Singapore houdt Olympische Jeugdspelen

In een zomer waarin het WK voetbal domineert, hoopt Singapore ook een graantje van de sportaandacht mee te pikken. Van 14 tot en met 26 augustus hebben in de Aziatische stadstaat de Olympische Jeugdspelen plaats. Singapore heeft de primeur.

In de overvloed aan sportevenementen zijn de Olympische Jeugdspelen nieuw. Het toernooi vindt zijn oorsprong in de behoefte van het internationaal Olympisch Comité (IOC) om de jeugd kennis te laten maken met de olympische waarden: vriendschap, fair play, geweldloosheid en de afwijzing van elke vorm van dopinggebruik.

De Olympische Jeugdspelen zijn een geesteskind van IOC-voorzitter Jacques Rogge. In juli 2007 uitte Rogge zijn bezorgdheid over de jeugd tijdens een IOC-bijeenkomst: ‘Tegenwoordig zien we een wijdverbreide afname van lichamelijke beweging en een toename van obesitas.’

De Jeugdspelen zouden jongeren moeten stimuleren te gaan sporten en minder tijd te besteden aan televisie en computer. ‘Dit evenement moet niet worden beschouwd als mini Olympische Spelen’, zei Rogge bij de presentatie. ‘Er zal competitie zijn, maar de competitie is niet het doel op zich.’

Educatie en culturele vorming zijn volgens hem net zo belangrijk. Zo zijn er door de atleten ook ‘punten’ te verdienen als ze meedoen aan educatieonderdelen, zoals workshops over de risico’s van dopinggebruik, milieubeheer of sociale verantwoordelijkheid.

Dat het IOC in 2008 de keuze liet vallen op Singapore als organiserende stad, was verrassend. Singapore is nooit eerder gastland geweest van een internationaal meerdaags sportevenement van dit formaat.

‘De organisatie is dan ook een krachttoer’, zegt Kee Haur Ng, hoofd communicatie van het organiserende comité. ‘We missen de ervaring met het organiseren van grote sportevenementen en we moeten alles zelf uitvinden. De Jeugdspelen hebben een eigen karakter en we kunnen niet afkijken bij andere landen hoe zij het hebben gedaan. Het komt erop neer dat we de weg moeten bereiden voor de volgende Jeugdspelen. Daar staat tegenover dat we Singapore nu wel op de kaart kunnen zetten als sportland.’

Tussen de 3000 en 4000 atleten van 14 tot 18 jaar zullen door de 205 landen worden afgevaardigd. Er zijn in totaal 197 competities, verdeeld over 26 takken van sport. Per land is er een maximum van 70 deelnemers. Het is nog niet bekend hoeveel Nederlandse sporters naar Singapore gaan, omdat de kwalificatiewedstrijden nog niet zijn afgerond. NOC*NSF gaat in het meeste positieve geval uit van een deelname van 40 à 45 atleten.

Verwacht wordt dat het evenement 500 duizend bezoekers zal trekken. Vergeleken met de ‘echte’ Olympische Spelen, waar ongeveer 10 duizend atleten aan meedoen, vallen die aantallen in het niet, maar een groter evenement zou het land niet aankunnen.

Singapore heeft 4,8 miljoen inwoners, maar is qua oppervlakte relatief klein. Het eiland is 42 kilometer lang van oost naar west gemeten en 23 kilometer van noord naar zuid. ‘Groot voordeel is dat de atleten straks niet ver hoeven te reizen van het olympisch dorp op de campus van de Nanyang Tecnological Universiy naar de wedstrijdlocatie’, aldus Kee Haur Ng.

De kleinschaligheid is van belang geweest bij de verkiezing van Singapore als organisator van de Jeugdspelen. Het kreeg in februari 2008 de voorkeur boven concurrent Moskou, mede omdat het onwaarschijnlijk is dat de ministaat ooit in aanmerking zal komen als gastheer van de reguliere Olympische Spelen.

‘Wat ook heeft meegespeeld in de keuze van het IOC voor Singapore is dat alle faciliteiten er al waren. We hebben in de voorbereidingstijd van 2,5 jaar geen nieuwe stadions hoeven te bouwen en daardoor hebben we de kosten kunnen drukken.’ De regering van Singapore heeft 55 miljoen euro uitgetrokken voor de Jeugdspelen.

In de aanloop naar de Jeugdspelen worden uitwisselingsprogramma’s tussen scholen georganiseerd. Het zogeheten Friends@YOG programma is gebaseerd op het olympische gedachtegoed van vriendschap, uitmuntendheid en respect en heeft als doel jongeren uit diverse landen met elkaar in contact te brengen door middel van cultuur- en sportactiviteiten. Afgelopen december werden twee leerlingen van het Thomas a Kempis college in Zwolle uitgenodigd een school in Singapore te bezoeken.

Tijdens de Jeugdspelen zullen in sommige sporten (zoals wielrennen) teams worden geformeerd met atleten van diverse nationaliteiten om de interactie tussen de deelnemers te bevorderen.

De olympische vlam voor de eerste Jeugdspelen wordt in juli 2010 in Athene ontstoken. Vanuit de Griekse hoofdstad zal de vlam via vijf continenten naar Singapore reizen. Uit milieu- en kostenoverwegingen is ervoor gekozen de reis van de vlam te beperken tot vijf hoofdsteden die elk een continent representeren (Berlijn, Dakar, Mexico City, Auckland, Seoul).

Dat de eerste editie van de Olympische Jeugdspelen een vervolg krijgt, is zeker. Nu al is bekend dat het Oostenrijkse Innsbruck de primeur krijgt om de eerste Winterjeugdspelen te organiseren in 2012; het Chinese Nanjing is verkozen als gastland voor de Jeugdspelen in 2014.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden