Scheidsrechters komen in actie tegen verslapping

De scheidsrechters in het betaald voetbal staan weer op scherp. Voorman Jaap Uilenberg riep zijn korps op strakker de hand te houden aan eerder dit seizoen gemaakte afspraken.

Van onze verslaggever Poul Annema

‘We hebben voor dit seizoen de door de UEFA bij Euro 2008 aangegeven koers overgenomen en scheidsrechters opgedragen spelers beter te beschermen tegen tackles van achteren. Bovendien zetten ze hun eigen imago op het spel door trainers en spelers maar te laten protesteren; ze zullen eerder de gele kaart moeten trekken’, aldus Uilenberg.

‘De scheidsrechters zijn het seizoen goed begonnen, maar in december trad er een zekere verslapping op.’ Uilenberg en zijn staf maakten op de scheidsrechtersdag aan de hand van videobeelden de zwakke plekken duidelijk. ‘Op sommige onderdelen moet het beter’, zei hij over het arbitrale optreden bij de elleboogstoot.

Spelers en trainers moeten zich er ook op voorbereiden dat strenger wordt opgetreden tegen het vastpakken van shirtjes in het strafschopgebied. ‘Toon moed en durf’, hield Uilenberg zijn gevolg voor. Hij is ervan overtuigd dat de kwaliteit van het Nederlandse scheidsrechterskorps terugloopt. ‘De kritiek is van alle tijden.’

De gedachte dat het aan grote persoonlijkheden op de Nederlandse velden ontbreekt, hield hij ver van zich. Niettemin is er weer geen plaats voor een Nederlandse fluitist bij het WK van 2010 in Zuid-Afrika. ‘Teleurstellend’, gaf hij toe, temeer omdat Pieter Vink lang deel uitmaakte van een voorlopige Europese selectie van 20 man.

Volgens Uilenberg is bewust gekozen voor een kleine, vaste kern van 40 plussers, met daarnaast een select groepje aanstormend talent. ‘Die bewuste keuze van de FIFA voor verjonging heeft mij, maar ook de rest van Europa verrast.’

Dat is het beleid waarvoor ook de KNVB voor de komende jaren heeft gekozen: meer kansen voor jonge scheidsrechters. De oudste en beste van het stel is nu nog de bijna 54-jarige Roelof Luinge.

De FIFA en UEFA houden vast aan een leeftijdsgrens van 45 jaar, de KNVB kent geen leeftijdsbegrenzing. Luinge had eerder bekendgemaakt eind dit seizoen te stoppen. Nu voert hij overleg met de KNVB om nog een seizoen door te gaan.

‘In februari valt daarover een beslissing. Ik heb nu nog een volledige baan bij de Belastingdienst, maar als ik doorga als scheidsrechter of als coach van nieuw talent, moet ik die opzeggen’, aldus de superfitte Luinge, die op dit moment geldt als ’s werelds oudste actieve scheidsrechter in het profvoetbal.

De Twent Björn Kuipers promoveerde op grond van zijn prestaties in het Europese circuit naar de door Eric Braamhaar en Pieter Vink gevormde top van het Nederlandse klassement. Volgens Uilenberg verloopt de doorstroming van jonge scheidsrechters tot volle tevredenheid. ‘Alleen bestaat daar geen spoedcursus; die ontwikkeling gaat stap voor stap.’

Vink, die ook als coach actief is: ‘Vroeger moest je het er even bij doen, nu kun je de talenten voorhouden dat ze zich mogen voorbereiden op een heel mooi vak.

‘Dat zeg ik zelfs na één van de pijnlijkste ervaringen uit mijn loopbaan. Toen ik vorig seizoen bij Arsenal - Liverpool een strafschop (veroorzaakt door Kuijt) over het hoofd zag, heb ik de hele wereld over me heen gehad. Ik houd mezelf maar voor dat dit er kennelijk ook bij hoort: één misser van een scheidsrechter klinkt langer na dan honderd complimenten.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden