Selinger schrijft eigen aanbevelingsbrief

Of de bestuurders van de Nederlandse volleybalbond op de tribune hadden gezeten in de Emergohal, wilde Caroline Wensink weten...

In dat geval zou de volleybalster de beleidsbepalers eens flink op het hart drukken dat maar één iemand Avital Selinger als bondscoach kan opvolgen. Namelijk hijzelf.

Zeven weken na de eerste wedstrijd (Super Cup) bleek Selinger met het nieuwe Martinus al in staat zijn vorige selectie te overtreffen op internationaal topniveau. Met de 3-2-triomf over titelhouder Sirio Perugia in de Champions League bevestigde de coach andermaal zijn veelgeprezen status als opbouwwerker.

Minzaam glimlachte Selinger om de vaststelling dat de technische bazen van de volleybalbond maar een extra praatsessie moeten inpassen, zodat hij alsnog zijn missie als bondscoach kan voortzetten. Zijn speelsters gaven het antwoord voor hem. ‘Avital moet blijven’, zei Wensink, met Francien Huurman de enige achtergebleven ‘basisinternational’.

Hoewel Selingers contract als bondscoach al is afgelopen, hebben zijn speelsters de hoop op een nieuw dienstverband nog niet opgegeven. ‘Nieuwe ronde, nieuwe kansen. We hebben iets met hem opgebouwd, dat willen we afmaken. Want nu we elkaar eenmaal hebben leren kennen, kunnen we twee keer zulke grote stappen zetten’, zei Wensink.

De lang niet volle tribunes gaven onbedoeld weer wat de achterban verwacht van het leeggelopen Martinus. Wie er wel was, zag zijn gelijk bevestigd. Het is goed mogelijk dat Selinger met zijn piepjonge team eerder zijn beoogde doel bereikt dan hij dacht.

De overtuigende overwinning op Weert, dat met een ruim budget meedoet om de landstitel, bleek de ideale generale voor de confrontatie met Perugia, dat zijn internationale naam bezoedelde. De Champions Leaguebeker van 2008 is niet die van de huidige selectie die als los zand aan elkaar hangt.

Vooral dankzij ‘ongelooflijk verdedigen’ hield Martinus stand tegen de nummer elf van de Italiaanse competitie die nog op zoek is naar zichzelf.

Alleen in de eerste set (11-25) leek een veegpartij reëel. Maar de Amerikaanse Willoughby, die olympisch zilver won in Peking, en vedette Togut verlieten uiteindelijk beschaamd het toneel. De Chinese olympisch kampioene van 2004 Hao Yang was toen allang gewisseld.

Volgens Wensink kon Perugia onmogelijk videobanden van de Nederlandse tegenstander hebben gezien. Kim Staelens en Janneke van Tienen kregen in elk geval niet de kans hun teamgenoten in het veld bij te praten over de club waar ze vier jaar verbleven. Hun inbreng bleef beperkt tot een paar minuten.

Wie lang niet perfect maar wel inspirerend volleybal wilde zien, koos de kant van Martinus. De pas 16-jarige Anne Buijs, kind van twee volleybalouders, kwelde met het venijn van een routinier Perugia, waarvan coach Chiappafreddo uren na de laatste bal nog spelsituaties aan het naspelen was. Aanvalster Robin de Kruijf, 17 jaar pas, bleek al evenmin onder de indruk van de status van de sterrenploeg.

Jong en internationaal onervaren zijn kan z’n voordelen hebben, zei Maret Grothues aan het eind van een avond waarin het grote geld dat ook in het volleybal oprukt, niet zaligmakend bleek. De Twentse, die vorig jaar nog op vrijwillige basis doorspeelde na de ineenstorting van Longa’59, wist niet eens dat de Europese titelhouder naar Amstelveen was gereisd.

‘Avital vertelde dat ze de speelstijl van China hanteerden. Ik had geen idee waar hij het over had. Ik heb pas één keer tegen China gespeeld.’ Maar een team dat niet wist wat het moest verwachten, toonde zich in elk geval bekwaam in het improviseren.

‘Dit kan ik ze niet leren’, loofde Selinger zijn pupillen. Totdat ze de tegenstander speltechnisch kunnen overtreffen, moeten de speelsters soms op hun doorzettingsvermogen terugvallen. Het was donderdagavond juist de sleutel tot succes.

Buijs en Grothues hadden zich volgens Wensink ‘helemaal lamgeslagen’. Ze vond het een verschil met het vorige Martinus, dat juist instortte als de overwinning nabij was. ‘Je moet ergens beginnen’, zei Selinger. Dat niemand wist wat hij daarmee bedoelde, werd even voor lief genomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden