Shorttracker mag niks en moet alles

'Als je net de havo hebt afgerond, ga je toch ook niet terug naar de basisschool', verzucht Cees Juffermans. Volgens de meest getalenteerde shorttracker van Nederland ligt in deze wijsheid de kern van het probleem van schaatsbond KNSB....

Geheel naar verwachting plaatste Juffermans zich gisteren in Zoetermeer voor de Europese kampioenschappen, die in januari tevens in de Silverdome van Zoetermeer worden gehouden. Zijn voornaamste concurrent, Dave Versteeg, werd tweede en bij de vrouwen was de eerste plaats van Liesbeth Mau-Asam ook nauwelijks verrassend te noemen.

'Omdat ik dit jaar drie keer ben geopereerd, was dit pas mijn tweede officiële wedstrijd', vertelt Juffermans. 'Ik heb zelfs even overwogen te stoppen, omdat het me zo bleef tegenzitten.' Maar oud-bondscoach Yves Nadeau wist hem daarvan te weerhouden en stelde Juffermans voor mee te trainen met de Franse shorttrackers.

Een nadere inspectie van de kwaliteit van het ijs in de Silverdome vertelde Juffermans meteen weer waarom die beslissing zo verstandig is geweest. 'Deze hal ziet er prachtig uit. Maar datgene waar het werkelijk om gaat, namelijk het ijs, is slecht.'

Cees den Braver hoort de kritiek gelaten aan. Door het vierkoppige interim-bestuur, waarvan oud-schaatscoach Leen Pfrommer voorzitter is, is hij naar voren geschoven als woordvoerder. Middelen hebben ze nauwelijks. 'Ons budget van 245 duizend euro zou minimaal een ton hoger moeten liggen.'

Den Braver meent dat de vorige leiding een 'opstapeling van fouten' heeft gemaakt. 'Communicatie, bestuur, organisatie, trainers , begeleiders, overal ging wat mis.' Het tijdelijke bestuur heeft daarop een beleidsplan geformuleerd voor de periode tot 2010. 'Wij richten ons op een verdubbeling van de licenties. Steeds komen dezelfde rijders bovendrijven. Wij willen meer aanwas van junioren.'

Zijn doel voor het komend seizoen? 'Zorgen dat er beleid is.' Want daar heeft het nogal aan ontbroken in de afgelopen tijd. Maar verwacht geen wonderen van deze ad hoc-commissie, want een van de grootste problemen blijft bestaan. Den Braver: 'Het aanstellen van een bondscoach heeft niet onze prioriteit.'

Terwijl het interim-bestuur zijn best doet een nieuw beleid uiteen te zetten, overheerst scepsis onder de shorttrackers. Ze voelen zich de paria's van de KNSB, omdat de schaatsbond niet wenste te investeren in een bondscoach en kernploeg, en bovendien geen geld overhad voor de matig presterende kortebaanschaatsers.

De nieuwe plannen van Den Braver cum suis worden dan ook enigszins wantrouwend ontvangen op de werkvloer. Zo meldt Theo Morssink, coach van de shorttrackers uit de provincies Noord-Holland en Utrecht, dat hij het onbegrijpelijk vindt dat de bond geen haast maakt met het contracteren van een coach.

'Dat werk wordt nu overgelaten aan de trainers van de districten, onder het mom van: die maken toch geen bezwaar. En: zo gaat het toch best. In feite is dit een beleid van pappen en nathouden. Wij kunnen daar wel bezwaar tegen maken, maar uiteindelijk zijn we toch weer zo maf om er al onze tijd in te steken', zegt Morssink met een glimlach.

Zijn tijd wordt nu in beslag genomen door zijn geblesseerde oogappel Annita van Doorn, die ten val is gekomen tijdens een van de selectieritten voor de 1000 meter. Met betraande ogen neemt Van Doorn plaats op een bankje, waar concurrente Anouk Wiegers direct bezorgd komt informeren naar haar val.

'Kwam het door mij?', wil Wiegers weten. 'Nee, ik pleurde gewoon zelf.' Voorlopig dus nog even geen EK voor Van Doorn. Juffermans zal er wel bij zijn. Ongetwijfeld voor wat beter gevulde tribunes, want op deze dinsdagochtend bieden de lege kuipstoeltjes een droevige aanblik.

Maar Juffermans houdt zich vooralsnog meer bezig met de kwaliteit van het ijs. Fulminerend meldt hij zich na de halve finales van de 1000 meter langs de kant. Een stroeve plek in het ijs heeft hem geërgerd.

'Niet zeiken', bijt dictrictscoach Jan Herman Mogendorff hem toe. 'Jij bent niet de enige. Gewoon je kop houden.' Enkele momenten later later zal de geplaagde Juffermans onderkoeld zeggen: 'Ach ja, ik moet het accepteren. Zo zijn de omstandigheden hier.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden