Sittardia bijt van zich af in finale tegen Noorse profs

Wat Limburgs was aan de tiende editie van de Limburgse Handbal Dagen? Het vele publiek en de rol van Sittardia....

Van onze handbalmedewerker

Han Busio

GELEEN

Het Nederlands Handbal Verbond, mikpunt van kritiek sinds de Haarlemse Handbalweek (toen een zeer gebrekkige communicatie met de nationale mannenploeg aan het licht kwam), deed er afgelopen week alles aan om naamszuivering te voorkomen. Het NHV dreigde met een boycot van het traditioneel perfect georganiseerde kersttoernooi in Limburg.

De toernooicommissie wenste de aangezochte scheidsrechterskoppels naar eigen inzicht aan het werk te zetten. Het NHV eiste dat recht kort voor aanvang van het toernooi nadrukkelijk voor zichzelf op. De bond ging zelf zo ver om een ultimatum te stellen: Nederlandse scheidsrechters die tegen de wens van het NHV zouden fluiten, werd een schorsing in het vooruitzicht gesteld.

De organisatoren zochten en vonden een oplossing in het buitenland, waardoor de eerder benaderde Nederlandse koppels het buitenkansje aanvankelijk aan zich voorbij zagen gaan. Op de laatste dag bereikten de organisatoren en de bond echter een akkoord: de toernooicommissie kreeg enkel het recht scheidsrechters die niet afdoende zouden functioneren buiten de finale te houden. De ophef en het bereikte compromis getuigden van een knulligheid die de pr van de zichzelf kastijdende Handbalbond opnieuw geen goed zal doen.

Van de finale werd niet veel spanning verwacht, omdat Viking Stavanger in de voorronden Sittardia had vermorzeld: 34-24. Toch bleken de Limburgers, die in de landelijke competitie de grootst mogelijke moeite hebben hun koppositie vast te houden, het nodige te hebben opgestoken van de driedaagse.

Met Lambert Schuurs, die bij trainer Bosse Johansson de voorbije maanden niet altijd even veel krediet kreeg, en keeper Malik Beleserevic in de hoofdrollen naast de constant sterke Zweed Morgan Hermundstad, groeide Sittardia gaandeweg het toernooi tot een niveau dat voldoende moet zijn om de landstitel te behouden. Tijdens de finale verrasten de Limburgers met een defensieve 6-0 dekking, daarmee vertrouwend op de eigen doelman Beleserevic.

De Noorse schutter Andersson knalde weliswaar op tal van wijzen raak, maar Beleserevic pareerde even overtuigend andere Noorse winstkansen. Tussendoor moedigde de Bosniër de 1200 toeschouwers aan om toch vooral de zijde van de thuisploeg te kiezen.

Sittardia hield de schade in het eerste deel beperkt tot 12-11 en erkende zijn meerdere pas heel laat in de wedstrijd. Bij 24-20, vijf minuten voor tijd, bereikten de Scandinavische professionals hun ruimste marge. Bij het slotsignaal was het verschil tot maar drie punten teruggebracht: 25-22.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden