Service en volley nog voor één man effectief: Federer

Wimbledon..

Robèrt Misset

LONDEN Niet alles zal hetzelfde lijken als Roger Federer vandaag in zijn smetteloos witte kostuum het centre court van Wimbledon betreedt om een illuster record te evenaren. Als de 25-jarige Zwitser het Grand Slamtoernooi in Londen voor de vijfde keer op rij wint, komt hij op gelijke hoogte met de Zweed Björn Borg die Wimbledon tussen 1976 en ’80 regeerde.

Niemand heeft meer gevoel voor traditie dan de nummer één van de wereld. Federer zegt zich een tikje ongemakkelijk te voelen bij de gedachte dat hij op Wimbledon een vijand van het verleden is. De viervoudige kampioen werd na zijn debuut in 2001 gebeld door een van zijn voorbeelden.

Borg bedankte Federer voor zijn sensationele zege op de onaantastbaar lijkende Sampras, die van zijn vijfde, achtereenvolgende Wimbledontitel werd beroofd. Dit jaar zegt het Zweedse tennisicoon er vrede mee te hebben, als Federer hem weet te achterhalen. Borg heeft al aangekondigd de finale te bezoeken wanneer Federer de geschiedenis opnieuw gaat herschrijven.

Het zal geen verrassing zijn, want op gras kent Federer zijn gelijke niet. Op die baansoort is hij al 48 partijen ongeslagen. Alleen Federer kan het zich permitteren geen voorbereidingstoernooi op gras te spelen. Hij schrapte zijn traditionele warming-up in het Duitse Halle, omdat zijn grootste rivaal Nadal hem op Roland Garros mentaal én fysiek had verwond.

Federer was wel even geschrokken, toen hij zijn ‘huiskamer’ op Wimbledon vorige week bezocht. Vanaf 2009 zal de regen niet langer de grootste vijand zijn van het oudste Grand Slamtoernooi als het centre court met een uitschuifbaar dak is uitgerust. Als eerste stap in de ingrijpende renovatie is de oude overkapping verwijderd, waardoor Federer even dacht dat hij in een grote badkuip stapte.

De ambiance zal er niet wezenlijk door veranderen, voorspelde hij. Toch wekt de directie van de All England Club de indruk niet langer vast te houden aan de uniciteit van het toernooi. Ook voor vandaag zijn regenbuien aangekondigd en ze horen bij Wimbledon als de aardbeien en de Hertogin van Kent. De spelers weten niet beter. Maar de tv-omroepen vinden regenpauzes met onvermijdelijke herhalingen niet van deze tijd.

Eigenlijk is tennis op gras allang een anachronisme geworden, want naast Wimbledon worden slechts vijf ATP-toernooien op die ondergrond gespeeld. De vrouwen kunnen tussen het Europese gravelcircuit en de American Summer op hardcourt drie toernooien op gras spelen, met als gevolg dat het klassieke service-volleyspel nagenoeg is uitgestorven.

Met zijn formidabele zegetocht op het grastoernooi in Rosmalen blies Peter Wessels niet alleen een zieltogende carrière nieuw leven in. Hij bracht tevens een ode aan een slagenrepertoire dat in de moderne opleiding geen prioriteit heeft. Volleren, tempowisselingen, chip and charge, het met diverse effecten strelen van de bal; de beginselen van grastennis worden zelfs op Wimbledon zelden toegepast.

Waarom zou je nog aan het net verschijnen als het gras op Wimbledon trager is geworden en de ballen zachter? Service/volleyspel staat tegenwoordig gelijk aan zelfmoord, klaagde de Britse specialist Tim Henman. Volgens Ivan Ljubicic, de kampioen van Rosmalen, gruwen de meeste toernooidirecteuren ook van snellere banen.

Eén man kan Federer echter dwingen om juist op dat bijna vergeten speltype terug te vallen. Hoewel Rafael Nadal op gras voor zijn gevoel een metamorfose moet ondergaan, bracht hij de titelverdediger vorig jaar in de finale al enigszins in verlegenheid.

Als Federer - Nadal dan toch de remake is van de legendarische confrontaties tussen Björn Borg en John McEnroe is het voor de beste tennisser ter wereld verleidelijk om in zijn huiskamer ook de oude huisstijl te hanteren. Federer zal Wimbledon immers niet op Roland Garros willen laten lijken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden