Smith wankelt niet ondanks vijfde plaats

In zijn dromen wint Rutger Smith gouden medailles. Hij is overtuigd van zijn aanleg voor kogelstoten en spreekt zijn ambities al jaren zonder enige schroom uit....

Van onze verslaggever Mark van Driel

De 26-jarige atleet legt de lat voor zichzelf hoog en beseft dat de buitenwereld door zijn stellige uitspraken over zijn schouder meekijkt. Goud is de norm geworden waaraan zijn prestaties worden afgemeten, ook al wint hij zelden buiten Nederland.

Ook bij de WK indoor, die vrijdag begonnen in Valencia, deed Smith tevergeefs een gooi naar de hoofdprijs. Hij bleef steken op de vijfde plaats. Zijn beste stoot was 99 centimeter minder ver dan die van winnaar Christian Cantwell. De Amerikaan kwam tot 21.77. Smith bleef met 20.78 exact 11 centimeter verwijderd van zijn persoonlijke record.

‘Dit houdt me gretig voor de Spelen’, was het luchtige commentaar van de Groninger. Hij herhaalde nog maar eens dat hij er niet aan twijfelt dat hij in Peking mee kan doen om de hoofdprijs, ook al zijn Cantwell en de Amerikanen Reese Hoffa en Adam Nelson op grond van hun scherpe persoonlijke records de favorieten.

Het optimisme van Smith laat onverlet dat hij in Valencia voor de derde maal op rij bij het kogelstoten buiten de medailles viel. Bij de WK in Osaka, vorig jaar, en de EK in Göteborg, in 2006, bleef hij steken op de vierde plaats. In 2005 won hij zijn laatste twee medailles met de kogel: zilver bij de EK indoor en zilver bij de WK in Helsinki. (Vorig jaar won Smith bij de WK wel brons met discuswerpen.)

Ondanks het ontbreken van kogelmedailles kan geen Nederlandse atleet bogen op een vergelijkbare reeks topprestaties, afgezien van Lornah Kiplagat. Smith is, ook naar historische maatstaven, een uitzonderlijke atleet. Maar structureel dichter bij de winnaars is hij niet gekomen. Hij komt decimeters, soms zelfs meters, te kort.

In Valencia voerde de atleet een plausibel klinkende verklaring aan voor zijn ruime achterstand op Cantwell en Hoffa, die tweede werd met 21.20. (Nelson, die de seizoenranglijst aanvoert met een stoot van 22.40, wist zich niet te plaatsen voor Valencia.)

De WK indoor was pas zijn tweede wedstrijd deze winter. Hij deed eerder vanwege beenblessures alleen mee aan de NK indoor. Met meer competitie zou hij over de 21 meter hebben gestoten, beweerde hij stellig. ‘De meesten zouden hier niet eens hebben meegedaan als ze zo weinig wedstrijden hadden gehad.. Ik mis ritme. Het gaat om details die voor een leek bijna niet te begrijpen zijn. Het gaat misschien om een halve procent.’

De blessures zijn volgens zijn trainer Gert Damkat het gevolg van een wijziging in de trainingsaanpak. Damkat achtte die noodzakelijk, ook al onderschrijft hij de oude trainerswijsheid dat grote veranderingen in een olympisch jaar taboe zijn. Hij achtte ingrijpen noodzakelijk om Smith in Peking een kans te geven zijn voorspelling gestand te doen.

In de training is het accent meer gelegd om het vergroten van de explosiviteit van Smith. Zijn atletisch vermogen moet worden versterkt, in plaats van alleen zijn kracht. Hij moet nog sneller door de ring draaien en heeft daartoe sprinttrainingen voorgeschreven gekregen.

Voorlopig hebben die niet het gewenste resultaat. Smith liep wedstrijden mis vanwege typische sprintblessures, onder meer aan de hamstring. ‘Ik wist dat er een blessurerisico was’, zei Damkat. Hij achtte het verantwoord, met het oog op de Spelen. De trainer staat achter de gouden ambities van zijn atleet, al is het maar omdat de historie uitwijst dat kogelstoters bij de Spelen zelden in de buurt van hun persoonlijke records komen. Smith hoeft in Peking de 22 meter niet te halen om de Amerikanen te verslaan.

In 2004 kwam de winnaar tot 21.16 (de nummer drie gaf nauwelijks om hem toe met 21.07). In 2000 stootte de kampioen 21.29 ( de nummer drie gaf opnieuw slechts 9 centimeter toe). Het persoonlijke record van Smith staat in de buitenlucht op 21.69.

‘Als de anderen onder de olympische druk minder presteren, kun je ver komen als je zelf de boel wel onder controle hebt’, zei Damkat.

Aan twijfel heeft een atleet vermoedelijk weinig. En ook realisme is allerminst een zinvolle houding, al is het maar omdat de meeste olympische deelnemers nooit goud zullen winnen. Optimisme is vermoedelijk de meeste vruchtbare eigenschap. En dat heeft Smith in overvloed. De vijfde plaats bij de WK indoor brengt hem niet aan het wankelen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden