Schrikbewind van twee Noren

Het kan niet op in januari. Verbazing om onstuimige capriolen van juniorbridgers bij de interland in 's-Hertogenbosch maakte plaats voor bewondering over grootmeesterlijke acrobatiek tijdens de topzestien in Den Haag....

De Noren Geir Helgemo en Tor Helness reisden na afloop van een volgens eigen zeggen zwak optreden in het Cap Gemini-toernooi in Den Haag - het Noorse paar eindigde als derde - rechtstreeks naar een gelijksoortig evenement in Londen, de Macallan Invitational. Spelers, officials en journalisten raakten verbijsterd. Een bridgepaar uit een ander zonnestelsel was op aarde neergestreken. Na honderd van de totaal honderdenvijftig spellen hadden de met glazen kaarten spelende Noren de eindzege al op zak.

De toekomst van bridge als wedstrijdsport, de bijbehorende ethiek en de wetgeving vormen favoriete onderwerpen van discussie tijdens evenementen waar de wereldtop is verzameld. De opvattingen van topspelers uit de verschillende continenten lopen ver uiteen. Hot item is de vraag 'Wat mag wel en welke openingen kunnen we niet toestaan?' In de VS reageert men achterdochtig bij elke afwijkende benadering. Down under leeft een heel ander idee over de ontwikkeling van het spel. In het verslag van de Australische titelstrijd, het werelddeel waar traditioneel veel exotische biedsystemen worden ontworpen, verwonderde men zich over de immer groeiende afkeer in de rest van de bridgewereld (vooral de VS) tegen sterk van 'normale' systemen verschillende biedopvattingen. Waarom vernieuwingen en avontuur uitbannen en alle bridgers in hetzelfde keurslijf persen?

Klimt u om de trip langs de toernooizalen te beginnen eens in de huid van Zia Mahmood. U besluit net als de handige Pakistaan 1SA(15-17) te openen met AHV54654B43HV. De linker tegenstander doubleert en er wordt twee keer gepast. Gaat u 1SA-gedoubleerd spelen of kiest u een veilig heenkomen in 2? Mahmood, geen speler die zich gemakkelijk laat wegbluffen, paste benieuwd naar het einde van dit verhaal.

Zie diagram 1

Helgemo, zuid, kwam uit met A, lepelde zes ruitenslagen op en switchte harten waarna Helness zes keer aan de beurt was. Met A tot slot werd de zevende downslag gemaakt. De volledig murw gebeukte Zia maakte nul slagen en had nog nooit eerder min tweeduizend in downgeslagen genoteerd. Hij dacht met spijt terug aan het moment dat hij met 2 het vege lijf kon redden.

Naast het dankbaar aanvaarden van geschenken zoals die van Zia in het eerste spel voerden de twee Noren een waar schrikbewind met talloze technische hoogstandjes. In diagram 2 liet Helgemo het afspel van een enthousiast geboden 6-contract op kinderspel lijken.

Zie diagram 2

westnoordoostzuid

-- -- 2 dbl

3 4SA pas 5

pas 6 pas

Na de zwakke 2-opening werd in sneltreinvaart klein slem bereikt. Door het 5-antwoord door zuid op Blackwood te spelen in de hand met de driekaart troef. Gooiden V en B-vierde roet in het eten? Geir Helgemo, als professional werkzaam in de VS, won de ruitenuitkomst met A. Hij troefde direkt een ruiten in zuid. Overgestoken naar A en ook V getroefd. De Noor deblokkeerde A, ging met H naar de dummy en trok de troeven met HV. Weliswaar bleef B hangen maar het enige dat voor het welslagen van het slem noodzakelijk was dat west drie keer op schoppen bekende. De leider incasseerde AHV en speelde 4 zodat hij met 8 en passant de twaalfde slag fabriceerde.

Down under leiden bizarre biedsystemen en ludieke acties tot grote swings; veel spelers barsten van ondernemingslust. Finales van Australische kampioenschappen zijn levendig en amusant. In diagram 3 pakte een lichte 1-opening door west ongekend goed uit; het was voor noord-zuid ondoenlijk de manche in harten te bereiken.

Zie diagram 3

westnoordoostzuid

-- -- pas pas

1 2 pas 2

pas 3SA pas pas

pas

Het 3SA-contract hobbelde na een ruitenuitkomst geruisloos één down. Een zwakke twee in schoppen, een preëmptieve 3-opening of een tweekleurenspel? Ook de systeemkaart van oost-west gaf geen uitsluitsel over de betekenis van 2 op de andere tafel. West verlekkerde zich bij de gedachte aan een biedmisverstand in noord-zuid haalde hoopvol de trekker van het strafdoublet over.

westnoordoostzuid

-- -- 2 pas

2SA dbl 3 3

pas 4 pas pas

dbl pas pas pas

West kwam uit met een kleine schoppen voor A in oost. Oost speelde B voor A in noord, de leider nam ook H mee (twee klaveren weg uit zuid). AH en een klaveren getroefd met 6, HV en een schoppen getroefd met 4, een ruiten getroefd met V en de enige slag voor de wanhopig ondertroevende west was A.

Bij het NK-vrouwen namen Jet Pasman/Anneke Simons na het eerste van twee weekeindes de leiding. In diagram 4 waren zij hard op weg naar een nul toen eerst oost te hulp snelde en west het karwei in het voordeel van noord-zuid afmaakte.

Zie diagram 4

westnoordoostzuid

-- 1 pas 1SA

pas 2 pas 2

pas pas dbl pas

3 pas pas dbl

pas pas pas

Noord-Zuid pakten het bijzonder voorzichtig aan. Op de acht andere tafels was zonder uitzondering 3SA bereikt met één, twee en een keer drie overslagen gemaakt. Dat wist oost niet en de actie de deelscore te betwisten en tegen 2 een informatiedoublet los te laten in de uitpaspositie was begrijpelijk. Het resultaat was dat noord-zuid een tweede kans kregen die zij met beide handen grepen. Noord, Pasman, kwam uit met A en speelde heel goed een kleine klaveren voor H in zuid, Simons. Deze vervolgde met 10, V, A. Noord nam H mee en speelde een kleine klaveren, oost 2, zuid 3. De leider dook vervolgens V, de tweede downslag, en nam de tweede ruitenslag met A. Een kleine troef uit oost naar A waarna zuid rustig op de derde en vierde downslag kon wachten. Achthonderd voor noord-zuid, ruim voldoende om de scores van 630, 660 en 690 te verslaan.

Een passieve oost had noord-zuid 2 laten spelen en daarmee zelf de top gescoord. Maar hadden oost-west hun prooi ook in tweede instantie laten ontsnappen? Wat als de leider in de derde klaverenslag niet introeft met 2 maar met 6? Zuid kan overtroeven met 10, de leider wint het ruitenvervolg met A, speelt V - pint zo B in noord - en maakt vier hartenslagen, A en V. Drie down had het happy end een andere wending gegeven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden