Sijbrands en Wiersma zetten imposante zegereeks voort

Ton Sijbrands en Harm Wiersma zetten hun inmiddels imposante winstreeks op het EK dammen voort. Ze staan met zeventien punten uit elf partijen bovenaan....

Wiersma kon zich zondag geen mooiere rustdag indenken. Na winst tegen Aleksandr Georgiev in de negende ronde verschalkte hij zaterdag een tweede grote opponent, de 21-jarige kampioen van Rusland Getmanski. De partij verliep opzienbarend. Getmanski speelde een snelle opening en kwam na een tijdelijk offer van Dussaut al enigszins bedenkelijk te staan. Tegen de centrale zwarte zetten van Wiersma verdedigde de Rus zich pover.

Het zo veelbelovend gestarte toernooi van de jonge Rus was daarmee in twee dagen tijd volledig mislukt. Vrijdag tegen de Italiaan Raoul Bubbi ging plotseling het licht uit. Daarin behandelde hij zijn voordeel in een klassieke stand veel te geforceerd. Een offer werd weliswaar gevolgd door een vervaarlijke omklemming van de witte centrumstand maar met een paar koele zetten bleef Bubbi overeind. Deze zette de schijfwinst om in twee punten.

Niet minder dramatisch was de val van nationaal kampioen Rob Clerc. Tegen de met zijn vorm kwakkelende Georgiev zette Clerc vanuit de Kellervariant een gezonde centrumaanval op. Door een grote fout op de 27e zet werd het witte verweer plots actief en kon zwart een aanval op de voorpost niet weerstaan. Al vroeg in de middag verzocht de nationaal kampioen om snel per taxi naar het spelershotel te worden vervoerd. Achter het leidende duo Sijbrands- Wiersma staat nog steeds de Litouwer Edvard

Boezinski behaalde een uitstekende overwinning op de Italiaan Raoul Bubbi. De half-open-klassieke partijopzet slaagde wonderwel omdat de zwartspeler de controle over veld 9 moest ontberen. Boezinski voelt zich in Hoogezand-Sappemeer een gelukkige dammer. Boezinski: 'Na mijn verliespartij in de eerste ronde tegen Sijbrands speel ik zonder stress en met veel plezier. Dat vind ik nog veel belangrijker dan de goede resultaten die ik hier boek. Het is dan ook beter mij niet tot de favorieten te rekenen. Dat zijn Sijbrands en Wiersma.'

Gantwarg won uit een Hollandse opening met zwart overtuigend van de Fransman Cordier. De Let Valneris scoorde in het middenspel een dam tegen Kirzner. Valneris had goed berekend dat de lastige positie van de dubbeldekker geen reden mocht zijn om van de combinatie af te zien. Een paar slimmigheidjes waren voldoende om de Oekraïner het zwijgen op te leggen.

Sijbrands toonde op het speelbord het gelijk aan van explicateur Auke Scholma in de demonstratiezaal. Die vond dat Sijbrands' opponent Sjawel om moeilijkheden vroeg met een wat zwaar aangezette flankaanval. Sijbrands trok zowel de controle aan de andere bordrand als in het centrum naar zich toe. Ook met het tegenoffensief van Sjawel op de 27e en 30e zet had Sijbrands rekening gehouden. In het vervolg bleek de lange vleugel van wit te zwak om dreigende doorlopen van zwart te weerstaan. Met het attente 31... 14-19 trok de zwartspeler de laatste angel uit de stand en won.

Niet slechts de beste twee maar de beste vijf van het Europese kampioenschap plaatsen zich voor het WK, dat volgend jaar in Riga wordt gehouden. Dat besluit is zondag in Hoogezand genomen tijdens een openbare zitting van het Werelddambondbestuur (FMJD).

Vorig jaar besloot het FMJD-Congres in Tallinn, dat de aan Europa toekomende plaatsen verdeeld zouden worden over het EK en een Europees zonetoernooi. Voor dat laatste toernooi meldde zich echter geen organisator, zodat er nog slechts vijftien van de twintig plaatsen waren ingevuld. Gelet op het bijzonder sterke deelnemersveld in Hoogezand was een ieder het er over eens, dat twee WK-tickets wel erg weinig waren. Nu krijgen de EK-spelers er nog drie bij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden