Sittardia na grimmig duel landskampioen

Sittardia veroverde gisteravond in eigen hal de handbaltitel. Finaletegenstander Aalsmeer werd voor de derde keer op rij verslagen, ditmaal met 29-27....

Een heel seizoen lang werd Schuurs alleen verdedigend ingezet, gisteravond mocht hij (pas in de tweede helft) meehelpen in de aanval. Zeven treffers vormden zijn deel en na het halen van zijn gelijk stuurde de 36-jarige bedrijfsdirecteur geen onvertogen woord over trainer Gino Smits de wereld in.

Ook Smits ging na afloop van het zinderende en soms al te grove duel op de schouders. De voormalige hulptrainer onder de Zweed Johansson haalde belangrijk personeel naar Sittard (Rietbroek en Sanders) en bewees in zijn eerste seizoen de nodige moedige beslissingen te kunnen nemen.

De keuze om Schuurs alleen verdedigend in te zetten was zo'n gedurfde beslissing. Triatleet Schuurs, sportman in hart en nieren, legde zich zonder mokken bij de keuze van zijn jongere leermeester neer. 'Ik respecteer de voorkeuren van de trainer. Het team is in opbouw en ik draag op deze wijze mijn steentje bij. Ik blijf dat doen zolang dat nodig is, in elk geval nog een jaartje extra.'

Iets later, in de feestende kantine van de Sittardse Stadssporthal, verklaarde Schuurs zich nader: 'Vorig jaar heb ik onder Johansson een hoop stennis gemaakt. Ik wil het nu rustig houden en niet te veel kritiek leveren. Maar natuurlijk heb ik tijdens dit seizoen wel eens gedacht aan het beeindigen van mijn carriere. Doelpunten maken geeft uiteindelijk toch heel wat meer bevrediging dan tegenstanders afstoppen'.

Sittardia kwam vroeg op een flinke voorsprong (6-2), maar verloor de controle omdat Aalsmeer fel tegenstand bood. De minder getalenteerde, maar o zo stugge Noord-Hollanders waren vast van plan een beslissingswedstrijd in de eigen Bloemhofhal af te dwingen.

Sittardia scoorde de mooiste doelpunten maar de regie van de wedstrijd kon niemand naar zich toetrekken tot Schuurs met zijn eerste treffer 17-17 liet oplichten. Zes persoonlijke doelpunten volgden, dan weer op kracht dan weer op techniek.

Een gerichte klap op het gezicht van 's lands recordinternational vormde de inleiding tot kwalijke slotakkoorden, die Nusser (Sittardia) en Idsinga (Aalsmeer) roden kaarten opleverden. De prima leidende arbiters Scholtens en Stolk zeiden al tijdens de rust: 'Er wordt hard, maar fair gespeeld. Toch voel je, dat de onderlinge irritaties toenemen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden