Sensationele turnsters definitief naar Olympische Spelen

De als spannende aangemerkte slotfase bleek van generlei betekenis. De Nederlandse turnvrouwen wisten zaterdagavond al vroeg dat zij volgend jaar naar Rio gaan. Het collectief van bondscoach Gerben Wiersma knokte zich eerder die avond bij de landenwedstrijd van de WK te Glasgow naar de achtste plaats in het tussenklassement. Het bleek ook de betekenisvolle eindrangschikking.

Thorsdottir Eythora tijdens de vloeroefening. Beeld epa
Thorsdottir Eythora tijdens de vloeroefening.Beeld epa

De top-8 van het WK-veld 2015 plaatst zich rechtstreeks voor de Olympische Spelen 2016 van Rio de Janeiro. Het was sensationeel nieuws. Het team, dat niet eens financiële ondersteuning ontvangt van het nationaal olympisch comité (NOC*NSF), steeg boven zichzelf uit. De tiende plaats van een jaar eerder werd omgeruild voor de achtste positie.

Nederland gaat daardoor voor het eerst in 40 jaar met een team naar de Spelen. In Montreal werd onder leiding van de Hongaarse coach Eva Bartha voor het laatst een vrouwenteam afgevaardigd. Dat was eerder gebeurd in 1928 (goud in Amsterdam), 1948, 1952, 1960 en 1972.

De Spelen van 1976 waren vooral de Spelen van de Roemeense Nadia Comaneci, de bijna kneedbare vrouw van de perfecte '10'. Zaterdag moesten de Roemenen, in 2000 nog olympisch kampioen bij de vrouwen, beteuterd vaststellen dat het nietige turnland Nederland hen voorbij was gestreefd.

De nationale ploeg, een sterke eenheid deze keer, werd geleid door de tweeling Wevers, meiden van 24. Sanne, zes minuten ouder dan zus Lieke, wierp zich via een geweldige balkoefening op als een kandidaat voor een WK-medaille. Zij leidde zelfs een uurtje de rangschikking, tot de Amerikaanse wereldkampioene Simone Biles haar voorbijstreefde (14,966 om 14,766).

Lieke Wevers in actie in Glasgow. Beeld epa
Lieke Wevers in actie in Glasgow.Beeld epa

Lieke Wevers beste Europese turnster

De nationale ploeg, een sterke eenheid deze keer, werd geleid door de tweeling Wevers, meiden van 24. Sanne, zes minuten ouder dan zus Lieke, wierp zich via een geweldige balkoefening op als een kandidaat voor een WK-medaille. Zij leidde zelfs een uurtje de rangschikking, tot de Amerikaanse wereldkampioene Simone Biles haar voorbijstreefde (14,966 om 14,766).

'Balk is altijd mijn ding geweest. Ik voel me er op thuis. Maar zo goed als deze avond is het nog nooit gegaan', aldus Sanne Wevers die 14,766 punten scoorde toen er, na een drievoudige valpartij van debutante Mara Titarsolej, een dikke oogst vereist was.

Sanne Wevers turnde twee toestellen (brug en balk) en moest de rol van uitblinkster aan zus Lieke laten. Die was op alle vier onderdelen ijzersterk op dreef. Zij eindigde op een persoonlijk record van 56,733 punten. Daarmee was zij de beste Europese turnster. Haar vloeroefening was betoverend. Haar professionaliteit en koelbloedigheid maakten eveneens grote indruk.

'Vrijdag had ik de hele dag naar de scores van andere landen zitten te kijken. Canada kreeg veel punten. Overal werd dik gescoord. Dat was dag één van onze competitie. Ik merkte dat het me begon te beïnvloeden. Ik sprak erover met Gerben (bondscoach Wiersma, JV) en zei dat het zo niet verder kon. Zaterdag heb ik nergens meer naar gekeken. Het heeft gewerkt. Ik noem dat professionaliteit van ons', zo luidde de analyse van de uitblinkster uit Twente.

(Tekst gaat door onder foto)

Lisa Top op de evenwichtsbalk. Beeld epa
Lisa Top op de evenwichtsbalk.Beeld epa
Eythora Thorsdottir op vloer. Beeld ap
Eythora Thorsdottir op vloer.Beeld ap

Hurksalto

De opwinding gold vooral de score van Nederland. Er werd, ten opzichte van de WK van vorig jaar in Nanning, een enorme sprong voorwaarts gemaakt. In China scoorde Nederland 214,662 punten. Zaterdag sloot het team de competitie met 222,354 af.

In de slotronde, de sprong op het Pegases-paard, wist Nederland zich langs Brazilië te wurmen. Er moest gemiddeld 13,88 worden gescoord. Alles draaide om de laatste sprong van Lisa Top, de vijfde in het rijtje specialisten van Nederland. Top zei stiekem gezien te hebben dat haar sprong van groot belang zou zijn.

De uitvoering van overslag hurksalto was meer dan top: 14.300. Daarna werd er gejuicht, gehuild, geschreeuwd. Rio was bereikt. 'Ongelooflijk', jubelde het team dat dinsdag nog eens in de landenfinale van de WK aan bod komt. Voor Lieke Wevers, Sanne Wevers en Eythora Thorsdottir wachten nog persoonlijke finales.

Nu Lieke Wevers meer vlees eet, is ze fit

Dankzij krachttrainer Ton Leenders kan de eeuwig geblesseerde Lieke Wevers eindelijk presteren. Lees hier het hele artikel.

Triple two

De score van 222 punten was door kenners voorspeld. Ze noemden het de 'triple two', driemaal een twee. Wolther Kooistra, de trainer van een Amsterdamse ploeg, was er naar zijn eigen zeggen mee begonnen. Hans Gootjes, de technisch directeur van de gymnastiekunie, had het overgenomen.

Bondscoach Gerben Wiersma hield het steeds op '216, 217', als het over de WK-score ging. Zaterdag zei hij geweten te hebben dat een score van 222 punten een olympische ticket zou opleveren. 'Ik had dat getal berekend toen ik de vorige WK analyseerde', aldus de coach. Hij had het cijfer steeds voor zichzelf gehouden. Tot het feest in de catacomben van de SSE Hydro Arena in Glasgow zijn hoogtepunt bereikte.

Filmmakers en oud-turnsters Carolien Visser en Lisa Deen maken online documentaires over jonge turners. Altijd kiezen ze sporters die door een dip gaan, maar zich weten terug te vechten. Het duo werd in juni geïnterviewd door De Volkskrant. In maart publiceerden de documentaitemaaksters eens film over turntweeling Sanne en Lieke Wevers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden