Sexy? Als het geld oplevert, graag

scheveningen Jaren streed het Nederlandse beachvolleybal tegen het beeld dat de sport vooral leuk was om te bekijken vanwege de schaars geklede spelers en speelsters....

Van onze verslaggever Mark Misérus

Al het geld is welkom bij de sport die in Nederland zijn eigen groei soms amper lijkt te kunnen bijbenen. Dus ook dat van de nieuwe sponsor die ‘een lekkere zomer’ tegemoet hoopt te gaan met de Nederlandse teams.

Had de Nederlandse volleybalbond er juist niet alles aan gedaan om duidelijk te maken dat de strandsport meer is dan een parade van bikini’s en strakke lijven? Michel Everaert verdedigt zich. ‘Je kunt beter sexy dan stoffig worden genoemd’, zegt de oud-speler, die zich thans bezighoudt met het vermarkten van de sport.

Het bord met de twaalf sponsornamen in de strandtent doet vermoeden dat het crescendo gaat met het beachvolley in Nederland. En dat terwijl de sport zes jaar geleden nog op sterven na dood was, zegt Everaert, die met Sander Mulder uitkwam bij de Spelen van 1996. De sport beleefde er zijn olympische vuurdoop.

Sindsdien is er veel veranderd. Richard Schuil en Reinder Nummerdor waren medaillekandidaat bij de Spelen van Peking en wonnen al zes World Tours. De wereldbond FIVB bleek zelfs bereid Nederland tot en met 2012 elke zomer een aflevering van het toernooi te gunnen.

De EK hadden al eens in Scheveningen plaats. Het organiseren van zo veel mogelijk toernooien moet in 2015 leiden tot het binnenhalen van de WK. Het zou de ambities om de Zomerspelen in 2028 in Nederland te mogen houden, versterken. Maar het beachvolley houdt voorlopig vooral rekening met zichzelf.

Alleen door het organiseren van een Grand Slam, de supervariant van een World Tour, weet Nederland zeker dat het de komende jaren blijft meetellen in de sport die in internationaal opzicht hard groeit en straks mogelijk alleen in handen is van de grote landen. In de zaal is dat al langer het geval in de World League.

De sport groeit volgens technisch directeur Bert Goedkoop ‘aan alle kanten’. Everaert waarschuwt: ‘We zijn er nog lang niet. We moeten blijven hameren op onze kwaliteiten. We hebben bijvoorbeeld een groot strand in Nederland, dat missen andere landen. Als je niet mee kunt met de rest, kun je de WK vergeten en heb je voorgoed de boot gemist.’

Moet Nederland wel zo hoog inzetten in een sport die voorlopig vooral recreatief wordt bedreven? Everaert: ‘Juist wel. In elke sport zijn medailles het uiteindelijke doel. Maar beachvolley is nog jong. Met weinig investeringen krijg je veel terug.’

Dat steeds meer spelers de zaal voor het zand verruilen, is zeker waar. De maar een paar jaar geleden betrokken Lindo-hal is nu al te klein geworden voor alle teams die er komen trainen. Tegelijkertijd zegt Marloes Wesselink dat ze nu al zeven jaar lang zelf haar net moet opzetten als ze eens buiten wil trainen.

Vanwege een conflict werd de Europese tour, waarin vooral talententeams zich konden ontwikkelen, dit jaar geschrapt. Everaert: ‘We hebben geen Formule 1 in Nederland, onze voetbalteams spelen geen rol in de Champions League. Ik hoop dat dat in het beachvolley anders blijft.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden