Sittardia staat op drempel van halve finale Europa Cup

Het is niet uitgesloten dat voor het eerst in de historie een Nederlandse deelnemer in de halve finale van een Europees bekertoernooi zal belanden....

HAN BUSIO

Van onze handbalmedewerker

Han Busio

SITTARD

En wat belangrijker is, de Limburgse handballers maakten een uitstekende indruk. Wanneer de Israëlische scheidsrechters zich wat minder selectief hadden betoond in het uitdelen van strafminuten had er voor Sittardia zelfs een forse overwinning ingezeten.

De 'stadssporthal' bood een bijna surrealistische aanblik. Sponsors hadden alle kaartjes opgekocht, zodat er geen entree behoefde te worden geheven. Die geste werd door meer dan 1500 mensen gewaardeerd, onder wie Prins Carnaval.

Aan de zijde van de stadsprins had in het midden van de tribunes de Raad van Elf plaatsgenomen, een traditioneel nogal serieus ingestelde groep wijze mannen. Het tonen van blijdschap doen leden van de Raad van Elf door de buitenkant van de rechterhand tegen de linkerslaap te drukken. Daartoe kregen de raadsleden vooral in de beginfase echter weinig gelegenheid.

Het openingsschot van Sittardia's hoekpost Gielen belandde tegen de paal en in de tegenaanval scoorden de Noren 1-0. Domme pech bleef de thuisploeg achtervolgen tot 1-5 in de dertiende minuut. Op jacht naar de gelijkmaker werd keeper Gorissen bij de stand 3-7 vervangen door Beserivic.

Deze wist direct een strafworp te pareren en herhaalde dat kunststukje even later. Beserivic daagde Sandefjord verder uit met een rechtstreekse worp op het doel van zijn collega Fosseng. De opmerkelijke poging van Sittardia's sluitpost belandde op de buitenkant van de paal, maar illustreerde wel het zelfvertrouwen binnen de ploeg uit Sittard.

Na de pauze, 12-11 voor de thuisploeg, werd Sittardia onnodig gehinderd door de Israëlische arbitrage. Vooral het vrouwelijk deel van het gemengd dubbel ging nogal flauw om met de emoties aan Sittardse zijde. Tot tweemaal toe moesten de Limburgers het in de tweede helft zien te rooien met vier in plaats van zes veldspelers. Schutter Consten werd zelfs de rode kaart getoond.

Sittardia kwam niet meer in zijn spel en wist de mogelijkheden aan de cirkel, waar Schuurs in de eerste helft nog als vanouds vlamde, nauwelijks meer te benutten.

Sittardia - Sandefjord wordt volgende week in Noorwegen vervolgd. Inzet is een plaats in de halve finale. Het zou voor het eerst zijn dat een Nederlandse ploeg zo ver komt.

Dat uitgerekend Sittardia mogelijk die nieuwe deur opent, is niet geheel toevallig. De club, die als enige ooit de kwartfinale van de Europa Cup 1 bereikte, wordt technisch geleid door de aimabele Zweed Johansson. Deze heeft Sittardia vleugels gegeven plus het zelfvertrouwen dat nodig is om minimaal Nederlands kampioen te worden.

In de aanloop naar het duel van zaterdagavond permitteerde de Zweed het zich zelfs wat te spelen met zijn tegenstander. Een Noorse cameraploeg kreeg tijdens een competitiewedstrijd een fantasie-opstelling voorgeschoteld en vlak voor de wedstrijd van zaterdag verklaarde Johansson nog dat zelfs een gelijk spel uitzicht zou bieden op een Europees vervolg.

Vast staat dat Sittardia van week tot week sterker wordt. Vast staat eveneens dat de Nederlandse handbalsport een opsteker kan gebruiken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden