Sijbrands alleen aan kop na tweede overwinning

Ton Sijbrands heeft alleen de leiding genomen bij het EK dammen in Hoogezand-Sappemeer. Met dieptestrategie en een vleugje geluk versloeg hij de Fransman Arnaud Cordier in het eindspel....

Sijbrands' opponent Cordier is een lastig te positioneren outsider. De Franse meester won in 1997 tot ieders verbazing het sterk bezette zomertoernooi van Nijmegen. In de eerste ronde van het EK deed Cordier van zich spreken toen hij in de tijdnoodfase de hoog ingeschatte Oekraïener Igor Kirzner zowel op het bord als op de klok plotsklaps verschalkte.

Uit die opsteker had de Fransman zoveel moed geput dat hij tegen Sijbrands onvervaard van start ging met de scherpe openingszet 35-30. Maar een onvoltooide hekstelling ging de Fransman te ver en hij zocht met wit het verre randveld 15 op. In de laveerfase die volgde toonde Sijbrands zijn meerwaarde en veroverde stap voor stap de belangrijke velden in het centrum wat op de vijftigste zet resulteerde in een kansrijk zes-om-zes afspel.

De benauwde ontsnappingsmogelijkheid die Harm Wiersma daarna in een oogopslag zag, bleef voor de moegestreden Fransman verborgen. De moeilijkheden groeiden Cordier in het eindspel boven het hoofd.

Even tevoren had Wiersma zelf moeten berusten in een remise met Piotr Chmiel. De Pool toonde zich in de opening al even actief als Cordier en bezette overheersend het centrum. De Friese grootmeester lokte de zwartspeler nog verder naar voren en formeerde een dodelijke omhelzing.

Inderdaad kwam Wiersma tot de ver vooruitberekende schijfwinst maar de compensatie van de Pool was zo overweldigend dat de witspeler meteen in remise moest berusten.

Achteraf had een alternatieve schijfwinst Wiersma meer kansen op winst geboden. Maar een geplande achterloop na de vijftigste zet faalde op een verrassende finesse. Wiermsma: 'Bij analyse speelde Chmiel wel de verkeerde zet maar in de partij durfde ik daar niet op te speculeren. Na de tijdcontrole had hij weer rustig de tijd en de kans dat hij de redding zou ontdekken was te groot.'

De snelle alleenheerschappij van Sijbrands is bedrieglijk. Zo kan Guntis Valneris nog gelijk komen. De Let werd op het laatste moment opgeroepen als vervanger voor de Moldaviër Stanislav Nosarev. Na een lang gevecht won hij gisteren zijn eerste partij van Eldar Aliev uit Azerbeidzjan.

Ook de Russische kanshebber Aleksandr Georgiev kwam voor het eerst in actie. Hij ondervond dat Leesmann zich goed had hersteld van zijn nederlaag tegen Wiersma. In een nadelige stand vond hij de weg naar remise.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden