Sector Topsport wil kennis beter bewaken

De Sector Topsport van NOCNSF is bezorgd over het bijna geruisloos verdwijnen van specifieke kennis, bijvoorbeeld door het vertrek van succesvolle bondscoaches....

ANP

PAPENDAL

'Master Coaching' is de werktitel. Een klein team professionals, drie of vier man, moet er gestalte aan geven. Hans Jorritsma, onlangs overgestapt naar de KNVB, deed er de anderhalf jaar voor de Olympische Spelen als fulltime assistent van chef de mission André Bolhuis, ervaring mee op.

Joop Alberda, die de volleyballers naar goud leidde, is de aangewezen man hem op te volgen. De overeenkomst, nu voor vier jaar, wordt waarschijnlijk volgende week beklonken.

Marcel Sturkenboom en Cees Vervoorn ontvouwden woensdag bij het Nationaal Coach Platform (NCP) op Papendal hun plannen. Het tweetal heeft in gezelschap van NOC-bestuurslid Jan Loorbach de afgelopen maanden druk overleg gevoerd met de betreffende sportbonden. Die toonden zich, gretig door de Olympische ervaringen en prestaties in Atlanta, enthousiast.

Bij de indeling naar takken van sport is gekeken naar aard en overeenkomsten. Dat heeft vooralsnog geresulteerd in zes clusters met als noemer: team, sprint, duur, gevecht/duel, coördinatie (turnen) en slag (racketsporten).

De gedachte is de bondscoaches in deze disciplines, desgewenst met specialistische hulp van buitenaf, vaker bij elkaar te zetten, hen tot uitwisseling van ideeën aan te moedigen en zo structureel kennis te delen en te bewaken.

Het plan om de 'Road to Sydney' snel te plaveien is ingegeven door het idee dat de Topsport binnen NOCNSF de afgelopen tijd heel hard heeft gehold naar succes, maar vaak ook achter de feiten aan. Er zal dus nog meer moeten gebeuren, maar met minder geld. Het ministerie van VWS kiest in de ogen van Sturkenboom voor breedtesport. Hij heeft alleen al voor de Individuele Begeleiding (IB) in 1997 een miljoen minder te besteden.

Efficiënter werken, keuzes maken en geld zoeken is het motto. Het Fonds voor de Topsport biedt soelaas voor de A-categorie. IB is bedoeld voor alle sportbonden, ook de internationaal nu minder succesvolle maar wel ambitieuze. Sturkenboom c.s. onderscheiden vier groepen (mogelijke deelnemers, deelnemers, kanshebbers en medaillewinnaars) en drie honoreringsniveaus (een basisbedrag voor iedereen, financiering van goede, haalbare plannen en beloning van prestaties).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.