Scheurtjes in wervelkolom voor Van Vleuten en verrassing in het turnen
Door het tijdsverschil kunt u mogelijk niet alle wedstrijden volgen. Iedere ochtend vindt u daarom op Volkskrant.nl een overzicht van de belangrijkste sportmomenten uit de nacht.
Smak bij wielrennen
Het waren schokkende beelden: de harde smak en het roerloze lichaam van Annemiek van Vleuten in de greppel. 'Verschrikkelijk. Het zag er zo raar en eng uit. Ik dacht eigenlijk dat ze dood was', zei goudenmedaillewinnares Anna van der Breggen tegen ANP.
Van Vleuten ligt met een hersenschudding en drie scheurtjes in haar wervelkolom op de intensive care in een ziekenhuis in Rio de Janeiro. 'Het komt goed. Ik ben vooral super teleurgesteld na de beste race uit mijn carrière', twitterde Van Vleuten zondagnacht. De Nederlandse kampioen tijdrijden leek solo op weg naar de overwinning, maar ging in de laatste afdaling hard onderuit.
Cees Rein van den Hoogenband, arts van het Nederlandse team, in het ziekenhuis: 'Er is een volledige CT-scan gemaakt. Daar zijn geen verdere bijzonderheden uit naar voren gekomen'.
Van Vleuten moet wel nog 24 uur op de intensive care blijven.
I am now in the hospital with some injuries and fractures, but will be fine. Most of all super disappointed after best race of my career.
— Annemiek van Vleuten (@AvVleuten) 29 september 2017
Verrassing in het turnen
Nederland lijkt echt mee te gaan tellen in de wereldsport turnen. Zondag slaagde de nationale vrouwenploeg erin de olympische landenfinale te halen. Dit mogen we gerust een stunt noemen.
Het team, bestaande uit de tweeling Sanne en Lieke Wevers, allrounder Eythora Thorsdottir, routinier Céline van Gerner en Vera van Pol, stak in glanzende vorm en veroverde met een fraaie vertoning van choreografie en acrobatiek de achtste plaats in de kwalificatiewedstrijd. Acht landen komen dinsdag nog eens aan de start.
Het Nederlands team verklaarde haar geslaagde olympische missie, eentje die tegen alle verwachtingen in slaagde, tot een droomreis. Die duurt nog zeker twee dagen voort, dinsdag is de finale.
Falend voetballand
Brazilië - Zuid-Afrika werd eerder al 0-0. En vannacht speelde Brazilië in eigen land weer gelijk. Tegen Irak. We hadden u hier graag een wondergoal van Neymar getoond, maar helaas.
Goed resultaat hockeyers
De Nederlandse hockeyers hebben zich op de Olympische Spelen gerevancheerd voor het knullige gelijkspel in de openingswedstrijd tegen Argentinië. Ierland werd in Rio met weinig moeite (5-0) aan de kant gezet. Mink van der Weerden was met twee rake strafcorners de belangrijkste man bij Oranje.
Gisteren gaf Nederland onnodig een 3-1 voorsprong weg tegen de Argentijnen. Met een beetje pech hadden de hockeyers ook kunnen verliezen. Met name het gemak waarmee tegen de Argentijnen doelpunten werden weggeven was zorgelijk. In dit licht was de 0 op het scorebord tegen Ierland hoopgevend.
Vrouwenturnen: Nederland gaat voor gratie, Amerikanen rollen met de spieren. En altijd dat publiek erachter:'USA, USA!' Je moet ervan houden
— John Volkers (@johnvolkers) 6 augustus 2016
Nederlandse boksers succesvol
Een mooie rentree van het Nederlandse boksen op het olympische toneel. Na Enrico Lacruz (-60 kg) plaatste Peter Müllenberg (-81 kg) zich vannacht bij de laatste zestien. 'Een droomstart', noemde bondscoach Hennie van Bemmel het resultaat van zijn pupillen 'Dit geeft heel veel inspiratie, zowel voor de ploeg hier als voor de talenten die thuis zitten te kijken.'
