Scholier uit Taiwan geeft snookervedette poolles

Vergenoegd loopt Raemon Sluiter rond in de vip-lounge van Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee. Zijn exemplaar van de autobiografie van Ronnie O’Sullivan is door de snookerverdette zelf gesigneerd....

Sluiter is een snooker- en poolliefhebber. Hele dagen kan hij, als hij tijd heeft, naar het snooker kijken op de televisie. Zelf snookert hij niet veel, maar poolen doet hij geregeld, in Rotterdam. Natuurlijk is hij zaterdag naar het badplaatsje gekomen voor de World Pool Masters, waaraan ook O’Sullivan meedoet. Zondag kan Sluiter er niet bij zijn, hij bereidt zich voor op het toernooi in Rosmalen.

Sluiter is niet de enige die iets wil van O’Sullivan. Na de partij van de 30-jarige Engelsman tegen Wu Chia Ching uit Taiwan wordt O’Sullivan bestormd door handtekeningenjagers.

Hij heeft verloren (met 8-5), maar vervult zijn plicht bij de boarding van de arena, naast de rand van de Brunswick speeltafel. Wu, even verderop, doet hetzelfde, al is de interesse voor de kleine Aziaat beduidend minder groot.

Gezien de partij zouden de verhoudingen juist andersom moeten zijn. O’Sullivan, de snookervedette die in zijn loopbaan ruim zeven miljoen euro verdiende, waagt zich soms aan een uitstapje op de pooltafels.

Maar tegen de 17-jarige scholier uit Taipei, wereldkampioen in het 9-ball en 8-ball, kan hij niet op. Wu is een held in zijn land, alleen de basketballers zijn nog iets populairder in Taiwan. Little Genius wordt Wu dan ook liefkozend genoemd in deze sport waarin het wemelt van de bijnamen. Een gesprek met Wu voeren valt niet mee. Hij zit nog op school, maar in de Engelse les is hij helaas niet verder gekomen dan yes en no.

Met O’Sullivan willen praten is ook geen sinecure. Een vrij lange omweg is noodzakelijk. De altijd bereidwillige organisatie helpt door de manager van de speler te benaderen. Van een lang interview kan geen sprake zijn, meldt deze. Vijf minutjes dan, oké. Om te onderstrepen dat het menens is, drukt de belangenbehartiger van de Engelsman demonstratief de stopwatch in bij de eerste vraag.

Nee, O’Sullivan is geenszins verrast dat hij zo snel is uitgeschakeld. ‘Ik ben hier om te leren, vooral mijn breaks moeten veel beter worden. En ik geniet. Pool gaat lekker snel, kijk naar mijn partij, die duurde ongeveer driekwartier. Bij snooker kost één frame soms meer tijd. Die snelheid maakt het zo interessant.

‘Snooker blijft voor mij nummer een. Toch ben ik van plan verder te gaan met pool, misschien doe ik later dit jaar wel aan de WK op de Filipijnen mee. Wie weet, mate.’ Voor het geld hoeft O’Sullivan zeker niet aan de pooltafels te verschijnen. Hij verdient als snel uitgeschakelde speler in Egmond een habbekrats, 1500 dollar.

O’Sullivan (30), de wereldkampioen snooker in 2001 en 2004, vertoefde begin dit jaar ook al in Nederland, in Weert, waar hij tot de finale reikte. Ook dat was voor een pooltoernooi. Wanneer hij voor het laatst als snookerspeler in Nederland was? ‘Toen was ik nog amateur, zeker vijftien jaar geleden dus.’

De manager vindt het zo wel genoeg, en tikt op zijn horloge. Nog snel even vragen wat er met O’Sullivans pomerans aan de hand was tijdens het WK snooker van dit jaar. O’Sullivan zegt dat het geen technisch mankement was. ‘Het probleem zat in mijn hoofd.’

Dan staat hij op en gaat hij in de vip-lounge verder oefenen op zijn poolshots, met zijn maten uit het snookeren, Steve Davis en Tony Drago.

De drie Nederlandse deelnemers komen niet veel verder dan O’Sullivan. Nick van den Berg en Alex Lely worden al in de eerste ronde uitgeschakeld. Niels Feijen dringt tot de kwartfinale door, maar verliest zaterdagavond op wel heel ongelukkige wijze van de Engelsman Raj Hundal.

Feijen komt met 6-2 voor, maar het wordt 7-7. In de beslissende vijftiende frame stoot Hundal af en verdwijnt de 9-ball direct in de pocket. Einde partij, weg halve finale voor Feijen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden