Softbalsters gaan zware tijden tegemoet

Het worden zware dagen voor de Nederlandse softbalsters op de Olympische Spelen. De enige vertegenwoordiger uit Europa had op de openingsdag van het softbaltoernooi weinig in te brengen bij gastland China (10-2) maar vond het resultaat nog best meevallen....

ANP

Dat de softbalsters er in China bij zijn, is al een klein wonder. Ze versloegen in de kwalificatie in Triëst Italië, waardoor het tweede serieuze optreden op de Spelen sinds 1996 een feit was. ‘Dat was al een grote surprise, maar ons eerste doel was daarmee wel gehaald’, meende bondscoach Liz Kelly. Zij werd in 2005 binnengehaald om Oranje naar Peking te loodsen.

Stadionnetje
De Amerikaanse merkte dinsdag in het knusse stadionnetje van Fengtai, dat redelijk was volgelopen, dat Nederland het waarschijnlijk niet van de werpers moet hebben. Kristi de Vries, uit Amerika gehaald, hield de Chinese slagploeg ruim vier innings onder de duim, maar bezweek vervolgens toch onder het geweld. China liep in de vijfde inning ineens uit naar 3-0, waarna Rebecca Soumeru het op de heuvel mocht proberen. Zij incasseerde direct twee punten en een inning later nog een.

Nederland had vier innings lang niets laten zien aan slag. Marloes Fellinger bracht daar verandering in. De speelster van Sparks in Haarlem raakte in de vijfde inning de bal van werpster Li zo hard dat er een homerun uitrolde. ‘We begonnen nerveus. We keken uit naar het duel tegen het gastland, ook omdat er waarschijnlijk veel publiek zou zitten. Alleen kwamen we aan slag wat laat in ons ritme’, analyseerde Kelly de start. ‘We waren ook nerveus. Het is toch de eerste wedstrijd van het toernooi en direct tegen China, de nummer vier van de vorige Spelen’, meende Nathalie Timmermans.

Tweede punt
Nederland kreeg via snel loperswerk van Marjan Smit zelfs nog een tweede punt op het bord, hoewel ze de thuisplaat niet eens raakte. De Chinezen wonden zich erover op, maar kregen geen gelijk. Met Judith van Kampen in de slotinning op de heuvel liep de score ineens hard op. Ze incasseerde twee homeruns achter elkaar. Bij de eerste stonden er ook nog twee Chinese speelsters op de honken.

‘Toch willen we hier proberen bij de top vijf te eindigen’, zei Timmermans. ‘Daar zullen met z'n allen hard voor moeten werken. Het zou echt een prestatie van jewelste zijn.’ Of het een reële gedachte is, zal nog moeten blijken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden