Schaken: Tweekamp eindigt onbeslist

ELISTA (ANP) - Veselin Topalov en Vladimir Kramnik beslissen de strijd om het wereldkampioenschap schaken vrijdag in een tiebreak. De twaalfde en laatste reguliere partij eindigde donderdag in Elista in remise. De eindstand is daardoor 6-6.

De organisatie heeft althans nog geen gehoor gegeven aan het verzoek van de 31-jarige Kramnik om de voor hem verloren verklaarde vijfde partij alsnog te laten spelen. Dat reglementair verlies volgde op de weigering van de Rus te schaken na het verwijt van Topalovs manager Danailov dat hij vaak naar het toilet ging. Een onverholen beschuldiging van vals spel.

In een brief aan FIDE-voorzitter Kirsan Iljoemzjinov schreven Kramnik en diens manager Karsten Hensel eerder de tweekamp, eventueel inclusief tiebreak, in zijn geheel onder protest te zullen uitspelen. Wordt Kramnik vrijdagavond gekroond tot nieuwe wereldkampioen, dan is er niets aan de hand. Is Topalov de gelukkkige aan het einde van de rit, dan erkent de Rus de titel van zijn tegenstander niet en stapt naar de rechter.

Terug bij af

Met dat vervolg is de schaakwereld terug bij af. De tweekamp in de hoofdstad van Kalmukkië werd immers gepresenteerd als een strijd der verbroedering nadat de schaakwereld dertien jaar lang verdeeld was. Sinds 1993, toen Garri Kasparov en de Engelsman Nigel Short hun tweekamp in eigen hand namen en zich afscheidden van de wereldschaabond FIDE, bestonden er twee stromingen.

In de twaalfde partij in Elista kwam er, met Kramnik achter de witte stukken, opnieuw een Slavische verdediging op het bord. Het evenwicht werd nergens doorslaggevend verbroken. Topalov ging rond de 31e zet op jacht naar de witte koning, maar kwam niet verder dan eeuwig schaak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden