Schrijvers, Kesler, Bogarde & Bøkko in de bocht

Het meest opzienbarende sportnieuws van de afgelopen dagen stond vrijdag in de boekenbijlage 'Cicero'. 'Piet Schrijvers vertaalt Georgica van Vergilius', stond er....

Håvard Bøkko, ook in de bocht. Als zelfs het sportnieuws je van je anker dreigt te slaan is er gelukkig altijd nog schaatsen met Herbert Dijkstra. Håvard Bøkko, hij is pas zeventien. Gek verhaal, zegt Herbert. Toen hij veertien was reed hij zijn eerste tien kilometer: 18.46 minuten. Deze middag zijn tweede. Herbert:

'Onbekende kilometers.'

Winston Bogarde overweegt te stoppen met voetbal. Ook al zo'n bericht dat je zomaar in het schemergebied tussen waan en werkelijkheid brengt. Kun je nog stoppen met voetbal als je al jarenlang alleen nog maar traint? Wat is stoppen met voetbal eigenlijk? Is stoppen met trainen, stoppen met voetballen? Kán een voetballer ooit stoppen met voetbal? Wanneer sterft de speler in de mens? Is Johan Cruijff werkelijk gestopt? Is er leven na het eindsignaal?

Håvard Bøkko, zegt Herbert, is misschien de nieuwe Johan Olav Koss. Koss was de nieuwe Hjalmar Andersen. Andersen was de nieuwe Ivar Ballangrud. Volgens Herbert is het gevaarlijk om te worden vergeleken met Koss. Laat staan met Andersen en Ballangrud. Bøkko's last is zwaar.

Volgend jaar komt Marcel Rözers biografie van Winston Bogarde uit. Ik trappel van ongeduld. Het boek wordt ongetwijfeld een hallucinaties opwekkende proeve van sportliteratuur, met name het deel over de laatste jaren voor de voetballer stopte, over de mentale route naar het besluit te stoppen en de kenmerken van het stoppen, over het stoppen zelf en de periode na het stoppen.

Prima naam, Håvard Bøkko. Met die puntjes en streepjes een naam van zelfgestookte aquavit en elandkarbonades. Håvard Bøkko stopt pas in 2018, geruststellende gedachte.

Ook opmerkelijk: Henk Kesler, algemeen directeur van de KNVB, vrijdag in de de Volkskrant over de weigering van de politie om mee te werken aan de nieuwe competitieopzet.

'We hebben nooit met die mensen om de tafel gezeten. En toch reageren ze al.'

Verbluffend. Ik wist niet dat Tukkers zo heerlijk brutaal konden zijn. Als simpele ziel zou je denken dat je éérst met de politie gaat praten wanneer je er een extra lading wedstrijden tegenaan wilt gooien, ook omdat er al twintig jaar wordt gesteggeld over de politieinzet bij wedstrijden.

Geneuzel voor losers, vindt Henk Kesler. Bij de KNVB zijn ze eerst gaan brainstormen met een legertje voetbaljournalisten. Die mochten het grote nieuws daarna als een vaststaand feit naar buiten brengen: de allerbelachelijkste playoff ter wereld (er valt niet eens een kampioenschap te verdienen) was een feit. Klassieke overvaltactiek: bond is eruit, clubs zijn akkoord, sponsors staan te juichen, John de Mol danst de horlepiep, media zijn wildenthousiast en het publiek vindt het ook machtig. De impliciete boodschap: wie nu nog roet in het eten durft te gooien is een dwarsligger en krijgt het volk tegen zich. Of de politiek er het zwijgen toe wilde doen en de politie vast het dienstrooster voor tweede kerstdag wilde aanpassen.

Beginnen die luie koddebeiers toch te mekkeren. Zeg je verontwaardigd en met droge ogen dat je nooit met ze om de tafel hebt gezeten, dus dat je niet snapt waar ze over zeuren. De totale omkering van elke logica, maar dat geeft niet in het betaald voetbal. Dat vinden ze daar juist een prijzenswaardig staaltje van creatief blufwerk.

'Een prima rit van de Noor', zegt Herbert Dijkstra. Eindtijd 13.52,28, Håvard Bøkko verbetert zijn persoonlijk record met bijna vijf minuten. Nieuw record persoonlijk record verbeteren voor Håvard Bøkko.

Vergilius: Overgelukkig zijn boeren - mits zij hun voorspoed beseffen. Mooie openingszinnen voor het poëziefestival op de Vijverberg, direct na de degradatie van De Graafschap.

Na het stoppen? Bogarde: 'Ik heb de komende tijd een hoop denkwerk te doen.'

Klinkt toch een beetje alsof Winston vreest straks eigenhandig de hele suikerbietenoogst van OostGroningen uit de klei te moeten trekken. Henk Kesler in de Volkskrant: 'Niets staat nog vast.' Hoopvolle onzekerheid, goed dat er politie is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden