Sifan Hassan gaat te vroeg en stort in: vijfde plaats op 1.500 meter

Alles heeft Sifan Hassan dit jaar gedaan om wereldkampioen te worden. De trainingen verliepen volgens haar perfect: haar lichaam sputterde niet tegen, ze hoefde geen oefening over te slaan. Als er gerechtigheid zou bestaan in de atletiek, leek ze in de aanloop naar de WK in Londen te willen zeggen, dan zou het goud op de 1.500 meter voor haar zijn. Maar nee, de zege ontglipte haar maandag weer.

Mark van Driel
Sifan Hassan na het verlies. Beeld ANP
Sifan Hassan na het verlies.Beeld ANP

Ze eindigde als vijfde nadat ze met 600 meter te gaan een lange eindsprint aantrok. Ze lag voorop tot 50 meter voor de streep, maar toen was haar energie op. De Keniaanse olympisch kampioen Faith Kipyegon, een pupil van de Nederlander Bram Som, pakte de overwinning in 4.02.59. De tijd van Hassan: 4.03,34.

Peilloos was Hassans verdriet twee jaar geleden, toen ze bij haar WK-debuut door een tactische fout op de derde plaats belandde. Ze wilde zich verstoppen, of liever nog van de aardbodem verdwijnen uit schaamte over wat zij zag als een totale mislukking.

Ook de vijfde plaats op de Zomerspelen van Rio de Janeiro kwam hard aan, al wist ze dat haar voorbereiding ernstig was verstoord door een hamstringblessure die haar maanden aan voorbereidingstijd kostte.

Hoe anders leefde ze naar de WK in Londen toe. De wedstrijden leken een lolletje vergeleken bij de pijn die ze in trainingen doorstond, zei ze opgewekt als ze voor Europese races overvloog uit haar thuisbasis in Portland, Oregon. Daar heeft ze zich aangesloten bij de trainingsgroep van oud-marathonloper Alberto Salazar, die onder meer de Britse langeafstandsvedette Mo Farah (viervoudig olympisch kampioen) bijstaat.

Het contrast tussen de trainingswijze van Salazar en haar voormalige coach en ontdekker Honoré Hoedt, met wie ze tussen 2013 en 2016 samenwerkte, is in haar beleving groot.

De Keniaanse olympisch kampioen Faith Kipyegon pakte haar eerste wereldtitel in 4.02.59. De tijd van Hassan: 4.03,34. Beeld ANP
De Keniaanse olympisch kampioen Faith Kipyegon pakte haar eerste wereldtitel in 4.02.59. De tijd van Hassan: 4.03,34.Beeld ANP

Talentvolle

Hoeveel tijd en energie Hoedt ook in haar begeleiding stak, hij moest tot zijn spijt zijn dagelijkse inkomen verdienen met andere activiteiten. Door de bond werd hij slechts een dag per week betaald. Hassan vulde dat bedrag uit eigen zak aan. Het niveau van de trainingsgroep was niet hoog. Vaak rende Hassan noodgedwongen met talentvolle tieners uit een jeugdproject dat Hoedt heeft opgezet, het zogeheten Loopland Gelderland.

In Oregon zijn de faciliteiten ongeëvenaard, meent Hassan. Ze behoort tot een groep wereldtoppers die worden bijgestaan door een team van specialisten, gefinancierd door Nike. Ze beschikken over apparatuur als de Alter G, een hardloopband die waarmee de zwaartekracht kan worden verminderd. Atleten kunnen zo de spierschade tijdens trainingen verminderen. Ook wordt gewerkt met een zogeheten onderwaterloopband, die een soortgelijk effect heeft.

Hassan slaapt doorgaans in een hoogtetent in haar flat, waardoor het lijkt alsof ze de nachten doorbrengt in de ijle lucht van de Keniaanse hoogvlakte. Dat stimuleert de aanmaak van rode bloedlichaampjes, waardoor ze overdag over meer zuurstof beschikt. Na de WK neemt ze haar intrek in een appartement waarin de hoogte kan worden geregeld zonder dat ze in een tent hoeft te slapen. De Atletiekunie neemt volgens technisch directeur Ad Roskam de kosten voor haar rekening.

Hassan probeert haar nederlaag te verwerken. Beeld ANP
Hassan probeert haar nederlaag te verwerken.Beeld ANP

Looptechniek

Onder Salazar heeft Hassan, net als onder Hoedt, veel gewerkt aan haar looptechniek. De Amerikaan constateerde dat haar benen niet even sterk waren, en haar passen niet symmetrisch. Er zou een verschil van 12 centimeter zijn en een krachtsverschil van 15 procent. De 24-jarige geboren Ethiopische, die als tiener naar Nederland kwam, lijkt zich sinds de overgang stabieler over de baan voor te bewegen.

In snellere tijden op de 1.500 meter vertaalde dat zich niet in de aanloop naar de WK. Ze voerde weliswaar de seizoensranglijst aan met de drie snelste tijden, maar het lukte haar niet het Nederlandse record te verbeteren dat ze in 2015 onder Hoedt liep (3.56,05). Op de 800 meter (1.56,81) en 5.000 meter (14.41,24) is ze wel fors vooruit gegaan. Hassan had bij de WK op drie afstanden mogen uitkomen.

'Het gaat 100 procent gemakkelijker dan in andere jaren', zei ze kort voor de WK-finale. 'Ik voel me altijd fris. Ik heb meer snelheid en meer zelfvertrouwen. Ik heb meer inhoud.'

De Nederlandse moet toezien hoe vier concurrenten haar voor zijn. Beeld ANP
De Nederlandse moet toezien hoe vier concurrenten haar voor zijn.Beeld ANP

Wrevel

In sommige kringen wekt die positieve boodschap wrevel. Coach Salazar is door meerdere ex-atleten en ex-medewerkers beschuldigd van ongeoorloofde praktijken. Het Amerikaanse antidopingbureau Usada heeft een lijvig onderzoek over het Oregon Project gepubliceerd. Maar geschorst is Salazar nooit, net zo min als zijn steratleet Farah.

Hassan reageert steevast kriegelig als de beschuldigingen ter sprake komen. Zij heeft van doping niets gemerkt in Amerika, zij wil er ook niets mee te maken hebben. Ze is alleen in Oregon vanwege de gedegen kennis over atletiek, de superieure faciliteiten en de inspirerende omgeving. Zij wil simpelweg haar talent benutten. Daar droomde ze vroeger al van, toen ze in armoe opgroeide in Ethiopië. Als wereldburger met een Nederlands paspoort heeft ze nog altijd diezelfde ambitie.

Hassan vertrouwde erop dat zij haar eindsprint 600 meter zou kunnen volhouden, net zoals ploeggenoot Mo Farah aan het slot van de 5.000 en 10.000 meter placht te doen. Maar haar moed bleek maandag overmoed. Vier vrouwen met tragere beste seizoensprestaties verzwolgen haar in slotmeters. Zelfs Caster Semenya, de tweeevoudig olympisch kampioen op de 800 meter, had aan het eind meer energie over. Voor Hassan zal het een harde les zijn. Alles goed gedaan en toch geen prijs. Er zijn atleten om minder in een identiteitscrisis beland.

Sifan Hassan in actie tijdens de halve finale van de 1500 meter op de WK afgelopen zaterdag Beeld anp
Sifan Hassan in actie tijdens de halve finale van de 1500 meter op de WK afgelopen zaterdagBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden