Schaatsroute naar Vancouver

Prestatiematrix beïnvloedt olympisch kwalificatietoernooi in hoge mate...

Van onze verslaggever John Volkers

HEERENVEEN De schaatser die zondag, tijdens de eerste dag van het olympische kwalificatietoernooi in Heerenveen, op de 500 meter derde of vierde wordt, hoeft zich weinig illusies te maken over een afvaardiging naar de Winterspelen van Vancouver.

De 500 meter, de door Aziaten beheerste sprintafstand, staat laag op de prestatiematrix, het rekenmodel waarin de schaatsbond (KNSB) de medaillekansen per afstand heeft vastgelegd. De matrix, nog niet gepubliceerd na een laat protest van Control-coach Jac Orie, is leidend bij de vaststelling van de Nederlandse olympische ploeg.

De matige waardering van de 500 meter bij de mannen, en trouwens ook van de vierde startplaats op de 1.000 en de 1.500 meter, is de uitkomst van een beraad met alle Nederlandse topcoaches, de atletencommissie en de KNSB over de prestatiematrix voor het kwalificatietoernooi.

Nederland mag in februari ‘slechts’ tien mannen en tien vrouwen afvaardigen naar Vancouver. Bij de mannen zijn er achttien startplaatsen te verdelen: vier op de 500, de 1.000 en de 1.500 meter, en drie op de 5 en de 10 kilometer. Bij de vrouwen, waar 3 en 5 kilometer de langste afstanden zijn, gaat het om één startpositie minder: zeventien. Op de 5 kilometer heeft Nederland, door een matig voorseizoen van de vrouwen, één startplaats verspeeld.

Bij die vrouwen, waar wereldkampioene Renate Groenewold in de wereldbekerwedstrijden de kans op directe plaatsing op de 3 kilometer miste, zijn alle zeventien startplaatsen nog vrij. Ze zijn inzet van het vierdaagse kwalificatietoernooi in Thialf.

Bij de mannen kan er nog om zestien startplekken worden gestreden. De eerste plaatsen op de 5 en de 10 kilometer zijn door het NOC*NSF toegewezen aan Sven Kramer. De Friese stayer verzilverde, in Berlijn en Hamar, op die afstanden zijn status van uitzonderlijk presterende wereldkampioen.

In het theoretische geval kunnen alle andere plaatsen (17 om 16) in de handen vallen van verschillende schaatsenrijders. Maar Nederland mag geen 34 rijders afvaardigen naar het olympische schaatstoernooi van Vancouver. Het IOC hanteert in zijn strijd tegen de massaliteit bij de Spelen voor elke sport deelnemersquota.

Om een rechtvaardige basis voor de af te vaardigen ploeg te krijgen is door de KNSB de prestatiematrix opgesteld. Punt 5.5.4 van het kwalificatiereglement: ‘De prestatiematrix dient als hulpmiddel en bepaalt de volgorde, waarin de rijders worden voorgedragen voor uitzending naar de Olympische Spelen van Vancouver.’

Er vindt op 22 en 25 januari 2010 vermoedelijk nog een tweede kwalificatietoernooi plaats. Daarin worden schaatsers die de komende week wegens een calamiteit ontbreken, nog een kans geboden. Daarvoor komt in elk geval de geblesseerde Marianne Timmer in aanmerking.

Ten slotte krijgt een rijder die nog geen kwalificatie heeft weten te bemachtigen, maar volgende week eerste of tweede wordt op een afstand, nog een herkansing bij die extra ronde in januari.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden