Snelle arm Yego is Finland de baas

Met een onwaarschijnlijke worp heeft Julius Yego de wereld verrast. Geen Fin, maar een gespierde Keniaan van net 1.75 gooide zijn speer naar goud. Ook dankzij YouTube.

Mark van Driel
Julius Yego. Beeld AP
Julius Yego.Beeld AP

De Finnen weten meer van speerwerpen dan Nederlanders van schaatsen. Zij begrepen dat de winnende worp bij de WK atletiek onmogelijk verder kon zijn dan 90 meter. Niet in een windstil stadion. Niet zonder tegenwind om de speer op te tillen en ver te laten zweven.

Julius Yego is al jaren in Finland in de leer, maar die stelregel kende de 26-jarige Keniaan niet. Hoezo onmogelijk? In zijn derde poging slingerde hij zijn speer met zo veel kracht de lucht in dat hij met zijn geblokte lijf even horizontaal in de lucht kwam te hangen, naar het voorbeeld van de Finse vedette Tero Pitkämäki.

Yego zag de speer (2.6 meter, 800 gram) hoog boven het grasveld uitstijgen. Terwijl hij opkrabbelde, hoorde hij de bewondering van het publiek aanzwellen tot een orkaan van geluid. Zijn speer vloog verder en verder, voorbij de witte lijn van 80 meter, zelfs voorbij de onzichtbare muur die de Finnen veronderstelden bij 90 meter.

Onwaarschijnlijke zweefvlucht

Pas na 92,72 meter plofte de punt in het gras. 'Ik kon me niet voorstellen dat dit zou gaan gebeuren', zei de verbijsterde Pitkämäki, de oud-wereldkampioen die met 87.64 meter naar de derde plek werd verwezen.

De onwaarschijnlijke zweefvlucht leverde Yego zijn eerste wereldtitel op en de eerste voor Afrika op speer. Het is ook de eerste medaille voor Kenia buiten het hardlopen. Speerwerpen is van oudsher een Europese onderonsje, met de Finnen als grootste liefhebbers, leverancier van kampioenen.

Yego ontdekte al snel dat Finland het beloofde land was, toen hij zijn hart op de middelbare school verloor aan speerwerpen. Hij vond het leuker dan hardlopen, de nationale sport. Ondanks een gebrek aan trainers en modern materiaal groeide hij als tiener uit tot Keniaans kampioen. Hij kreeg een baan bij de politie, maar werd vrijgesteld om te werpen.

YouTube-werper

Toch bleef hij op zichzelf aangewezen. Op zoek naar meer technische kennis kwam uit bij YouTube. Hij bestudeerde vooral Pitkämäki en olympisch kampioen Andreas Thorkildsen. Toen hij dat prijsgaf tijdens een interview, bij de Afrikaanse kampioenschap in 2011, kreeg hij een bijnaam die hij tot zijn spijt nooit meer zal kwijtraken: de YouTube-werper.

Tegen de Keniaanse tv zei Yego: 'De bond had alleen loopcoaches naar dat toernooi gestuurd. Zij wisten niets van speerwerpen. Toen een journalist vroeg wie mijjn coach was, wilde ik ze niet voor schut zitten. Dus zei ik: ik kijk naar YouTube. Dat was groot nieuws.'

De publiciteit leverde Yego een uitnodiging op om in Finland te trainen, met een beurs van atletiekfederatie IAAF. Hij verbleef er twee maanden, in de winter. Soms vroor het 35 graden. 'Dat is een uitdaging voor een Afrikaan hoor. Ik zei tegen de coach: dit is een hel voor me. Maar ik ben toch gebleven.'

Positieve test voor Keniaanse atletes

De Keniaanse atletes Joyce Zakary en Koki Manunga zijn in Peking betrapt op doping. De internationale bond IAAF heeft dat woensdag bevestigd, zonder in te gaan om welke middelen het gaat. De atletes werden positief bevonden bij tests die op 20 en 21 augustus werden afgenomen in het teamhotel. Zakary (29) is de Keniaanse recordhoudster op de 400 meter. Zij plaatste zich in Peking voor de halve finales, maar verscheen dinsdag al niet aan de start. De Manunga (21) eindigde in de series van de 400 meter horden in de achterhoede. Ze is de nummer twee van Afrika op die discipline. Het zijn de eerste positieve gevallen in Peking. Bij de vorige editie in 2013 in Moskou werden zeven atleten betrapt op verboden middelen. De Brit Sebastian Coe, de nieuwe baas van de IAAF, heeft al aangekondigd meer te willen doen tegen doping. 'Het publiek moet verliefd worden op atletiek. Het gaat om vertrouwen.'ANP

'Snelle arm'

Sinds die tijd wordt Yego bijgestaan door de Finse coach Petteri Piironen. Die liet zich niet afleiden door het postuur van de Keniaan. Hij is met 1.75 verreweg de kleinste speerwerper. Hij is zwaarder en gespierder dan zijn lange concurrenten. En hij is volgens zijn coach gezegend met een 'snelle arm'.

Piironen: 'Zijn manier van aanlopen en werpen, het ritme van die bewegingen, maakt hem beter dan de meeste werpers.' Ook zijn rivaal Pitkämäki is onder de indruk: 'Hij is flexibel en sterk. Hij kan goed rennen en heeft een unieke techniek.'

Met Finse hulp ging Yego elk jaar vooruit. Hij plaatste zich voor de olympische finale van Londen, maar stond met zijn twaalfde plaats in de schaduw stond van de verrassende 19-jarige winnaar Keshorn Walcott, afkomstig uit Trinidad en Tobago (Walcott plaatste zich niet voor de WK-finale). Bij de WK van 2013 werd Yego vierde. Vorig jaar pakte hij goud bij de Gemenebestspelen. En in juni wierp hij 91.39 meter, de negende worp aller tijden.

Wereldrecord

'Wat nu Julius, het wereldrecord?' De vraag brandde de circa vijftien Finse sportverslaggevers op de lippen. Zij reisden naar Peking in hoop dat hun medaillekandidaat, Pitkämäki, goud zou winnen; niet dat een Keniaan zou spotten met de ongeschreven wetten van hun sport. Slechts twee mannen gooiden ooit verder dan 92.72.

Yego lachte vriendelijk en legde uit dat verre worpen niet zijn te voorzien. Het wereldrecord staat op 98.48 meter. 'Ze komen alleen en onverwacht. Maar ik ben in zeven jaar van 72 meter naar 92 meter gegaan. Alles is mogelijk.'

Daarna liet hij blijken dat Finnen minder geheimen voor hem hebben dan omgekeerd. Hij verwees subtiel naar hun drankzucht. 'Ik ga dit niet in Finse stijl vieren. Misschien één biertje.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden