SOPSWEPS '29

SOPSWEPS '29 is een schaakclub die eigenlijk geen schaakclub wil zijn. Er is geen clublokaal, geen clubavond, er zijn geen schaakborden, geen stukken en geen klokken....

Omdat er geen eigen clubhuis is, speelt SOPSWEPS '29 altijd uitwedstrijden. En daar is het in wezen ook allemaal om begonnen. De naam betekent namelijk Samen Op Pad Spelen Wij Een Potje Schaak '29. Dat '29 vloeit voort uit de oprichtingsdatum 29 februari 1992.

De club werd acht jaar geleden opgericht mede op initiatief van Paul Rump die sinds die tijd voorzitter is. Begonnen werd met negen leden, maar omdat voor het stichten van een vereniging tien mensen nodig zijn had iemand ook z'n zoontje aangemeld. De notaris die de statuten moest voorlezen deed dat onder protest, vanwege de 'baarlijke nonsens' die er naar zijn mening stond.

De belangrijkste zin uit de statuten: De vereniging heeft ten doel het samen op pad zijn, zulks in de ruimste zin des woords. Zij tracht dit doel te bereiken door het spelen van potjes schaak bij andere verenigingen.

In de beginjaren werd per trein gereisd. Tegenwoordig gaat het per auto, waaronder één door de voorzitter aangeschafte extra veel-persoonswagen.

Omdat er toch geen clubhuis was, kon de vestigingsplaats vrijelijk worden bepaald. De keuze viel op Oud-Valkeveen (gemeente Naarden). Dit kinderparadijs is bekend vanwege een pannenkoekenhuis annex speeltuin. Er moet een zeker bedrag aan contributie worden betaald, waarvan een deel aan de schaakbond wordt doorgegeven. Van de rest krijgen de leden in elk geval allemaal een T-shirt met rugnummer.

De club telt nu vijftien leden, meestal dertigers. Veel leden kennen elkaar uit de tijd toen ze (echt) jong waren. Er zijn er bij die als kind bij grote toernooien de demonstratieborden bedienden waarop de zetten van de beroemde grootmeesters werden getoond. Zetten namens Donner, Kasparov, Timman en dergelijke. En ze kunnen zelf ook aardig schaken. Sommigen hebben al eens in de hoofdklasse gespeeld. SOPSWEPS '29 is niet voor niets sinds 1992 al zes keer kampioen geworden en gepromoveerd.

Omdat in het samen op pad zijn het wezen van de vereniging schuilt, gaan alle leden mee als er ergens wordt gespeeld, ook al bestaat een team uit acht spelers.

Morgen viert de schaakvereniging haar tweede (schrikkel)-verjaardag. Felicitaties zijn te richten aan soppers@sopsweps'29.nl. Alle leden hebben een vrije dag genomen. En ze gaan samen op pad. Het wordt zonder meer gezellig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.