Seppi na zege op Federer nog verbaasd over passeerslag

Voor het eerst sinds 2001 strandde Roger Federer vandaag bij de Australian Open nog voor de vierde ronde. Verantwoordelijk voor de uitschakeling van de Zwitserse tennislegende was een Italiaan die in de tien eerdere ontmoetingen welgeteld één set had gewonnen. Adreas Seppi groeide in de Rod Laver Arena boven zichzelf uit en versloeg de nummer twee van de plaatsingslijst in vier sets: 6-4 7-6 (5) 4-6 7-6 (5). ,,Gewoon een slechte dag'', accepteerde Federer zijn vroege aftocht in Melbourne.

Vier keer won Federer het eerste grandslamtoernooi van het jaar: in 2004, 2006, 2007 en 2010. Met de nederlaag in de derde ronde kwam nog een einde aan een andere imposante serie: in de elf voorgaande edities van de Australian Open haalde hij telkens ten minste de halve finales. Een slechte dag dus, vond de Zwitser. ,,Ik had moeite met het spel van Seppi maar ook met mezelf. Als die dingen samenkomen dan speel je een partij die je niet wil spelen.''

Seppi kon vooraf enkel moed putten uit het setje dat hij Federer drie jaar geleden in Doha had afgesnoept. De Duitstalige Italiaan uit Bolzano bleek vandaag echter een man zonder vrees. ,,Ik sta graag op centercourt, in een groot stadion. Alleen al omdat je er meer ruimte hebt. Mijn timing was goed en ik maakte weinig fouten. En ik serveerde vooral beter dan in eerdere ontmoetingen met hem.''

Lovegame
Op 4-4 in de eerste set brak Seppi Federer met een lovegame. Hij overleefde breekpunten en serveerde de set uit. Het tweede bedrijf eindigde in een tiebreak waarin Federer leek te winnen maar Seppi zes van de laatste zeven punten pakte. ,,Die set had ik nooit mogen verliezen'', oordeelde de Zwitser die de derde set met 6-4 binnenhaalde.

Opnieuw via tiebreak besliste Seppi de vierde set en daarmee de partij in zijn voordeel. Een eigenlijk niet te halen bal op zijn forehand zette hij om in een passeerslag langs de verbouwereerde Federer. ,,Eerlijk, ik heb geen idee hoe ik het deed'', was Seppi ook na de partij nog verbaasd.

Cruciale punten
Federer was het jaar begonnen met toernooiwinst in Brisbane en had in Melbourne in zijn twee voorgaande partijen slechts één set afgestaan. ,,Het ging goed, dat merkte ik ook aan de trainingen.'' Maar netballen vielen vrijdag net verkeerd, passeerslagen van de Italiaan kusten nog net de lijn en de cruciale punten waren voor Seppi. ,,Het was gewoon zo'n dag'', wist Federer.