Slecht nieuws voor sporthelden: sporthelden bestaan niet

In een stuk over helden in de sport, in de Volkskrant van zaterdag, stond een uitspraak van de Amerikaanse taalkundige en filosoof Chomsky: 'Er bestaan geen helden in de sport....

Dat was geen leuke constatering voor degenen die hun helden graagrekruteren in de stadions van deze wereld. Ook niet voor sporters die graagheld willen worden. Dat kán dus helemaal niet, volgens Chomsky - een zeerintelligent man wiens mening je niet zomaar even als onzin terzijde kuntschuiven.

De sportheld is een illusie.

Hoe moet je verder, na die vaststelling, als sportjournalist? Of alssportcolumnist? Kun je nog wel doorgaan met het verkopen van kletspraatjesover schijnhelden en andere schlemielen die alleen maar wat beter zijn inspelletjes dan gemiddeld?

Gelukkig had ik toch al weinig sporthelden, dus bij mij kwam de klapniet zo hard aan. Ard Schenk was een held, Johan Cruijff was een held enJan Janssen was een held. Sporthelden creëer je tot je veertiende, daarnamoet het afgelopen zijn, want dan wordt het zielig.

Op zeker moment, als je tenminste geen zin hebt de héle sport alsabsurde onzin terzijde te schuiven, moet je een nieuwe manier bedenken omnaar sport te kijken. Weg van het heldendom en de mateloze bewondering. Jemoet op zoek naar iets anders dat sport leuk maakt en de moeite van hetvolgen waard.

Er zijn verschillende mogelijkheden. Je kunt sport voortaan gaanbenaderen als kunst ('Ik geniet zó van de bewegingen van Bergkamp. Puurballet'), als filosofie ('Sport is Zijn') of als bedrijfstak ('Sport zet2.5 miljard euro om. Boeit me mateloos').

Je kunt ook met een bloedserieuze kop in een tv-studio gaan zitten enover sport gaan praten alsof je het over rakettechnologie hebt. Het is welde bedoeling dat echt niemand meer begrijpt waar je het over hebt. Zo kunje een ingewikkelde beschouwing opzetten over 'driehoeken met de punt naarachteren'. Of een Argentijnse middenvelder de hemel inprijzen, van wiebuiten zijn dorp in Patagonië nog nooit iemand heeft gehoord.

Wat ook goed werkt, is dingen zeggen als 'De belangen in het voetbalzijn te groot geworden voor mooi winnen.' Of: 'Sport is heel harde seks.'Ook heel goed: 'Marianne Timmer is de Venus van Milo van de schaatssporten Henk Timmer de Alexandros van Antiochië van AZ.'

Zo sta je binnen de kortste keren bekend als iemand met eeninteressante kijk op de zaak.

In dezelfde zaterdagse Volkskrant stond een interview met de Deensevoetballer Kenneth Perez. Die gaat namelijk volgend seizoen mislukken bijAjax.

Perez praatte over voetballen bij AZ. Hij kwam op mij over als eenslimme jongen, die sport níet ziet als een podium voor helden, maar alseen vorm van puur plezier. Zo speelt hij ook.

Perez vindt zichzelf goed in een spelletje. Misschien had hij net eenboek van Chomsky gelezen. Bij AZ, vertelde hij, bespreken de spelers de dagna de wedstrijd vooral de grappige momenten. Plezier en een fijn spelletjespelen in het gezellige Alkmaar voor een miljoen euro per jaar. En noglekker lachen op de koop toe. Je zou zeggen: blíjf daar zo lang als jekunt. Mooier kan het niet worden. Ga níet naar Ajax, waar ze hetonmogelijke van je verwachten: dat jíj de held bent die de club terugvoertnaar het Land van Belofte.

Maar hij gaat wel. Jammer voor Perez. Tóch gevallen voor valseillusies en een miljoen extra.

Zaterdag, Ivoorkust - Kameroen, Afrika Cup. Wedstrijd loopt uit oppenalty's. Nadat beide ploegen elf strafschoppen hebben genomen, is destand 11-11. Het lijkt alsof de keepers met opzet naar de verkeerde kantduiken, om het feest maar niet te verstoren. Spelers staan breeduit tegrijnzen. Ik begin te fantaseren over de penaltyserie die eeuwig duurde.Dan mist Eto'o en scoort Drogba.

Jammer, maar wel genoten. De escapist: even gelogeerd in de rimpellozewereld van het spel.

Ruim voldoende, wat mij betreft. Meer eis ik niet, van sport.

'Ongelukkig het land dat helden nodig heeft', schreef Bertold Brechtal.

Laat staan spórthelden.

Bert Wagendorp

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden