Sepp Blatter krijgt schorsing van 6 jaar niet ongedaan gemaakt

Sepp Blatter (80), voormalig voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA, blijft geschorst vanwege corruptie. Het sporttribunaal CAS handhaafde maandag de schorsing van 6 jaar die hij kreeg opgelegd vanwege een onderhandse miljoenenbetaling aan Michel Platini, de eveneens gevallen ex-voorzitter van de Europese voetbalunie UEFA.

Sepp Blatter.Beeld epa

Platini, door Blatter als een 'zoon' beschouwd in hun hoogtijdagen op het voetbalpluche, slaagde er in mei wel in om bij het CAS zijn schorsing te verkorten. Dat schrapte twee jaar van zijn straf en verlaagde de door de FIFA opgelegde geldboete van 80- naar 60 duizend Zwitserse franks, 55 duizend euro. Blatter, die niet om een strafkorting had verzocht maar volledige onschuld eiste, slaagde daar niet in.

Het Zwitserse tribunaal oordeelde in de zaak van Platini al dat het herenakkoord tussen de Fransman en zijn oude leermeester niet deugde. Blatter liet de FIFA in 2011 1,8 miljoen euro overmaken aan Platini, zogezegd vanwege een mondelinge overeenkomst uit 1998, toen Platini voor de bond kwam te werken. Het CAS geloofde niets van die lezing en merkte op dat de betaling opvallend genoeg plaatsvond terwijl Blatter steun zocht voor zijn herverkiezing als FIFA-voorzitter. Daarin slaagde hij, onder meer dankzij de stemmen van de door Platini geleide Europese voetbalbond.

'Je kunt het verleden niet overdoen'

De Volkskrant sprak Sepp Blatter in 2015. Lees hier het interview terug.

'Ongepast geschenk'

In het vonnis van het tribunaal valt te lezen dat de 80-jarige Blatter ook op een andere manier de regels overtrad. Zo oordelen de drie arbiters dat hij onrechtmatige bedragen aan Platini liet overmaken via het pensioenprogramma van FIFA's dagelijkse bestuur. Dat resulteerde in een 'ongepast geschenk', aldus het CAS-panel, dat in deze zaak werd voorgezeten door de Nederlandse advocaat Manfred Nan.

In een verklaring zei Blatter dat hij 'teleurgesteld' is in het besluit. Hij zei ook: 'Ik heb veel meegemaakt in mijn 41 jaar bij de FIFA. Bovenal heb ik geleerd dat je kunt winnen in de sport, maar ook kunt verliezen. Ik kijk hoe dan ook dankbaar terug op al die jaren, waarin ik mijn idealen voor het voetbal kon verwezenlijken en de FIFA heb kunnen dienen.'

Blatter loopt het risico dat de ethische commissie van de FIFA hem nog een straf oplegt. Dat onderzoek richt zich op de miljoenenbonussen die hij en twee hoge functionarissen bij de bond zich toebedeelden. Samen met zijn vroegere secretaris-generaal Jerôme Valcke en financieel directeur Markus Kattner zou hij zich voor minimaal 72 miljoen euro hebben verrijkt, concludeerde de FIFA in juni op basis van een intern onderzoek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden