Seedorf voetbalt alsof hij een toespraak houdt

Door de verzengende spanning in de eredivisie zou je bijna vergeten dat het échte topvoetbal vandaag weer begint, zonder Nederlandse clubs dus....

Willem Vissers

Vanavond, in het Theatre of Dreams: Manchester United - AC Milan, een dag later gevolgd door Chelsea - Liverpool. Met andere woorden: de halve finales van de Champions League, eerste bedrijf.

Gechargeerd zou je kunnen stellen dat Clarence Seedorf het opneemt tegen Engeland.

Seedorf heeft al vier jaar geen Champions League meer gewonnen. Weet u nog? Hij zegevierde met Ajax (1995), Real Madrid (1998) en AC Milan (2003). Hij is de enige voetballer die met drie verschillende clubs de beste was, én hij verloor twee jaar geleden met Milan de spectaculairste finale aller tijden, tegen Liverpool.

Bij een recent bezoek aan Nederland vertelde hij dat Milan alles zet op de Champions League, in de ogen van de Italiaanse club sowieso de belangrijkste prijs, belangrijker dan de scudetto, de landstitel.

Milan waande zich, door acht punten aftrek na een schandaal, ook bij voorbaat kansarm voor de titel.

In februari zei Seedorf ook, naar aanleiding van de rellen op Sicilië die een agent het leven kostten en het Italiaanse voetbal onderdompelden in crisis: ‘Italië, Spanje en Engeland zijn het gezicht van het internationale voetbal. Met Milan willen we helpen alles beter te maken, door ons gedrag op en om het veld. Samen met nieuwe wetgeving zal het stukken serener worden rond het voetbal.’

Seedorf, 31 jaar inmiddels en een beetje op weg om zijn bijnaam de Oude Seedorf gestand te doen, gaf het voorbeeld.

Om met zijn bijdrage óm het veld te beginnen. Hij sprak in februari tijdens een bijeenkomst van de Nederlandse ambassade in Italië en het Italiaanse olympisch comité (CONI).

Seedorf maakte indruk op voorzitter Erica Terpstra van NOC*NSF.

Ze had het idee dat hij zijn toespraak niet had voorbereid, dat hij snel een paar steekwoorden opschreef en uit de losse pols een verhaal hield over onder meer integratie en geweld.

En zoals hij daar in Rome, in een ruimte met muurschilderingen waarop Mussolini figureert, achter het spreekgestoeltje stond, zo voetbalt hij ook een beetje tegenwoordig. Volledig ontspannen.

Seedorf stond tijdens de kwartfinale tegen Bayern op, in de Allianz Arena van München. Zelfs Cruijff vond hem goed.

Hij sjokte een beetje, los in de heupen, en hij was daar waar hij nodig was.

Hij schoot 0-1 binnen. Laag, hard. Pats, als een verbale volzin in zijn Romeinse betoog.

En voor de 0-2 zette hij Inzaghi vrij voor het doel met een hakje, zo frivool als de kwinkslag die in spreekbeurten over moeilijke onderwerpen het ijs laat breken.

Willem Vissers

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden