Schippers houdt het bij een zeskamp

Het Oostenrijkse Götzis is een bij atleten én publiek zeer populair meerkamptoernooi. Dafne Schippers beëindigt er haar zevenkamp ondanks een goede klassering voortijdig. Een voorteken voor haar keuze voor de sprint?

Kogelstoten. Schippers bereikt een nieuw persoonlijk record (14.33).Beeld Klaas Jan van der Weij

Het is zondagmiddag even na drieën als de vader van Dafne Schippers de baan op loopt. Samen met coach Bart Bennema praat hij kort met zijn dochter, die enkele keren naar haar rechterknie grijpt. De atlete jogt daarna nog wat heen en weer en verdwijnt vervolgens in de catacomben. Even later volgt het sombere nieuws: Schippers stopt met haar zevenkamp.

Het Nederlands record en een tweede plaats in een veld van wereldformaat leken voor het oprapen, toch besloot de 'Orange Blitz aus den Niederlanden' zondag de afsluitende 800 meter op de zevenkamp niet te lopen. Een opspelende pijn in haar rechterknie deed haar besluiten het meerkampgala in het Oostenrijkse stadje voortijdig te verlaten.

Horde

Het is het gevolg van de botsing met een horde, twee weken geleden bij een lokale wedstrijd in Hoorn, vertelde ze zondag. 'Ik zei steeds dat het wel goed ging, maar dat was niet zo. Ik heb tot donderdag met ijs op mijn knie gezeten en had vandaag veel pijn bij het verspringen en speerwerpen.'

Zaterdag, bij het hoogspringen, deed de pijn zich al voelen. Uiteindelijk sprong ze, bij de derde en laatste poging, nog over een acceptabele 1.77 meter. Het kogelstoten ging daarna ook naar behoren (14.66 meter), de afsluitende discipline op de eerste dag, 'haar' 200 meter, raffelde ze af in 22,39.

Met het puntentotaal dat bij deze tijd hoort (1.141) sprong ze in het tussenklassement van de achtste naar de tweede plaats. Slechts de Canadese Brianne Theisen-Eaton, zondag ook de uiteindelijke winnares, stond boven haar. 'Nu wat wandelen en slapen, en dan morgen er weer tegenaan', sloot ze de eerste wedstrijddag af.

Op de eerste dag strijdend tegen olympisch kampioene Jessica Ennis-Hill uit Groot-Brittannië op de 100 meter horden. Schippers' tijd: 13,33.Beeld Klaas Jan van der Weij
Hoogspringen op de eerste dag. Schippers springt over 1.77 meter.Beeld Klaas Jan van der Weij

Zondag was echter alles anders. Na het verspringen en speerwerpen hield ze ermee op. 'Ik wil mijn seizoen niet in gevaar brengen.'

De kwetsuur werpt een wonderlijk licht op haar weergaloze prestatie van nog maar een week geleden, toen de atlete in Hengelo naar een 'historische' 10,94 op de 100 meter snelde. Maar: 'Bij de sprint heb ik er alleen de eerste meters last van, daarna voel ik niets.'

Voor de leek mag het na dit weekeinde duidelijk zijn. Schippers moet de meerkamp maar de meerkamp laten, en definitief voor de sprint kiezen tijdens de komende WK in Peking en de Olympische Spelen van Rio volgend jaar. Daar, op de 100 en 200, liggen toch haar kansen op medailles. Op de meerkamp blijkt ze blessuregevoelig.

Sprintster van formaat

Een jaar geleden draaide ze, ook in Götzis, voor het laatst een meerkamp. Sindsdien vierde ze, zowel binnen als buiten, Europese successen op de 60, 100 én 200 meter. Plots had Nederland weer een sprintster van formaat, de opvolgster van Fanny Blankers-Koen werd ze al genoemd. Die Schippers, aldus de communis opinio in Nederland, moest die rare meerkamp maar vergeten en definitief kiezen voor de sprint.

Maar Schippers, een groot liefhebber van de zevenkamp, wilde nog helemaal geen besluit nemen. Ná Götzis, zei ze steeds, dan besluiten we waar we ons komende tijd op richten. Maar ook gisteren viel de beslissing niet. Ze gaat nu eerst rust houden ('niet alleen vanwege die knie, dat doe je normaal na een zware meerkamp ook'), en dan volgen nog sprints tijdens gala's in Parijs en Monaco. 'Pas daarna beslis ik.'

Coach Bart Bennema, wiens meerkampcarrière in hetzelfde Götzis wegens een ernstige blessure in 1999 tot een voortijdig einde kwam, wil ook geen licht werpen op wat de laatste tijd wel als een 'nationaal sportdebat' geldt. Zowel op sprint als meerkamp dicht hij zijn pupil medaillekansen op mondiale toernooien toe.

Speerwerpen op zondag. Schippers komt tot 42.22 meter.Beeld Klaas Jan van der Weij

Laten we bovendien niet vergeten dat Schippers twee jaar terug al brons won op de meerkamp bij de WK in Moskou. Ze was daarmee de eerste Nederlandse atlete die in de geschiedenis van de WK een medaille won.

In Europa mag ze inmiddels de koningin op de sprint zijn, mondiaal liggen de kaarten toch wat anders. Niets ten nadele van haar recente 10,94 op de 100 meter, maar in Eugene in de VS liepen vijf Jamaicaanse en Amerikaanse atletes het afgelopen weekeinde onder de 10,90.

Bennema heeft overigens ook daarop een antwoord klaar. Zonder te verblikken of te verblozen: 'Ik ken die baan in Oregon wel, die is snel. Daar had Dafne ook onder de 10,90 gelopen.'

Hoe dan ook, het kan zomaar zijn dat Schippers afgelopen weekeinde voor het laatst op een meerkamp is uitgekomen. Kiest ze definitief voor de sprint, dan zal ze 'meerkampmekka' Götzis in Vorarlberg nog gaan missen.

Biergarten

Het is de plek waar lokale gemoedelijkheid aan olympische topsport wordt gepaard. De sfeer van de biergarten en de permanente zweem van bratwurst gaan hier wonderwel samen met prestaties van wereldformaat. De Tsjechische tienkamper Roman Sebrle kraakte hier ooit, in 2001, de magische grens van de 9.000 punten.

Meerkampers komen hier graag, 'Götzis' is een van de weinige wedstrijden in de wereld waar hun prestaties centraal staan. Liefhebbers van het atletiekonderdeel dat zich normaal gesproken bij Olympische Spelen of Wereldkampioenschappen enigszins in de marge afspeelt, weten het Möslestadionnetje in Vorarlberg al jaren te vinden.

Ze spreiden kleden uit op de grasdijk die de atletiekbaan voor driekwart omzoomt. Daar drinken ze bier en houden ze onderwijl de puntentotalen nauwgezet bij.

Gaat Dafne Schippers dat straks, als ze definitief gekozen heeft voor de sprint, allemaal missen? Met een mysterieus glimlachje: 'Die vraag ga ik niet beantwoorden.'

Op het onderdeel verspringen komt Schippers op de tweede dag van het toernooi tot een afstand van 6.43 meter.Beeld Klaas Jan van der Weij
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden