Schwarzman schenkt titel blinddammen aan Georgiev

Aleksandr Georgiev is de eerste wereldkampioen blinddammen. Hij eindigde na acht speelronden met evenveel punten als Aleksandr Schwarzman, die van een barrage afzag en de titel aan zijn landgenoot schonk....

Van onze dammedewerker Egbert van Hattem

Met de buitengewoon sportieve geste loste Schwarzman een sluimerend probleem elegant op. Wiersma verliet het toernooi na zijn verliespartij tegen Georgiev. In die partij deed zich vlak voor de cruciale vijftigste zet een computerstoring voor, waardoor de spelers elkaar niet meer via het scherm de zetten konden doorgeven. Wereldkampioen Georgiev wilde, geheel in lijn met zijn spel- en wedstrijdopvatting, de partij voortzetten omdat hij nog praktische winstmogelijkheden zag.

Na overleg met de arbiter werd overgeschakeld op het handmatige systeem, waarbij de spelers elkaar via post-its de gespeelde zetten overhandigden. Beide spelers kregen als tegemoetkoming voor het oponthoud vijf minuten extra bedenktijd. Georgiev ging aanzienlijk beter met de onverwachte gebeurtenissen om dan Wiersma die een grote fout maakte en verloor.

De hele wereldtop was in Schiedam aanwezig met uitzondering van Sijbrands. Voor organisator en sponsor Jan van Stigt Thans was juist het wereldrecord simultaan blinddammen, dat Sijbrands eind vorig jaar op 24 bracht, aanleiding om het eerste WK in deze discipline te organiseren. Tot teleurstelling van Van Stigt Thans zegde Sijbrands begin dit jaar om persoonlijke redenen af.

‘Ik ben al blij als ik een partij safe kan uitspelen’, zei nationaal kampioen Kees Thijssen na afloop van zijn slotpartij tegen Schwarzman. Als geheugensteun zocht Thijssen herkenning in bekende vormen. ‘Soms wist ik dat de schijven in een vork- of een ruitvorm op het bord stonden, maar wist ik niet meer waar. Dan was ik bijvoorbeeld veld 38 helemaal kwijt’, aldus Thijssen die zijn partijen zonder hulp van een diagramvel kon voltooien.

De toernooiwinnaars Georgiev en Schwarzman deden wel regelmatig beroep op dit toegestane hulpmiddel. Schwarzman bleef zijn explosieve stijl in deze nieuwe discipline onveranderd trouw.

De partijen van wereldkampioen Georgiev blijven ook voor de wereldtoppers ongrijpbaar. De logica in zijn zetten is soms ver te zoeken, pas later blijkt er een zekere bedoeling achter schuil te gaan. In de slotronde won Georgiev na een lang gevecht van Rob Clerc.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden