Schotse koningen van het Britse voetbal zitten stevig op hun troon

De twee koningen van het Britse voetbal zijn Schotten en het begint ernaar uit te zien dat ze hun kronen nog geruime tijd zullen behouden....

Van onze correspondent

Bert Wagendorp

LONDEN

Ferguson (55) lijkt eigenhandig een eind te willen maken aan een van de grote charmes van het Engelse voetbal, namelijk dat het rijtje titelkandidaten vóór het seizoen uit minstens zes namen bestaat. United veroverde de vierde titel in vijf jaar. Alleen Blackburn Rovers wist de reeks in 1995 te doorbreken - de ploeg bleef United juist voor.

Dit seizoen bleek nadrukkelijker dan ooit dat de kloof tussen de Mancunians en de rest groeit. Niet omdat de ploeg van Ferguson in vergelijking met de anderen zulk geweldig voetbal speelde, maar juist omdat United de concurrentie vrij eenvoudig achter zich liet na een van de zwakste seizoenen van de afgelopen jaren.

Dat gegeven moet ploegen als Liverpool, Arsenal en Newcastle United zorgen baren. Net als de voortekenen dat de financiële macht van United de komende jaren alleen maar groter zal worden. Over het afgelopen seizoen leverde alleen de merchandising van de clubnaam al 56 miljoen gulden op. Keegan (voormalig manager Newcastle United) en Brian Robson (Middlesbrough) lieten zien dat een goedgevulde geldbuidel geen garantie vormt voor succes, maar Ferguson lijkt een betere koopman.

Dit jaar vormden de Noorse spits Ole Solskjaer en zijn landgenoot Ronny Johnsen daarvan het bewijs. De eerste kwam voor 4,5 miljoen van Molde, de tweede voor 3,6 miljoen van Besiktas - schijntjes in het huidige Engelse voetbal. Beiden leverden een belangrijke bijdrage aan de verovering van de titel.

Weliswaar moest Ferguson constateren dat twee andere aankopen, Cruijff (4,2 miljoen) en Poborsky (tien miljoen) wat minder uit de verf kwamen, maar dat schaadde zijn reputatie als slimme koper en verkoper niet. In de jaren sinds zijn aantreden als manager, in de herfst van 1986, kocht Ferguson voor 38 miljoen pond, en verkocht hij voor 28 miljoen pond aan spelers. Eén miljoen pond per jaar voor het opbouwen van een Europees topteam, Ferguson heet niet voor niets een even slimme als zuinige Schot te zijn.

Voor het komende seizoen beschikt hij over een budget van ruim zestig miljoen gulden om nieuwe spelers aan te trekken. Mocht Robsons Middlesbrough degraderen, dan staan Ravanelli en Juninho hoog op zijn boodschappenlijstje. Voor versterking van zijn kwetsbare verdediging heeft Ferguson het oog laten vallen op Angel Nadal van Barcelona en Vitesses Roy Makaay zou op termijn de opvolger Eric Cantona moeten worden.

Niet alleen de bijna onbeperkte financiële mogelijkheden van United doet steeds meer andere clubs de moed in de schoenen zakken. Als een van de weinige Engelse managers bouwde Ferguson de afgelopen seizoenen aan een jong team dat nog jaren meekan en vermoedelijk alleen maar beter zal worden.

Een gevestigde naam als Giggs is nog maar 23, de broertjes Neville zijn 20 en 22, Keane is 25, Butt 22, Solskjaer 23 en de grootste belofte in het Engelse voetbal, middenvelder David Beckham, werd vorige week 22.

Een exodus van talent zoals Ajax die meemaakte, hoeft United niet te vrezen. De club kan zijn sterren salarissen bieden waarvan zelfs Italiaanse voorzitters bleek om de neus worden. Bovendien weten die voorzitters dat Engelse voetballers buiten het eiland maar zelden succesvol zijn.

Ferguson vindt dan ook dat hij nog lang niet klaar is met zijn missie. Zijn contract loopt nog drie jaar door, maar Fergie heeft al aangekondigd dat hij het liefst ook daarna bij Manchester United wil blijven - de mooie traditie van langdurige verbintenissen tussen manager en club is gelukkig in Engeland nog niet helemaal uitgestorven. 'Er zou helemaal geen pensioengerechtigde leeftijd moeten bestaan', zei Ferguson recentelijk.

Voor zijn pensionering wil Ferguson in elk geval één prijs winnen, die hem tot dusver is ontgaan. Weliswaar won hij in 1983 met Aberdeen de Europa Cup II, maar de echte hoofdprijs, de Europa Cup I bleef buiten bereik. En als Ferguson zich echt wil scharen in het rijtje legendarische Engelse managers, dan moet de Champions League ooit met succes worden afgesloten.

Ferguson is nu na Matt Busby (Manchester United) en Bob Paisley (Liverpool) de meest succesvolle manager in de geschiedenis van het Engelse voetbal. Maar Busby en Paisley wonnen wèl de Europa Cup I. Ferguson haalde dit seizoen met United weliswaar de halve finale van die competitie, maar dat gebeurde met meer geluk dan wijsheid.

Voor Rangers' Walter Smith (49) begint een nieuwe Europese campagne al in juli, als zijn ploeg zich door de eerste van twee voorrondes moet worstelen om zich in het heilige der heiligen van het Europese clubvoetbal te mogen melden. De armzaligheid van het Schotse voetbal wordt niet alleen daarmee geïllustreerd, maar ook door de negende achtereenvolgende titel voor de protestantse club uit Glasgow.

Niet dat de Rangers-supporters de eenzijdigheid van de Schotse Mickey Mouse-competitie betreuren. Zij verheugden zich zeer over de evenaring van het record van Celtic, dat tussen 1966 en 1974 onder de legendarische Jock Stein negen keer achtereen de titel behaalde. Spits Ally McCoist (34), die alle negen titels meemaakte: 'Dat record is ons jarenlang ingepeperd. Daar zijn we nu eindelijk vanaf.'

Het eerste wat Walter Smith na afloop van de beslissende zege op Dundee - Paul Gascoigne stond in het duel na ruim drie maanden weer eens in de basis - te horen kreeg, was dat een verbetering van het record van de katholieke buren zijn volgende opdracht is. Dat zal geen probleem vormen, vermoedelijk.

Smith was voor de zesde keer de stuurman die Rangers naar de titel leidde, nadat Souness het hem drie keer had voorgedaan. Smiths zelfvertrouwen steeg in die jaren niet buitengewoon. 'Als het dit seizoen niet was gelukt, had ik me toch weer een mislukkeling gevoeld.'

Nog sterker dan United in Engeland, vormen de Rangers een macht op zichzelf in Schotland. Dat de club in Europa geen bal voorstelt, deert de aanhang niet of nauwelijks. McCoist: 'De landstitel is volgend jaar weer veruit het belangrijkst.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden