Schaken: Kramnik en Topalov voeren schaduwgevecht

ELISTA (ANP) - Veselin Topalov en Vladimir Kramnik hebben dinsdag in Elista de elfde partij om het wereldkampioenschap schaken remise gespeeld. Met nog één partij te gaan is de stand in de tweekamp 5 1/2-5 1/2.

De Bulgaar voerde voor de laatste keer in de tweekamp de witte stukken aan, maar dit keer had hij tegen Kramniks vertrouwde Slavische verdediging niets in te brengen. Het was juist de Rus die een groot deel van de partij een licht voordeel had. Het was echter niet doorslaggevend en op de 66e zet werd het punt op voorstel van Topalov gedeeld.

De 31-jarige Bulgaar slaagde er dit keer niet in met zijn specialisme, het tactische venijn, zijn tegenstander te overrompelen. De 31-jarige Moskoviet Kramnik gaf geen krimp, al kostte dat bijna een uur meer bedenktijd. Hij veroverde op de 53e zet een pion, maar het bezit van dat extra kleinood was onvoldoende voor winst.

Daarmee komt alles aan op de twaalfde en laatste partij in de tweekamp. De strijd om het wereldkampioenschap is vaker beslist in het laatste, zenuwslopende duel. Kramnik heeft na een dagje uitblazen donderdag wit. Eindigt de tweekamp gelijk, dan wordt de strijd om de hoogste schaaktitel zaterdag beslist in een korte tiebreak met partijen in versneld tempo.

Ook achter de coulissen staan de kemphanen hun mannetje. Kramnik, die door het toilettenincident de vijfde partij reglementair verloor en onder protest verder speelde, voert een ondergrondse oorlog tegen de wereldschaakbond FIDE. Topalov glimlacht beleefd en zwijgt tactvol. Het was immers zijn manager, die Kramnik indirect van vals spel beschuldigde.

Verliest de Rus de tweekamp, dan erkent hij Veselin Topalov niet als wereldkampioen. Hij eist in dat geval dat de vijfde partij alsnog op het schaakbord wordt gepeeld. Voldoet de FIDE niet aan die sportieve eis, zo schrijft zijn manager Carsten Hensel aan de bond, dan rest Kramnik niets anders dan naar de rechter te stappen. Daarmee ziet de bond zich voor een schier onoplosbaar dilemma geplaatst mocht de Bulgaar zegevieren.

De tweekamp in de hoofdstad van Kalmukkië werd verkocht als de verbroedering van de schaakwereld, die sinds 1993 uit twee kampen bestond. De eenheid staat bij voorbaat alweer op de tocht. De enige hoop die FIDE en schaakliefhebers rest, is dat Kramnik de strijd op het bord weet te beslechten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden