Schaatsers dreigen met staking

Op voorspraak van Sven Kramer dreigen sommige topschaatsers de openingswedstrijd van het seizoen, komend weekeinde in Groningen, te boycotten. De schaatsers overwegen een staking tijdens de KNSB Cup, de selectiewedstrijd voor de wereldbeker, vanwege een slepend conflict met schaatsbond KNSB.

Beeld anp

Het conflict tussen de langebaanploegen en de KNSB gaat om geld. De schaatsbond heeft de afgelopen jaren te maken gehad met teruglopende inkomsten, zowel vanuit sponsoring als subsidies. In het na-olympisch jaar leed de schaatsbond daardoor een verlies van bijna 1 miljoen euro. Hoewel er daarna bij een reorganisatie op het bondsbureau eenderde van de banen verdween, liep het verlies afgelopen boekjaar op tot 2,7 miljoen euro.

Voor het lopende financiële jaar voorzag de KNSB nog steeds problemen, ook al verlengde KPN afgelopen zomer het contract als hoofdsponsor van de bond. Daarom moest er opnieuw in de kosten worden gesneden. De directie van de KNSB besloot niet verder op personeelskosten te bezuinigen, maar verlaagde onder andere de premiepot van de langebaanschaatsers van 1,1 miljoen naar 600 duizend euro. Daarnaast verhoogde het de licentiegelden voor wedstrijddeelname van langebaanteams naar 100 duizend euro per ploeg, 50 duizend euro meer dan afgelopen jaar.

Dat was tegen het zere been van zowel de schaatsers als ploegen. Sven Kramer roerde zich. Hij benadrukte dat hij niet wil dat de schaatsers moeten opdraaien voor de gaten in de begroting van de bond.

Geen akkoord, geen wedstrijd

Na de klachten van Kramer en zijn collega's probeerde de KNSB eind september de gemoederen te bedaren met het voorstel om de premiepot op 770duizend euro te brengen. De bezuiniging zou dan even groot zou zijn als die op het bondsbureau: eenderde. Voor de schaatsers en ploegen was dat onvoldoende. Zij menen dat de bond nog voldoende kan besparen personeel en andere posten.

Intussen zit het conflict muurvast. De teams en schaatsers deden zaterdag een laatste voorstel. Ze zijn bereid de premiepot tot 1 miljoen euro terug te brengen en 25duizend euro per sponsorploeg in een pot voor talentontwikkeling te stoppen, maar willen verder geen licentiegeld betalen. De KNSB ging daarmee niet akkoord.

De tijd dringt, want donderdag moet de ledenraad, het hoogste beslisorgaan van de KNSB, een begroting goedkeuren. En ondertussen blijft een staking dreigen. Een paar weken geleden dreigde Kramer al dat pressiemiddel in te zetten en terwijl het schaatsseizoen nadert krijgt hij daarin steeds meer steun. Onder anderen Jillert Anema, coach van Jorrit Bergsma, pleitte afgelopen week ook voor een staking.

Maandag spreken de strijdende partijen elkaar opnieuw over het voorstel dat zaterdag op tafel is gekomen. Theo Fledderus, directeur van de KNSB, ziet weinig financiële ruimte om aan de eisen van de convenantgroep tegemoet te komen. 'Ik heb al zo'n drie tot vier keer de sinaasappel verder uitgeperst. Ik zit aan het schilletje.'

Sven Kramer (links) en Hein Vergeer bij de teampresentatie van de schaatsploeg Team LottoNL-Jumbo. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden