Sjarapova voor twee jaar geschorst wegens gebruik meldonium

Maria Sjarapova, elf jaar lang de best betaalde sportster ter wereld, is door de Internationale Tennisfederatie twee jaar geschorst wegens dopinggebruik. De schorsing van Sjarapova betekent dat Rusland een van haar grootste sportsterren zal missen op de Olympische Spelen in Rio deze zomer.

Tom Vennink
null Beeld reuters
Beeld reuters

Sjarapova testte dit voorjaar twee keer positief op het gebruik van meldonium, een hartmedicijn dat de bloedcirculatie zou stimuleren en atleten sneller zou laten herstellen. Het middel staat sinds 1 januari 2016 op de verboden lijst van het Wereldantidopingagentschap (WADA).

Met de schorsing van Sjarapova is een van de grootste iconen uit het hedendaagse tennis van de baan. Sjarapova won vijf keer een grandslam en stond lange tijd op de eerste plaats van de wereldranglijst. Het eerste grote toernooi waar ze weer aan kan meedoen is Roland Garros in 2018, op haar 31ste.

Sjarapova heeft aangekondigd in beroep te gaan tegen de straf. Ze vindt de schorsing van twee jaar 'oneerlijk zwaar'. Op haar Facebookpagina schreef ze woensdag: 'Het tribunaal oordeelde dat ik niets opzettelijk verkeerd deed, maar probeert me toch twee jaar van de tennisbaan te schorsen.'

In maart zei Sjarapova dat ze al tien jaar meldonium slikt wegens diverse gezondheidsproblemen. Ze zou zich niet gerealiseerd hebben dat het middel in januari op de dopinglijst geplaatst was.

Het tribunaal van de Internationale Tennisbond erkende woensdag dat Sjarapova de antidopingregels niet met opzet brak, maar oordeelde wel dat ze als enige verantwoordelijk is voor het dopinggebruik. Ze had volgens het tribunaal moeten controleren of de inname van haar medicijn toegestaan was.

Driehonderd sporters betrapt

Het Hof van Arbitrage van de Sport in Lausanne zal het beroep van Sjarapova beoordelen. Sjarapova en de Internationale Tennisfederatie mogen ieder een van de drie juryleden aanwijzen.

Sjarapova was in maart de eerste grote Russische sporter die meldoniumgebruik toegaf. Sindsdien zijn er meer dan driehonderd sporters betrapt op het middel. De meesten van hen komen uit Rusland en Oost-Europa, waar het medicijn vaak zonder recept te verkrijgen is bij de apotheek.

Het Russische ministerie van Sport claimt dat meldonium door het WADA op de verboden lijst gezet is om Rusland dwars te zitten. Het middel zou niet prestatiebevorderend zijn. Bovendien zouden sporters betrapt zijn op meldoniumsporen uit 2015, toen het middel nog legaal was.

Sjarapova tijdens de persconferentie waarin ze bekende meldonium te hebben gebruikt. Beeld epa
Sjarapova tijdens de persconferentie waarin ze bekende meldonium te hebben gebruikt.Beeld epa

Doping in Russisch voetbal

De schorsing van Sjarapova viel woensdag samen met een nieuwe documentaire over dopinggebruik in de Russische sport. Volgens de Duitse zender ARD heeft sportminister Vitali Moetko een dopinggeval in het Russische voetbal verborgen gehouden.

Het is de eerste keer dat de dopingbeschuldigingen zich richten op het Russische voetbal. Een voetbalschandaal zou grote problemen kunnen veroorzaken voor het WK Voetbal van 2018 dat Rusland organiseert.

Het Russische sportministerie heeft niet gereageerd op de beschuldigingen in de nieuwe ARD-documentaire. Wel ontkende het ministerie 'de aantijging dat het gefaald heeft om de antidoping verrichtingen te hervormen.'

De ARD onthulde eerder systematisch dopinggebruik in de Russische atletiek. Volgende week vrijdag besluit de Internationale Atletiekfederatie of Russische atleten mee mogen doen aan de Spelen in Rio.

Meldonium

Meldonium: niet het nieuwe epo, wel de nieuwste valkuil voor sporters.

In Rusland koop je een pakje meldonium gewoon bij de apotheek om de hoek. Voor nog geen vijf euro. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden