Schaatsconflict over bezuinigingen nog niet opgelost
Het slepende conflict in de schaatswereld over noodzakelijke bezuinigingen is nog steeds niet opgelost. De KNSB-directie en de drie oppositiepartijen (schaatsers, gewesten, merkenteams) hebben dinsdag opnieuw geen akkoord bereikt. Daardoor dreigt er een unieke staking van Nederlandse topschaatsers.
De strijdende partijen lijken wel dichter bij elkaar gekomen. Een woordvoerder van de drie oppositiepartijen laat weten dat er een akkoord ligt. 'Zij hebben ons maandagavond een voorstel gedaan en wij zijn daar dinsdag akkoord mee gegaan', zegt hij. 'Maar we willen een akkoord voor twee jaar en de KNSB voor één jaar.'
Het seizoen op de lange baan zou vrijdag officieel moeten beginnen met de wedstrijden om de KNSB Cup in Groningen. Een dag eerder moet de ledenraad van de KNSB de definitieve begroting eindelijk goedkeuren. Zonder overeenstemming tussen de KNSB en de drie 'stakeholders' lijkt dat onbegonnen werk. In dat geval zou de KNSB Cup getroffen kunnen worden door een staking van toonaangevende schaatsers, onder wie boegbeeld en pleitbezorger Sven Kramer.
De KNSB en oppositiepartijen willen nog niets kwijt over het voorstel dat sinds maandagavond op tafel ligt. Maar de hoogte van het prijzengeld voor de schaatsers, de licentiegelden voor de merkenteams en de vergoeding aan de gewesten zijn belangrijke kwesties. De premiepot bedroeg vorig jaar nog 1,1 miljoen euro, werd daarna verlaagd tot 6 ton en door de KNSB inmiddels weer verhoogd tot 770.000 euro. Naar verluidt willen de schaatsers het prijzengeld echter op 1 miljoen euro vastleggen.
De KNSB leed over het afgelopen boekjaar een verlies van 2,7 miljoen euro. De bond schrapte onder meer circa 30 procent van de banen om de begroting op orde te krijgen. De schaatsers, de merkenteams en de gewesten moesten echter ook flink inleveren. En dat leidde tot veel ergernis en verzet bij deze kernpartijen, die de KNSB nog veel verder willen afslanken.
KNSB talmde toen sponsors het lieten afweten
Aangevoerd door Sven Kramer zetten de schaatsers de bond onder druk. Zij eisen meer geld en een betere dienstverlening.