Sexy roeier gaat loco zonder riemen

'Dylan van der Linde dames en heren: altijd goed voor een mooi stukje roeien.' Zijn het de blozende jongemannen in blazers, die na ze zege van een maat het verenigingslied met onvaste stem aanheffen en vooral tot een goed einde lijken te brengen omdat de traditie dat voorschrijft?...

Wie het roeiersbloed door d'aadren stroomt/ Het vikingschip op de borst/ Voor pijn en afzien nimmer schroomt/ Naar roem en blikken dorst.

Of dringen gedachten aan de Bosbaan zich op omdat de meeste van de negenhonderd deelnemers aan de NK indoorroeien nu eenmaal vaker in boot klimmen dan dat ze plaats nemen op de Concept 2, de ergometer waarmee inmiddels in ruim veertig landen nationale kampioenschappen worden afgewerkt.

Op de 92-jarige Brit John Hodgson na, die nimmer op het water heeft gestreden en in de Apollohal tevergeefs zijn eigen wereldrecord aanvalt, zijn indoorroeiers verknocht aan roeien.

Dus hoezo: weinig met elkaar te maken?

Ergometeren is een trainingsmethode voor roeiers, zegt Hurnet Dekkers (28), voormalig wereldrecordhoudster op de ergometer en Nederlands kampioene in de skiff. Als het vriest kunnen wedstrijdroeiers uitwijken naar het apparaat, waarvan er volgend de fabrikant 15 duizend in Nederland staan. Maar het is ook geschikt om intensieve trainingen mee te doen. Of om er de conditie mee te meten.

Een indicatie voor roeitalent is de ergometer lang niet altijd. Dekkers is een uitzondering. Zij trok drie jaar geleden de aandacht van roeicoaches nadat ze Nederlands kampioen indoorroeien werd, terwijl ze slechts één seizoen in een boot had gezeten. 'Ik viel op omdat ik kracht had. Dan is het alleen nog de truc om goed te leren roeien.' (Bij de WK afgelopen seizoen werd Dekkers negende in de skiff.)

Voor de loopbaan van Gerritjan Eggenkamp is de ergometer minder bepalend geweest. Maar ook in zijn sportieve carrière duikt het apparaat constant op. Om door te dringen tot de acht van Oxford - de ploeg waarmee hij eind maart de roeiklassieker tussen de universiteiten van Oxford en Cambridge won - moest hij zich laten zien op de ergometer. 'In februari nog: vijf kilometer. Het was niet de enige selectiemethode, maar wel een belangrijke.'

In de Apollohal hoeft Eggenkamp (27) slechts twee kilometer af te leggen, de lengte van een gewone roeiwedstrijd. Maar de jongste Nederlandse roeiheld - nooit maakte een Nederlander deel uit van de winnende ploeg in de legendarische Boat Race - weet dat de bondcoach nauwlettend meekijkt. Als hij een aansprekende prestatie levert kan hij wellicht nog een plek veroveren in een boot die 'gaat voor' de Olympische Spelen van Athene.

Zijn gezicht staat strak als hij plaatsneemt op ergometer tien. Het gejoel dat opklinkt als hij zijn bovenlichaam even ontbloot (volgens roeisters kan 'Big G' zich moeiteloos meten met sexy sportman van het jaar Gerard van Velde) lijkt hem te ontgaan. Vlak voor de start werpt hij zijn moeder en vriendin een geruststellende blik toe. De spreekstalmeester, zijn jongere broer Coen, roept zijn persoonlijke record om: 5 minuten en 51 seconden.

Op het televisiescherm achter de roeiers is te zien dat Eggenkamp na enkele halen aan zijn 'bewegingsnabootser' al in tweede positie ligt. Gele bootjes, elk gekoppeld aan een ergometer, schuiven over het scherm. De vliegwielen van de Concept 2, voortgedreven door het getrek van roeiers aan een koord met stok, zoemen dat het een lieve lust is.

Na 800 meter ligt Eggenkamp aan kop van het veld van 33. Terwijl zijn broer omroept dat hij op het schema van zijn persoonlijke record ligt, verhoogt hij zijn ritme. Kort daarop passeert zijn gele bootje met ruime voorsprong: in een tijd van 5.49,4 minuten. Speaker Coen twijfelt ('Als ik had verwacht dat hij zo hard zou gaan had ik het wel nagezocht'), maar Eggenkamp weet het meteen. Nederlands record. Op eentiende seconde.

Meteen klinkt het verenigingslied van Proteus-Eretes.

Het Venster, hemelsblauw/ Maakt onze kast te nauw/ Als ons het water tart/ Voor Proteus klopt ons hart!

Met roeien heeft het ergometeren het weinig te maken, verzucht de gelukkige winnaar even later, na de huldigingen. 'In een boot moet je soepel heen en weer blijven gaan. Anders gaat de boot bewegen en verlies je snelheid. Je moet zo roeien dat je energie overhoud om te blijven glijden. Hier kon ik de laatste 400 meter flat out: je kunt zo lomp heen en weer als je maar wilt. Dit is voor die hards. Gewoon ontzettend afzien.'

Dat de bondscoach hem in de Apollohal heeft zien winnen kan echter geen kwaad, weet Eggenkamp. De vier zonder stuurman mag dan officieel vol zitten - de selectie vond plaats toen hij in Engeland streed om een plekje in de acht van Oxford -, wie weet wat er in de lange aanloop naar de Olympische Spelen van Athene nog te gebeuren staat.

De zege in de Boat Race smaakt naar meer dan een Nederlandse kampioenschap op de ergometer. 'Die olympische titel kan nog komen. Anders kan ik er net zo goed meteen mee stoppen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden