Schermutselingen verhullen vorm van Ullrich

Net als bij Lance Armstrong blijven er ook voor Jan Ullrich twijfels over zijn vorm voor de Tour de France...

Van onze verslaggeefster Marije Randewijk

Het zijn schermutselingen van de Tourfavorieten waaruit nauwelijks iets af te leiden valt. Ullrich stond na de zevende etappe waarin hij 39 seconden toegaf op winnaar Georg Totschnig breedlachend op de hoogste berg van Liechtenstein.

'Het was een moeilijke bevalling vandaag. Het is jammer dat ik het geel moet afgeven. Ik had er wel rekening meegehouden, maar ik was net weer een beetje gewend geraakt aan de kleur', zei Ullrich met een kwinkslag naar de Tour.

Ullrich oogt ontspannen in de Ronde van Zwitserland. Hij wist dat hij de leiding in het algemeen klassement waarschijnlijk ook maar tijdelijk hoeft af te staan. Morgen kan hij in de slottijdrit in Lugano de zege alsnog naar zich toetrekken.

Daarmee zal hij een kleine morele voorsprong nemen op Armstrong. De Amerikaan kwam vorig jaar nog met de eindzege van de Dauphiné Libéré op zak naar de Tour. Maar een week geleden leed hij daar een gevoelige nederlaag in de klimtijdrit. Zowel Iban Mayo als Tyler Hamilton legden een betere vorm aan de dag dan de vijfvoudig Tourwinnaar.

Armstrong kon ter verdediging wijzen op het sterke deelnemersveld in de Franse voorbereidingskoers. Mayo en Hamilton zijn beide serieuze outsiders voor een Tourzege.

Ullrich hoeft in Zwitserland slechts af te rekenen met renners die in juli niet in Frankrijk welkom zijn (Jeker), die net de Ronde van ItaliÎ achter de rug hebben (Cioni) en die slechts heimelijk hopen op een toptien-klassering (Totschnig).

Totschnig heeft, als kopman van Gerolsteiner, zijn seizoen afgestemdop de Franse ronde. De Oostenrijker, in Zwitserland tweede in het algemeen klassement, toonde zijn rondekwaliteiten tot nog toe vooral in de Ronde van ItaliÎ.

In voorbereiding op de Tour trainde Totschnig twee weken in Sankt Moritz. Daar trof hij Lance Armstrong. 'We hebben veel lol gehad en zijn samen veel passen op gereden', vertelde Totschnig.

De 33-jarige renner raakte in het Zwitserse bergdorp onder de indruk van de Amerikaan. Jeker daarentegen waarschuwde Ullrich niet uit te vlakken. Want de Duitser mocht gisteren dan op achterstand zijn gereden, hij rijdt beter bergop dan menigeen voor Zwitserland had gedacht.

De belangrijkste etappes in de Tour zijn pas over een maand. En de extreem steile pas naar Malbun was met stijgingspercentages van meer dan 14 procent gisteren niet in het voordeel van Ullrich geweest, bekende Jeker. De Duitser, die wederom lang werd bijgestaan door gangmaker Giuseppe Guerini, heeft het zware verzet nog altijd niet afgezworen.

Voor de start van de zevende etappe had Ullrich hem toevertrouwd dat hij nog niet topfit was en dat hij zo'n vier kilo te zwaar is om een avontuur in de Tour tot een goed einde te brengen. Jeker had tijdens de klim eens meewarig opzij gekeken. 'Wat heet niet fit! Als ik vier kilo te zwaar ben, fiets ik echt niet zo hard omhoog.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden