Selinger luchtig over vertrek Meijners

Super Cup..

ZIEUWENT Het is nog geen uittocht, maar toch zijn in korte tijd drie volleybalsters verdwenen uit het permanente programma van de nationale vrouwenselectie. Martinus, ofwel het Nederlands team, speelde zondag de wedstrijd om de Super Cup zonder Elke Wijnhoven, Carlijn Jans en Floortje Meijners.

Voor de uitslag had het geen enkel gevolg. Tegenstander Longa, getroffen door een echte leegloop, was geen partij (3-0) voor Martinus, dat pas twee dagen weer in training was. Voor de lange termijn heeft het afhaken van een speelster als Meijners toch wel betekenis.

‘Zij is het grootste talent van Nederland’, sprak coach Avital Selinger zonder een zweem van teleurstelling op zijn gezicht. ‘Maar als Floortje zegt het niet meer te kunnen opbrengen, dan respecteer ik dat. We hebben er alles aan gedaan haar te behouden voor de ploeg. Maar zij heeft niet genoeg voldoening van haar rol als functioneel invalster. En in de competitie had ze elke week kunnen spelen.’

Het vertrek van Meijners, vier weken voor een volgende kwalificatie voor de Olympische Spelen, is een ontwikkeling die de coach zal betreuren. Toen Jans vertrok, was het effect beperkt. Tot dat moment waren zes middenspeelsters beschikbaar, voor twee posities: Visser, Wensink, Huurman, Orsel, Jans en Van den Heuvel.

Voor de plaatsen waarvoor Meijners in aanmerking komt – diagonaalaanvalster en passerloper – staat minder talent te dringen. Manon Flier, Sanna Visser, Debby Stam, Chaine Staelens en Alice Blom zijn de opties. Als altijd was coach Selinger onverstoorbaar over het opdoemen van problemen. Een blessure van hoofdaanvalster Flier lijkt na het vertrek van Meijners slechts met kunstgrepen op te lossen.

Selinger keek al verder in de toekomst. Hij sprak van jonge talenten die hij bij de nationale ploeg heeft gehaald. Anne Buys, de dochter van assistent-coach Teun Buys, en Nikki Hoevenaars doen mee aan de training en worden in de competitie voor Martinus 1 ingezet. De coach noemde ook Judith Pietersen en Lonneke Sloetjes, van tegenstander Longa, als twee speelsters die op termijn de aansluiting zullen vinden.

Het was daarom slikken voor de talentscouts toen in de tweede set van de Super Cup Lonneke Sloetjes, 16 jaar pas en algemeen beschouwd als de nieuwste belofte in het land der lange meiden, door de knie zakte. De fysiotherapeut van Longa zei na afloop nog niet te weten hoe ernstig het was: of het een kwetsuur aan de mediale band dan wel de voorste kruisband was. ‘Maandag weten we meer.’

De nieuwsgierige scouts van het nationale team, Post en Buys, hadden toen al de dvd met beelden teruggespoeld en waren het met elkaar eens. De kruisband van Sloetjes moest wel bijna zeker kapot zijn. De schade: zes tot acht maanden revalidatie en kniepijn voor het leven.

Te statisch getraind, sprak Selinger. Ze staat verkeerd op haar voeten, aldus Buys. Als om aan te geven dat ook grote talenten zeer goede training geboden moet worden om de toppers te worden die ze beloven te zijn.

Meijners, afwezig in Zieuwent, kan nog altijd zo’n topper worden. ‘Maar geduld is een schone zaak’, sprak Susan van den Heuvel, tweede keuze in de keurtroepen van Selinger die plots weer is gepromoveerd naar de eerste groep. Zondag speelde ze twee sets mee in het niks voorstellende potje tegen Longa.

Van den Heuvel, 1.91 lang en al 23 jaar, maakte ook een zomer van twijfels door. Ze kreeg toestemming beachvolleybal te spelen met Mered de Vries en ze miste de twee grote toernooien van deze zomer, de Grand Prix en de Europese titelstrijd. ‘Ik heb ook weleens mijn twijfels gehad. Maar ik heb er niet over willen nadenken. Ik ga ervoor.’

Van den Heuvel, ex-Pollux, is de vijfde middenspeelster in de rangschikking. ‘Zij wordt nationaal ingezet’, aldus coach Selinger. Internationaal zal hij haar niet opstellen. Er mogen 12 speelsters op het toernooiformulier staan, onder wie meestal drie middenblokkers.

Vorig jaar zaten bij het WK steeds vier speelsters op de tribune: Huurman (toen nog ziek), Jans, Wijnhoven en Van den Heuvel. Jans en Wijnhoven zijn – het wachten moe – naar Italië gegaan. Van den Heuvel zegt ook mogelijkheden te hebben naar het buitenland te gaan.

‘Iedereen wil onze speelsters hebben’, concludeerde Avital Selinger, die deze zomer zelfs niet in oranje spelende volleybalsters als Kitty Sanders en Titia Sustring naar het beloofde volleyballand Italië zag vertrekken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden