Sneijder neemt Ajax bij de hand

Slechts vijf maanden is Danny Blind als hoofdtrainer in dienst van Ajax, maar gisteren mocht hij al zijn derde kleine succes als coach vieren: het bereiken van de Champions League...

Van onze verslaggever Charles Bromet

Wankelend als een door zenuwen bevangen examenkandidaat presenteerde zijn ploeg zich gisteravond tegen Brøndby, maar het stond een geflatteerde 3-1 overwinning (met een hoofdrol voor invaller Sneijder die twee keer scoorde) niet in de weg. Hierdoor is de club al bij het betreden van de drempel van het miljoenenbal verzekerd van ruim 3,5 miljoen euro aan inkomsten.

Blind zei voor aanvang van de confrontatie tegen het team van zijn voormalige ploeggenoot Michael Laudrup, dat hij niet het gevoel had dat hij een examen moest afleggen. Maar de druk zal hij wel degelijk hebben gevoeld.

Nu de Champions League is bereikt, vreest Blind de wedstrijden met de Europese elite niet. ‘Het zijn goede wedstrijden op een goed niveau, waarvan we veel kunnen leren. Maar we hebben niet de illusie dat we de Champions League kunnen winnen.’

‘Durven voetballen’ had Blind zijn spelers vooraf als een opdracht uit een schoolboekje meegegeven. Ook ‘initiatief nemen’ en ‘ga niet mee in het opportunisme van Brøndby’. Die laatste les gold als waarschuwing na de eerste wedstrijd in Kopenhagen (2-2), veertien dagen geleden.

Maar dat is de theorie van het kleefbord met de schijfjes in de kleedkamer, als Blind als een soort docent zijn tactiek uiteen kan zetten. Braaf zullen zijn spelers hebben geknikt bij het opdreunen van hun lessen. Maar de praktijk bleek toch anders uit te pakken, zo werd pijnlijk duidelijk.

Angstige, initiatiefloze spelers schoven elkaar de bal toe, uit een merkwaardig soort ideeënarmoede. Bovendien kreeg het middenveld geen poot aan de grond tegen dat van de Denen, die daar met een overtal aan spelers Ajax steeds wisten vast te zetten. Dit leidde tot het volgende beeld: machteloze Ajacieden liepen zich stuk op een tactisch beter gegroepeerde opponent.

Nadat Trabelsi in de 26ste minuut al een inzet van de voortreffelijk spelende Elmander van de doellijn had gehaald, sloeg de oud-speler van Feyenoord op slag van rust dan toch toe. Na sullig balverlies van De Jong brak de balvaste spits Skoubo door, die Elmander in stelling bracht, waarna de Zweed doeltreffend uithaalde.

De ruststand (0-1) kreeg zo een vanzelfsprekende aanblik op basis van het eerste bedrijf, dat Blind weinig hoop zal hebben gehad op verbetering. Maar wat is het dan handig een impulsieve jongen als Ryan Babel in de ploeg te hebben, een voetballer die geen aarzeling kent als het aankomt op het benutten van de schotkracht in zijn rechtervoet.

In Kopenhagen scoorde hij al met een vernietigend schot uit een lastige hoek, en ook gisteren had de tiener zich voorgenomen weer eens onverwacht uit te halen. En zo kwam Ajax zeven minuten na rust plotseling op gelijke hoogte, omdat Babel na een afgeslagen hoekschop van een meter of twintig plotseling hard en droog uithaalde in de korte hoek, 1-1.

Het doelpunt moet het gemoed van Blind onmiddellijk hebben verlicht, aangezien daarvoor niets leek te wijzen op een snelle terugkeer van Ajax in de wedstrijd. De coach wisselde vervolgens Boukhari na ruim een uur voor diens concurrent Sneijder.

De getergde speler probeerde na zijn entree vanuit alle hoeken en standen op doel te schieten, in een poging weer eens in de schijnwerpers te treden met een treffer. Tien minuten voor tijd bleek dat moment hem gegund, want zijn linkervoet produceerde een daverend schot dat hoog in het dak van het doel verdween.

Kort voor tijd verschafte Maduro hem zelfs de mogelijkheid ook nog een tweede treffer te maken, waardoor Sneijders invalbeurt Blind weer aan het denken zal zetten voor de klassieker van zondag tegen Feyenoord.

‘Ik ben goed ingevallen, heb twee doelpunten gemaakt, dus dat is positief’, reageerde Sneijder ingetogen. ‘Ik ben professioneel, dus het is niet eens in me opgekomen te reageren’, antwoordde hij op de vraag of hij had overwogen een gebaar naar de coach te maken.

Sneijder is naar eigen zeggen niet meer de jongen van vorig seizoen, die zijn middelvinger opstak naar coach Koeman toen hij als invaller scoorde in het duel om de Johan Cruijff Schaal tegen Utrecht.

Het zal Blind hebben verheugd, op een avond die hem toch al reden gaf opgelucht adem te halen. Maar ook niet meer dan dat, want euforische gedachten zouden ongepast zijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden