Smith heeft z'n gouden schoen, nu de 21 meter nog

Was hij niet een nuchtere Groninger geweest maar een gepassioneerde Zuid-Europeaan dan had hij ongetwijfeld een nieuwe meting aangevraagd. Maar zo steekt Rutger Smith niet in elkaar....

Kogelstoter Smith won zaterdag in een guur en winderig Leiden de wedstrijd om de Gouden Spike. Al vroeg in de middag was duidelijk dat de felbegeerde trofee hem niet meer kon ontgaan. Andere toppers bleven op hun discipline ver weg van nationale records, slechts de kogelstoter uit Leek kon de 33ste editie van de jaarlijkse wedstrijd in de Leidse Hout glans geven.

Smith heeft al jaren zijn zinnen gezet op het goudgekleurde sportschoentje. De afgelopen jaren zat hij er steeds dicht tegenaan, maar besliste de jury uiteindelijk dat een andere sporter zich de winnaar mocht noemen.

Vaak is dat een vergelijking tussen appels en peren - want hoe kun je de prestatie van een 200-meterloper afzetten tegen die van een discuswerper? - zaterdag was er geen twijfel mogelijk.

Want wie had Smith kunnen afhouden van de victorie? Arnoud Okken en Gregory Sedoc poogden - moedig, maar tevergeefs - de olympische limiet te slechten, de 4 x 100 meter estafetteploeg vergat onderweg het stokje, Caimin Doulas stapte met een onwillige kuit uit op de 200 meter.

`Rutger was de afgelopen week tijdens de trainingen flink bezig met die Gouden Spike', vertelden zijn trainers Gert Damkat en Joop Tervoort na afloop. `Hij wilde echt winnen.' Zijn grote voorganger Erik de Bruin won de trofee tussen 1980 en 1992 liefst zesmaal. Smith: `De omstandigheden voor kogelstoters en discuswerpers zijn in Leiden altijd goed. Het is hier heilige grond.'

De meeste sporters zouden er goed de smoor in hebben als ze op een fractie een nationaal record missen, maar zo steekt deze vriendelijke reus niet in elkaar. De Bruin stootte de kogel in 1986 in - natuurlijk - Leiden naar 20.95 meter, Smith kwam zaterdag één centimetertje minder ver.

`Het is wel goed zo. Als ik nu over de 21 meter had gestoten, dan had dat iets van mijn gretigheid afgenomen. Er moet in dit olympische seizoen natuurlijk iets te wensen overblijven. Die 21 meter komt nog wel', klonk het laconiek.

Dat hele kogelstoten was zaterdag voor Smith bijzaak. Hij was naar Leiden gekomen voor de olympische limiet op de discus, 64.60 meter. Met de kogel heeft hij bij de FBK-Games al voldaan aan de eisen van NOC*NSF, met de schijf moet hij de keuzeheren op Papendal nog tevreden stellen.

`De omstandigheden zijn goed', klonk het in de vroege middag monter na het stoten. `Een lekkere stevige tegenwind, dat hebben wij discuswerpers graag. Daar gaat de discus van stijgen. De Bruin heeft de discus hier ook altijd ver geworpen, Pieter van der Kruk ook.'

Anderhalf uur later ging de discus inderdaad met een mooie curve de lucht in, maar werd de benodigde afstand toch niet overbrugd. Met 63.79 meter kwam de Heracles uit Groningen dicht in de buurt, maar het was niet genoeg.

`Ik wilde té graag. Dan ga je te krachtig werpen. Dat werkt met de kogel, maar met de discus dus niet. Daar komt het juist op souplesse aan.' Volgende week, tijdens de Europa Cup in Polen, zijn er nieuwe kansen.

Smith is een eigenwijze donder. Zijn internationale concurrenten beperken zich allemaal tot één onderdeel, discus óf kogel, de Groninger zal en moet straks in Athene `dubbelen'. Geen honderd Groninger werkpaarden kunnen hem van dat idee afbrengen.

Het een bijt het ander niet, benadrukt hij keer op keer. Zeker nu er in het olympisch atletiekprogramma extra ruimte is gekomen omdat het stoten al in de eerste week in klassiek Olympia wordt gehouden. Zijn trainers Damkat en Tervoort zijn er ook van overtuigd dat het kan, al vereist dat soms wel het nodige gepuzzel. Damkat: `Je moet de juiste balans vinden. En heel blijven.'

Smith houdt van de afwisseling. Het is dat de Spelen er aan komen, anders zou hij nog meer krachtdisciplines beoefenen.

Hij kijkt nu al uit naar de vijfkamp, die in het najaar in Huizen wordt gehouden. Buiten discus en kogel, staan daar ook traditionele disciplines als kogelslingeren en speerwerpen op het programma.

En dat vijfde onderdeel? Het krachtmens lacht: `Gewichten van zestien kilo wegslingeren. Ook hartstikke leuk.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden