Siemerink opnieuw kwelgeest voor Ivanisevic

Als Goran Ivanisevic één kwelgeest in het tenniscircuit heeft, is dat Jan Siemerink. De Rijnsburger sloeg voor de derde keer dit jaar de Kroaat van de baan....

ANP

ANP

ROTTERDAM

Ivanisevic, zevende geplaatst en nummer 19 van de wereld, mocht zich de nederlaag zelf verwijten. Op 6-6 in de tiebreak van de tweede set verspeelde hij een matchpunt. Hij zag de passeerslag van Siemerink uit en smeekte de umpire bijna het punt ongeldig te verklaren. Daar ging de man op de stoel niet op in. De Kroaat serveerde daarop een dubbele fout waarop Siemerink de tiebreak met 8-6 naar zich toetrok.

In de derde set waren de beste kansen wederom voor Ivanisevic. Hij verwierf legio breekpunten maar verzilverde er niet één. Op 4-3 brak Siemerink de opslag van zijn tegenstander op het vijfde breekpunt.

Nog was de Rijnsburger niet zeker van de overwinning. Op 5-3 serveerde hij voor de wedstrijd, veroverde twee matchpunten maar keek daarna twee keer tegen een breekpunt aan. Die werkte hij weg waarna hij op het derde matchpunt de bevrijdende klap van zijn racket liet vertrekken.

In zijn achtste ABN/Amro-toernooi bereikte Siemerink voor de vijfde keer de tweede ronde. Zijn beste prestaties dateren uit 1991 en '92 waarin hij de laatste acht haalde.

Eerder op de dag had John van Lottum zich te kijk laten zetten. 'Wat een ongelooflijke baggerwedstrijd', zei de Nederlander na zijn nederlaag met 7-5, 6-3 tegen de onbekende Italiaan Davide Scala.

Van Lottum was net terug van een succesvol optreden in de Verenigde Staten. Als het nu Rafter was geweest tegen wie hij op kijkt, of Sampras van wie hij bijna won, maar nee, een zekere Davide Scala versperde hem de weg naar de tweede ronde in Rotterdam.

Een Italiaan, die nimmer boven het satellietniveau uitsteeg en uitsluitend in het hoofdtoernooi van Rotterdam terechtkwam, omdat hij (tegen Carlsen) de beste van de verliezers was. Wat men de potige Italiaan niet kon ontzeggen, was een dreun van een service. Het duurde meerdere seconden eer hij het lont liet ontbranden, maar dan volgde een explosie, waar menigeen op de tribunes van schrok.

Van Lottum niet. 'Ik wist waar hij serveerde, maar kreeg de bal niet over het net', probeerde hij direct na afloop voor zichzelf op een rij te krijgen wat er mis was gegaan. Onderschatting, een negatieve instelling en een zinloze discussie werden als mogelijke oorzaken aangedragen, maar direct door de Brabander van tafel geveegd.

'Daar begint men altijd over als het mis gaat. Reken maar dat ik alles heb geprobeerd: service-volley, van achteruit spelen. Meer bewegen. Je hebt van die dagen, dat het gewoon niet lukt. Dat heeft niets met je tegenstander, maar alles met jezelf te maken.'

Dus vond Van Lottum dat hij het volste recht had het racket uit zijn handen te laten vallen en in discussie te treden met de stoelumpire, die besliste dat een serviceprojectiel van Scala in was geweest. 'Als je denkt een knal van 200 kilometer per uur vanaf de stoel te kunnen beoordelen, moet je ook overrulen als men van mij een bal uitgeeft. Of je ziet alles, of je ziet niks.'

Van Lottum en Ivanisevic waren dinsdag in goed gezelschap. Jevgeni Kafelnikov, de als vierde geplaatste Rus die afgelopen zondag het toernooi in Londen had gewonnen, werd uitgeschakeld door de Zweed Thomas Johansson: 7-6, 6-2. En Jonas Björkman, achter Rafter als tweede geplaatst, kon eveneens zijn koffers pakken. De Spanjaard Tomas Carbonell, 30 jaar en afgezakt naar de 195ste plaats op de wereldranglijst, versloeg de liefst 190 treden hoger staande Zweed met 6-7, 6-3, 6-4.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden