Selinger weigert tijd te verspillen

Avital Selinger had zijn speelsters eerder deze week bij het afscheid op Schiphol na een toernooi in Rusland al voorbereid op het nieuws....

Een ‘verschil van inzicht over het beleid op de korte termijn over de invulling van het bondscoachschap’ is volgens technisch directeur Joop Alberda van de NeVoBo de oorzaak van de stukgelopen onderhandelingen. Die hadden moeten resulteren in een nieuw contract voor Selinger tot en met de Zomerspelen van 2012, waar de kater na de gemiste olympische deelname in Peking had moeten worden weggespoeld.

Een combinatie van factoren heeft ertoe geleid dat Selinger opstapt na de kwalificatie voor de World Grand Prix in september, het prestigieuze toernooi dat zijn ploeg vorig jaar verrassend won en dat als een voorbode werd gezien voor succes bij EK’s, WK’s en het felbegeerde startbewijs voor Peking. Ten onrechte, zo zou later blijken.

Met name de traag verlopen onderhandelingen met de bond hebben irritatie gewekt bij Selinger, die volgens concrete doelen werkt en van de mensen om hem heen verwacht dat zij zich even onvoorwaardelijk inzetten ‘voor het belang van het vrouwenvolleybal’ als hijzelf.

Voor Selinger heeft het daarom lang genoeg geduurd, zei hij gisteren. ‘Als het zo traag en onduidelijk is, heb ik er geen boodschap meer aan. Tot iedereen alles op orde krijgt, ga ik mijn tijd en energie niet verspillen.’ Alberda wilde niet op die woorden ingaan.

Wel zei hij: ‘Als ik het volgens de gemakkelijke manier had gedaan, waren we er eind februari al uit geweest.’ Daarmee doelde Alberda op de belangen van de Nederlandse clubs, waar de bond rekening mee dient te houden.

Vier jaar geleden had de NeVoBo de andere clubs in de A-league toegezegd dat de internationals maximaal tot en met 2008 als clubteam (Martinus) zouden uitkomen. Het besluit om niet langer het door hem omarmde Bankrasmodel te faciliteren, leidde tot teleurstelling bij Selinger. Tegen zijn zin werd daarmee ook een einde gemaakt aan zijn dubbelfunctie van bondscoach en clubtrainer.

Na de zomer zullen de belangrijkste speelsters hun loopbaan voortzetten in het buitenland. Selinger kon aan de slag bij gerenommeerde clubs, maar hij had de intentie door te gaan met de nationale ploeg, al was in een iets andere rol geweest.

De speelsters wilden zich graag nog een olympische cyclus laten bijstaan door Selinger, wiens werkwijze tijd en gewenning vraagde maar van wie ze zeggen veel te hebben geleerd tijdens jaren van dagelijkse trainingen. ‘Dit is te kort. Ik hoop dat het toch nog goed komt’, zei Manon Flier.

Aan het team liet Selinger al weten zich onder enkele voorwaarden weer voor vier jaar beschikbaar te willen stellen. Flier: ‘Avital wilde door als wij per se met hem door wilden. Hij zei: als jullie mij nodig hebben om te kunnen bereiken wat jullie willen, dan ga ik met jullie verder.’

Flier was een van de speelsters die Selinger de afgelopen weken in vertrouwen nam over de problemen rond zijn contractverlenging. ‘Er waren gewoon te veel zaken waarover Avital en de bond van mening verschilden. En er spelen allemaal tegenstrijdige belangen mee’, doelt de aanvalster bijvoorbeeld op de bond. Die hoopt de bekoelde relatie met de clubs na vier jaar ‘Bankras’, en vrijwel louter succes voor Martinus, weer nieuw leven in te blazen door te kiezen voor de eigen competitie.

Ook de samenstelling van de technische staf was een struikelblok in de onderhandelingen, vertelde de coach enkele speelsters d tijdens toernooien in het Franse Montreux en in het Russische Jekaterinenburg. Omdat zijn Japanse assistent Sato terugkeerde naar zijn vaderland en de Nederlander Buijs na de zomer het team verlaat, wilde Selinger toestemming een nieuwe staf samen te stellen.

Hoewel Alberda het niet wil bevestigen, werd dat verzoek volgens Flier verworpen door de bond. Zo bleken de coach en zijn werkgever het oneens over meerdere zaken, bijvoorbeeld de invulling van het programma voor het team de komende winter.

De ambitie om de Spelen van 2012 te halen, werd volgens Selinger en Alberda wél gedeeld. ‘De ambities zijn gelijk’, zei de technisch directeur die moest onderhandelen met de oud-speler die hij op een cruciaal moment in diens loopbaan aan de kant zette.

Als bondscoach van de ploeg die in 1996 olympisch goud won, verving Alberda Selinger voor de Spelen in Atlanta door Peter Blangé. Die historie heeft volgens de huidige technisch directeur de werkrelatie met de bondscoach niet beïnvloed.

‘Ik kan me geen overleg herinneren waarin iets onder druk stond door wat in het verleden is gebeurd’, zei Alberda. Aan Selinger kon de vraag niet worden gesteld. ‘Ik heb wel genoeg gezegd’, beëindigde hij vrijdag het telefoongesprek. ‘Ik ga er met mijn vrouw een leuke dag van maken.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden