Schaatspakreclame blijft twistpunt

De strijd om de verdeling van reclame-uitingen op de schaatspakken is nog niet gestreden. Tijdens de presentatie van de SpaarSelect ploeg bleek gisteren dat nog steeds geen overeenstemming is bereikt met de Koninklijke Nederlandse Schaats Bond....

Van onze verslaggeefster

Op de officiële wedstrijdpakken konden de commerciële ploegen tot dit jaar alleen beschikken over het kleine logo op de linkerborst. De rest was gereserveerd voor de sponsors van de KNSB. Met ingang van het komende seizoen mogen de drie sponsorploegen dat logo inruilen voor reclame op het been, tegen betaling van in totaal anderhalf miljoen gulden.

Het zou de SpaarSelect ploeg 650 duizend gulden gaan kosten, bijna een ton per schaatser. Manager Orlando van den Bosch noemde dat onbespreekbaar. 'Het bedrag is niet eens relevant, het is een principekwestie. Wij gaan de KNSB niet sponsoren. Het lijkt toch al alsof onze schaatsers door Aegon worden betaald.'

Het gekrakeel tussen de schaatsbond en de overige ploegen bleef dit seizoen vooralsnog beperkt, hoewel SpaarSelect een gang naar de rechter in het uiterste geval niet uitsluit.

De onderhandelingen zullen verder door de Vereniging van Professionele Schaats Teams (VPST) worden gevoerd. Zeer tot opluchting van Erben Wennemars, die dit jaar de overstap maakte van de Koninklijke Nederlandse Schaats Bond naar SpaarSelect.

'Ik heb vooraf aangegeven dat ik wil dat er normaal over dit soort zaken wordt gesproken, als volwassen mensen. Vorig jaar werden de schaatsers de dupe van het geschreeuw over en weer', aldus Wennemars.

De sprinter prees de samenstelling van de nieuwe ploeg. Stayers Bob de Jong en Gianni Romme kregen dit jaar gezelschap van sprinters Wennemars, Jan Bos, Jakko Jan Leeuwangh, junior Bas Brusche en allroundster Tonny de Jong, die de enige vrouw in de ploeg is.

'Het zijn inderdaad wat weinig meiden, maar verder vullen we elkaar perfect aan. De sprinters hebben voordeel van het duurwerk van de allrounders, terwijl zij weer veel harder door de bochten gaan dankzij ons.'

Het grootste verschil met het afgelopen seizoen is echter het budget. Niets lijkt een optimale voorbereiding in de weg te staan. Wennemars: 'Het is fantastisch. Alles kan en alles mag.'

Dat bleek onder meer met het aanstellen van een tweede ploegarts. Voormalig olympisch kampioen Eric Heiden, een vriend van coach Peter Mueller, zal de komende drie seizoenen deel uitmaken van het begeleidingsteam.

De 41-jarige Amerikaan, tevens veelvoudig wereldkampioen allround én sprint, is nu werkzaam als chirurg en verbonden aan de Universiteit van Californië. Ook was hij werkzaam als tv-commentator en ploegarts van de NBA-basketballers van de Sacramento Kings.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden