Segers moet minimaal acht weken wachten op uitspraak rechter

Voor de Nederlandse doelman Hans Segers (35) begon woensdag de tweede marathonzitting voor de rechtbank van Winchester, net als voor zijn voormalige collega's Grobbelaar (39) en Fashanu (35) en de Maleisische zakenman Heng Suam Lim....

BERT WAGENDORP

Van onze correspondent

Bert Wagendorp

LONDEN

Begin dit jaar mislukte het eerste proces tegen de vier. Na een zitting van acht weken kon de jury niet tot een oordeel komen. De kosten voor de Britse belastingbetaler bedroegen naar schatting drie miljoen gulden en het tweede proces zal die rekening waarschijnlijk verdubbelen. Het nieuwe proces zal weer minimaal acht weken duren, een uitspraak wordt pas in augustus verwacht.

Rechter Charles McCullough riep de nieuwe jury, acht mannen en vier vrouwen, woensdag op om vooral 'onbevooroordeeld' aan het werk te gaan. Dat lijkt een onmogelijkheid, gezien de enorme publiciteit die het eerste proces kreeg.

De ten laste gelegde feiten speelden zich af tussen februari 1991 en november 1994. Segers speelde in die periode voor het Londense Wimbledon. Hij zou onder meer zestigduizend gulden van Fashanu hebben ontvangen na een door Wimbledon in oktober 1994 met 3-0 verloren wedstrijd tegen Liverpool.

Grobbelaar zou 120 duizend gulden van de voormalige spits van Wimbledon en Aston Villa hebben gekregen, nadat zijn toenmalige club Liverpool in november 1993 met 3-0 had verloren van Newcastle United. Grobbelaar speelde dertien seizoenen voor Liverpool.

De voetballers in Lim ontkenden in het vorige proces alle beschuldigingen. Getuigen uit de voetbalwereld verklaarden dat zij in het spel van Grobbelaar en Segers nooit iets hadden gezien dat het vermoeden van omkoping hadden gewekt. Tijdens het eerste proces keken rechter, aanklager, verdachten, getuigen en juryleden urenlang na talloze wedstrijdfragmenten, waaruit al dan niet opzettelijk geblunder zou moeten blijken.

Kroongetuige van aanklager Calvert Smith is een voormalige zakenpartner van Grobbelaar, Christopher Vincent. Die bracht in november 1994 de zaak aan het rollen, toen hij met een belastende verklaring jegens Grobbelaar naar de tabloid The Sun stapte.

De krant zette een val op om Grobbelaar op heterdaad te betrappen en legde op video vast hoe de doelman tweeduizend pond van Vincent in ontvangst nam. Volgens Grobbelaar, nu doelman van tweede divisieclub Plymouth, had hij het geld alleen maar geaccepteerd om erachter te komen wie Vincents financiers waren. Om die reden had hij bij Vincent ook de indruk gewekt dat hij omkoopbaar was, zoals uit in het geheim gemaakte bandopnames bleek.

Segers, die vorig seizoen nog enkele wedstrijden keepte voor Woking, zei dat de aanzienlijke bedragen die hij tussen 1991 en 1994 regelmatig overmaakte naar een bank in Zwitserland onder meer afkomstig waren uit een handel in stropdassen met clubemblemen. Lim verklaarde dat de tonnen die hij uit Indonesië kreeg overgemaakt, van een puissant rijke vriend kwamen, die hem wilde helpen bij het opzetten van een zakencarrière.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden