Siemerink wil meer zijn dan een waterdrager

Met de aanstelling van Jan Siemerink en Rohan Goetzke lijkt de stille revolutie bij de tennisbond voltooid...

Luchtig stapte Jan Siemerink bij zijn aanstelling als captain van het Davis Cupteam heen over zijn gebrek aan ervaring als coach. De leden van de gouden tennisgeneratie hebben de captain van de Nederlandse ploeg dan ook nooit als een volwaardige regisseur beschouwd. Hij moest een goede sfeer creëren. Op de baan zochten de spelers het zelf wel uit.

Of zoals Richard Krajicek het in 1993, zij het ironisch, verwoordde: ‘De Davis Cupcaptain moet zorgen voor de handdoeken en de flessen water.’ De toenmalige captain Stanley Franker nam het zijn kopman niet in dank af. Maar de bondscoach stond ook niet bekend om zijn tactisch inzicht. Franker verwierf zijn faam vooral als de grote motivator, die zijn pupillen het Davis Cupgevoel bijbracht.

Het ging mis, toen het kwartet Siemerink, Krajicek, Eltingh en Haarhuis en hun opvolgers Schalken en Van Lottum na het vertrek van Franker werden geconfronteerd met de trainer, die zij als speler niet al te serieus hadden genomen. Michiel Schapers manifesteerde zich als een tennissende Louis van Gaal en trapte als bondscoach in dezelfde val.

Van Gaal wilde volgens zijn aanvoerder Frank de Boer ‘het wiel opnieuw uitvinden’ als de internationals bijeen waren voor een duel met het Nederlands elftal. Tot ergernis van de toptennissers hield Schapers hun repertoire kritisch tegen het licht als ze voor de Davis Cup werden opgeroepen. Als captain was Schapers een dwingende en geen dienende persoonlijkheid, zoals de selectie van hem verwachtte.

Ook Siemerink had geen affiniteit met de eendimensionale werkwijze van Schapers. Toen zich eind 2000 in Oezbekistan een opstand tegen de captain aandiende, werd achter de onderhandelingstafel het dubbel van Siemerink en Richard Krajicek hersteld.

De twee service en volleyspecialisten vormden al een team bij Jong Oranje, waar ze werden begeleid door Rohan Goetzke, de nieuwe technisch directeur. Siemerink en Krajicek zegden Schapers de wacht aan en zes jaar later lijken ze hun stille revolutie bij de tennisbond te hebben voltooid.

Het koppel Eltingh/Haarhuis was misschien superieur aan Siemerink en Krajicek, na hun actieve carrière hebben de twee Ajax-supporters die achterstand ruimschoots goedgemaakt. Eltingh en Haarhuis leverden onlangs hun ambassadeursschap in bij de bond, omdat met dat erebaantje volgens hen niets werd gedaan.

Krajicek maakte bij de bond eerst de weg vrij voor zijn voormalige coach Goetzke en stemde als bestuurslid toptennis tevens in met het vertrek van captain Bogtstra. Siemerink was een graag geziene sparringpartner voor de talenten van Jong Oranje.

Toch was de opvolger van Bogtstra eigenlijk zes jaar geleden al aangewezen. Het is dat Paul Haarhuis eeuwig lijkt te willen tennissen, anders was de 40-jarige Brabander allang captain geweest. Pikant detail is dat juist Siemerink zich verzette tegen de promotie van zijn teamgenoot. Opnieuw vormt Siemerink liever een dubbel met Krajicek dan met Haarhuis, want hij verzette zich niet tegen het geforceerde afscheid van zijn oude mentor Bogtstra.

Met de aanstelling van de onervaren Siemerink wekt de KNLTB-directie de indruk dat de Davis Cupcaptain opnieuw de waterdrager wordt, zoals de gouden generatie hem definieerde. Siemerink heeft dan ook aangegeven een uitgebreider takenpakket te willen. ‘Voor die twee weken per jaar op de stoel’ zou Siemerink het niet hebben gedaan, zei hij bij zijn presentatie.

Bogtstra en Schapers hadden hem kunnen vertellen dat de baan wel iets meer inhoud heeft. Anders moet Siemerink zijn licht eens opsteken in Engeland, waar de voorbereiding op het duel met Nederland – de eerste stap op weg terug naar de wereldgroep – meteen na de loting is begonnen.

Bondscoach Goetzke prees vooral de kalmte van de nieuwe captain. Siemerink (36) vond het overdreven dat hij vroeger werd geprezen als een balkunstenaar. Dat was hij van negen tot vijf, daarna trok hij als een ambtenaar verder naar het volgende toernooi.

Ook vanwege die beroepsernst beschouwt de KNLTB hem als de ideale gids van de nieuwe generatie. De schorsingen voor de talenten Van der Duim en De Bakker illustreerden immers dat de jeugd op dat gebied veel te leren heeft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden