Weblog

'Schaatsen is mooi, maar bestuurders zou je moeten kunnen lozen'

De baan inkorten, om zo de overheersing van Nederland in het schaatsen te doorbreken? Een onzinnig plan, schrijft sportredacteur John Volkers.

John Volkers
Sven Kramer tijdens zijn zilveren race op de 10 kilometer. Beeld ap
Sven Kramer tijdens zijn zilveren race op de 10 kilometer.Beeld ap

Schaatsen is mooi, denken we deze ochtend bij de training voor de ploegachtervolging, maar die bestuurders zou je moeten kunnen lozen. Ottavio Cinquanta, de bejaarde Italiaan die de Internationale Schaats Unie (ISU) aanvoert, raaskalt in het AD van heden over het op de schop nemen van de sport en pleit voor de verkleining van de ijsbanen naar 275 meter.

Perschef Klaus Dobbratz van de Duitse schaatsbond DESG zit in de perszaal van de Adler Arena (400-meterijsbaan) naast me en zegt dat ze hun mooie baan van Inzell net van een duur dak hebben voorzien. Moet de baan daarin veranderd worden? Ingekort van 400 meter naar 275 meter? De Duitser schudt mismoedig met het hoofd. Blöd, heet dat in Duits.

Nederlandse overheersing
Moeten alle banen in de wereld ingekort worden, omdat een voorzitter op leeftijd (75) denkt dat daarmee een van de drie sporten uit zijn internationale federatie, het langebaanschaatsen, van de Nederlandse overheersing dan wel de ondergang gered gaat worden? Zijn er geen briljanter ideeën?

Het leuke aan de uitspraak van Ottavio is dat een commerciële gokclub als Icederby juist wedstrijden over een verkorte afstand, 250 meter, wil gaan invoeren en dat zijn ISU daar mordicus tegen is. Schaatsers, die in die betaalde competities gaan rijden, moeten oppassen dat zij niet geschorst gaan worden. Dat is ook een terugkeer naar oude tijden. Ard Schenk werd ooit als prof geschorst door de ISU.

Cinquanta, shorttracker uit Milaan, had in zijn brainstorm misschien iets over een baan van 250 meter willen zeggen, maar hij dacht eventjes aan dat lastige Icederby, die investeerders uit Arabië. Die zouden daar toch eens een bevestiging van hun idee in hebben kunnen vinden?

Don't kill my reputation, had Cinquanta tegen zijn interviewer van AD gezegd. Prima gelukt, zouden we zeggen.

Ottavio Cinquanta. Beeld ap
Ottavio Cinquanta.Beeld ap

Ook zo'n mooie: 'This is my personal opinion.' Alsof zo'n man even de voorzittershoed kan afzetten en op olympische terrein een verklaring mag afleggen zonder consequenties. Dan kom je terecht in de afdeling luchtfietserij.

Massastart
Cinquanta liet meer ballonnetjes op. Hij ziet veel in de 'massastart', 20 om 15 ronden voor mannen en vrouwen. Hij wil het opvoeren op het olympische programma van 2018. Hij denkt dat het spannend wordt. Dat is het niet echt is de ervaring van de laatste jaren. Het is lang achter elkaar karren, waarna de eindsprint gewonnen wordt door een type als Arjan Stroetinga of Mariska Huisman. Alsof iemand in de wereld zit te wachten op nog meer wedstrijden die door een Nederlandse marathonschaatser naar de hand gezet kan worden.

Tegen collega Raf Casert van Associated Press (AP) had Cinquanta het deze week over de gemengde ploegachtervolging. Dat leek hem gaaf. Twee mannen, twee vrouwen per team. Het oog wil ook wat en Cinquanta is best modern. Maar de uitwerking is te ingewikkeld.

Mannen zullen vrouwen gaan duwen, omdat het snelheidsverschil te groot zal blijken. Onbekookt, ondoordacht, ondeskundig. We hebben nog wel wat meer kwalificaties voor de visie van de voorzitter uit Italië die over twee jaar met pensioen gaat. Tot dan is het doorbijten voor de schaatswereld.

John Volkers is sportredacteur van de Volkskrant. De Winterspelen in Sotsji zijn zijn twaalfde Olympische Spelen.

null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld ap
Beeld ap

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden