Dafne Schippers finisht op de 200 meter bij de Bislett Games in Oslo.
Dafne Schippers finisht op de 200 meter bij de Bislett Games in Oslo. © EPA

Schippers tóch niet gediskwalificeerd, wint 200 meter Bislett Games

Atlete Dafne Schippers heeft haar 25ste verjaardag donderdag toch nog met een overwinning kunnen vieren. Aanvankelijk werd ze na haar zege op de 200 meter bij de Bislett Games in Oslo gediskwalificeerd. Enige tijd laten maakte de Atletiekunie op gezag van de organisatie bekend dat ze toch tot winnaar was uitgeroepen.

Schippers begon met een valste start, wat normaal gesproken meteen tot diskwalificatie leidt. Vervolgens kreeg ze toch nog toestemming 'onder protest' aan de race deel te nemen. De wereldkampioene op deze afstand won vervolgens afgetekend in 22,31, iets boven haar beste seizoenstijd van 22,29. Kort na de finish kreeg ze wel een diskwalificatie achter haar naam. Zo werd de Ivoriaanse Murielle Ahouré tot winnares uitgeroepen met een tijd van 22,74.

Aan het eind van de avond werd dat besluit echter teruggedraaid. Dat gebeurde per tweet van de organisatie. 'Bevestiging: Schippers blijft toch winnaar van de 200 meter.' Een verklaring voor de bizarre gang van zaken werd niet gegeven.