Nederlandse boksers waren bij Barcelona 1992 voor de laatste keer actief op een Olympische Spelen. Van Bemmel: 'We hebben nog niets. Maar het is natuurlijk wel heel lekker om met twee overwinningen terug te keren op olympisch niveau. We mogen best even trots zijn en genieten, maar we moeten nu wel doorpakken.'
Teleurstelling in het (tafel-)tennis
Opnieuw teleurstelling voor de Nederlandse tennissers. Robin Haase verloor met Jean-Julien Rojer van de Spanjaarden in het dubbeltoernooi. Het Spaanse duo Rafael Nadal en Marc López was in de eerste ronde veel sterker: 6-4 6-4. In het enkeltoernooi werden Haase en Bertens ook al uitgeschakeld. 'Ik zou liever Wimbledon winnen dan de Olympische Spelen', zei Haase ietwat misplaatst na de verliespartij.
Er was vannacht ook nog een verrassing in het dubbeltoernooi voor vrouwen. Serena en Venus Williams vlogen er ook uit. Ze verloren zeer verrassend van het Tsjechische koppel Lucie Safarova/Barbora Strycova. De Amerikaanse zusjes hadden na overwinningen in Sydney (2000), Peking (2008) en Londen (2012) weer hun zinnen gezet op hun vierde gouden medaille in het dubbeltoernooi.
Er waren tranen bij het mannentennis. Van geluk en van verdriet. Novak Djokovic, de nummer één van de wereld, had geen antwoord op de harde klappen van de Argentijnse publieksfavoriet Juan Martin Del Potro. Djokovic liep schokschouderend van verdriet de baan af; de Olympische droom gebroken.
Ook slecht nieuws uit de tafeltennishal. Tafeltennisster Li Jie slaagde er niet in de laatste zestien te bereiken. Daarmee kon ze haar prestaties van de Spelen van Peking en Londen niet evenaren. Daar bereikte ze steeds de vierde ronde. Nu was de derde ronde, waarin ze als geplaatste speelster mocht beginnen, het eindstation. Li Jie komt later nog wel in actie bij de landenwedstrijd.
Geen Verschuren, wel wereldrecords
Het lukte Sebastiaan Verschuren niet zich te plaatsen voor de finale van de 200 meter. De Nederlander eindigde als vijfde in zijn halve finale en zijn tijd van 1.46,34 bleek niet genoeg voor een plek bij de beste acht. Hij kwam twaalf honderdste van een seconde tekort.
Verschuren baalde na de race van het mislopen van de finale. 'Dit is wel jammer', zei hij voor de camera van de NOS. 'Ik wil hier gewoon heel goed zwemmen en had het gevoel dat er een stuk meer in zat. Maar de benen liepen niet helemaal mee in die derde 50 meter.'
Er werd overigens nog wel erg hard gezwommen. De Brit Adam Peaty verbaasde met een verpulvering van het wereldrecord tijdens de 100 meter vrije slag. Ook de Zweedse Sarah Sjöström verbeterde haar eigen wereldrecord op de 100 meter: 55,48 seconden.
3.56,46 is sinds vannacht de nieuwe toptijd op de 400 meter vrije slag. De Amerikaanse topzwemster Katie Ledecky zwom het wereldrecord bij de 400 meter vrije slag.
En dan nog even kort uw aandacht voor Michael Phelps. Hij veroverde zijn negentiende (!) gouden medaille. Hij deed dat als een van de vier mannen op de 4x100 meter vrij. In de finale waren de Amerikanen ongenaakbaar.
Een Brit met brede schouders, Adam Peaty, zwemt op de 100 m schoolslag zijn tweede wereldrecord van de OS. #Rio2016 57,13 seconden.
— John Volkers (@johnvolkers) 7 augustus 2016
Liveblog
Lees voor een chronologisch overzicht van dag 2 in Rio het liveblog terug.