Smachten naar rentree van Taekema

Hij zat zich gisteren op de bank te verbijten. Het liefst zou hij volgend weekeinde al zijn rentree maken, maar dat is een illusie....

Van onze verslaggever Ronald ten Brink

Ondertussen zakt zijn club steeds verder weg op de ranglijst. De laatste overwinning van Amsterdam dateert van 19 november. De vijf wedstrijden die rond de winterstop volgden, leverden slechts één punt op. Na het verlies tegen Oranje Zwart is Amsterdam zelfs naar de zevende plaats afgezakt en raken de play-offs langzaamaan uit zicht.

In het hockey is de strafcorner vaak doorslaggevend. Taekema is de specialist van Amsterdam op dit onderdeel en staat al het hele seizoen aan de kant. In de aanloop naar het WK in Mönchengladbach raakte hij geblesseerd, maar pas na dat toernooi liet hij zich opereren aan de stressfractuur in zijn voet. ‘Een dure blessure’, stelt clubarts Joep Brenninkmeijer vast.

Aanvankelijk leek Amsterdam, dat ook zonder Taekema nog vijf internationals telt, zijn afwezigheid redelijk te kunnen opvangen. Ben Hawes en Mark Neumeijer namen op de kop van de cirkel de honneurs waar. Maar in de laatste vijf wedstrijden leverden 27 strafcorners nog maar 2 treffers op en is het seizoenspercentage onder de 18 gedaald: 13 uit 73.

‘Als de corner niet draait, werkt dat op alle fronten door’, weet Toon Siepman als geen ander. De assistent-coach van Oranje Zwart en het Spaanse elftal wordt algemeen erkend als een groot deskundige op dit gebied. ‘De strafcorner is tegenwoordig allesbepalend.’

Wanneer de tegenstander geen goede corner heeft, is het veel gemakkelijker verdedigen, doceert Siepman. ‘Je kunt het risico van een overtreding in de cirkel nemen. Dat scheelt nogal, zeker wanneer je op voorsprong staat.’

Zijn club bracht die theorie gisteren succesvol in de praktijk. Oranje Zwart begon sterk in het Wagener Stadion, maar miste aanvankelijk nog wel veel kansen, waaronder een strafbal door Robert van der Horst. Nadat Rob Reckers in de 23ste minuut uit een strafcornervariant de score had geopend, lieten de Eindhovenaren zich opzichtig terugzakken.

Oranje Zwart speelde compact, liet Amsterdam het spel maken en loerde vooral op de counter. Die tactiek bleek effectief. Vijf strafcorners bleken niet besteed aan de thuisclub, die 12 minuten voor tijd de genadeklap kreeg toen Paul Maas de bal tussen de benen van doelman Klaas Veering door frommelde. De tegentreffer van Huber kwam te laat.

‘Het is een mentale zaak’, zei Taekema’s ploeggenoot Timme Hoyng na afloop. ‘We domineren in elke wedstrijd, krijgen veel kansen, maar het scoren blijft een probleem. Dat de corner niet loopt, zou daar best mee te maken kunnen hebben. Daar word je toch onzeker van.’

Amsterdam snakt naar de terugkeer van Taekema en zelf staat de verdediger liever vandaag dan morgen weer op het veld. Het gevaar bestaat dat de hockeyer zich laat verleiden tot een versnelde rentree, maar Brenninkmeijer is vast van plan daar een stokje voor te steken.

‘Zijn gezondheid staat voorop’, aldus de arts. ‘Ik denk dat hij over drie weken wel weer als laatste man kan spelen, maar voor de strafcorners zal hij meer tijd moeten nemen. De belasting op die voet is heel erg groot bij de corner. 100 corners per training is een aanslag op die voet. Dat moet hij weer voorzichtig opbouwen.’

Brenninkmeijer verwacht dat de sleeppush van Taekema pas in de loop van mei weer zal draaien. ‘In de play-offs moet hij er weer kunnen staan. Als Amsterdam die tenminste haalt. . .’

De komende twee weken zijn daarbij cruciaal. Zondag staat het uitduel tegen HGC op het programma, het weekeinde daarna zijn Kampong en Rotterdam de tegenstanders. Vooralsnog staan deze drie clubs wel bij de top-4.

De play-offs zijn dit seizoen extra belangrijk, omdat behalve de winnaar van de reguliere competitie (ongetwijfeld Bloemendaal) nog twee clubs zich kunnen kwalificeren voor de Euro Hockey League, die volgend seizoen van start gaat.

Amsterdam is een van de initiatiefnemers van deze Champions League voor hockeyclubs en loopt nu het risico zich bij de eerste aflevering absent te moeten melden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden