Segers verkocht geen wedstrijden, maar heeft wel gelogen

De voormalige doelman van Nottingham Forest en Wimbledon, de Nederlander Hans Segers, zei maandag voor de rechtbank in Winchester zich nooit te hebben ingelaten met het manipuleren van voetbalwedstrijden....

BERT WAGENDORP

Van onze correspondent

Bert Wagendorp

LONDEN

Segers was de eerste van de drie van samenzwering beschuldigde ex-profs die in het beklaagdenbankje plaatsnam, in een proces dat maandag zijn achttiende dag inging. John Fashanu, oud-spits van Wimbledon en Aston Villa, weigerde vorige week zijn mond open te doen. Bruce Grobbelaar, oud-keeper van Liverpool, volgt na Segers.

Segers gaf gisteren toe dat hij Heng Suan Lim kende, de Maleisische zakenman die volgens eigen zeggen steenrijke Indonesiërs tips gaf over het Engelse en Nederlandse voetbal. Daarmee zouden zij hun voordeel hebben gedaan bij het afsluiten van grote weddenschappen. Van omkoping van spelers door het goksyndicaat was volgens Lim echter nooit sprake geweest.

Volgens Segers ontmoette hij Lim voor het eerst in 1993, via zijn toenmalige ploeggenoot Fashanu. Lim vroeg hem of hij wekelijks adviezen zou willen geven over Nederlandse competitieduels, waarop zijn opdrachtgevers grote bedragen hadden ingezet. Segers ging akkoord en ontving naar zijn zeggen 5000 gulden per week voor de tips.

Pas toen in november 1994 The Sun Liverpool-keeper Grobbelaar van corruptie beschuldigde, begon Segers zich zorgen te maken over de legaliteit van zijn bezigheden en de mogelijke gevolgen ervan voor zijn carrière. Volgens Segers wist hij tot dat moment niet dat de regels van de Engelse bond het gokken op wedstrijden door spelers, of het meewerken daaraan, verbieden.

Toen hij was gearresteerd besloot Segers tijdens verhoren de politie maar wat wijs te maken, om onthulling van zijn activiteiten te voorkomen. Hij zei dat de grote bedragen contant geld die hij regelmatig op een Zwitserse bankrekening had gestort, afkomstig waren van autodiefstallen die hij in zijn jeugd in Nederland had gepleegd. Segers maandag: 'Dat was absolute onzin.'

Volgens de doelman was het gestorte geld deels afkomstig van Lim. Een ander deel van het geld kwam van een zakenpartner in Nederland, met wie hij het bedrijf 'Ties International' bestiert. Dat bedrijf handelt in stropdassen met beeldmerken van voetbalclubs. Gedurende het seizoen 1993-1994 werd daarmee volgens Segers ongeveer drie ton verdiend. Daarvan werd een deel naar Zwitserland overgemaakt, om de Britse fiscus te ontduiken.

Segers: 'Ik dacht: als ik nou gewoon een verhaaltje bedenk, dat dat geld afkomstig was van activiteiten in Nederland, dan heb ik geen probleem met de belasting en ook niet met de Football Association.' Tijdens het seizoen 1993-1994 maakte Segers in totaal 312 duizend gulden over naar Zwitserland.

Het intensieve telefonische contact dat Segers onderhield met Fashanu, had volgens hem ook niets met het manipuleren van wedstrijden te maken. 'Ik speelde in die tijd wel eens een paar uitwedstrijden', zei Segers, doelend op een buitenechtelijke relatie in een periode waarin het met zijn huwelijk erg slecht ging.

De telefoontjes zouden bedoeld zijn geweest om Fashanu te vragen hem 'te dekken'. In ruil deed Segers, zei hij, hetzelfde bij 'uitwedstrijden' van de spits.

Segers zei dat het seizoen waarop de beschuldigingen zich concentreren, 1993-1994, het beste was dat Wimbledon ooit meemaakte. 'We eindigden in de Top-6, en dat was niet het geval omdat ik wedstrijden verkocht.'

Segers speelde tussen 1988 en 1995 zeven seizoenen voor Wimbledon. In die tijd miste hij slechts vijf wedstrijden. De 35-jarige speler komt nu uit voor Wolverhampton Wanderers.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden