Schaatsbond zet in op professioneel bestuursmodel

Het bestuursmodel van de schaatsbond (KNSB) wordt serieus gemoderniseerd. De huidige algemeen directeur Paul Sanders wordt de nieuwe nummer één van de organisatie. De 'directeur-bestuurder' geldt in de praktijk als een betaalde voorzitter, naar het model van de sectie betaald voetbal van de KNVB.

John Volkers
null Beeld Jiri Buller
Beeld Jiri Buller

Het bestuur oude stijl wordt omgevormd tot een raad van toezicht, aldus Jan Loorbach, de regisseur van de operatie. Beoogd voorzitter van het gezelschap wordt Bernard Fransen, tot 2014 nog voorzitter van de amateursectie van voetbalbond KNVB. Loorbach presenteerde woensdagavond de vier leden van de raad van toezicht: Peter Blangé, Cees Juffermans, Roeland Stekelenburg en Geert-Jan Wouters. Geen van de huidige bestuursleden gaat verder bij de bond.

Op 18 april wordt de raad van toezicht na de stemming officieel geïnstalleerd. Loorbach, in het verleden interim-voorzitter van de sportkoepel NOC*NSF, zegt dat vooral de selectie van de leden voor de raad veel tijd heeft gekost. De Rotterdamse advocaat werkte daarbij nauw samen met kandidaat-voorzitter Fransen.

De hervorming van de KNSB is tot stand gekomen na het opstappen van voorzitter Doekle Terpstra, die in aanvaring kwam met vedette Sven Kramer. Terpstra had eerder een nieuwe organisatieopzet van de hand van de commissie-Ard Schenk naast zich neergelegd.

Loorbach heeft vertrouwen in de laatste opzet. 'Deze hervorming is bedoeld om de directeur meer slagkracht te geven en meer extern gezag. Traditioneel had de vrijwilliger die een keer per maand vergaderde de eindverantwoording. En niet de directeur die bij alle zaken dagelijks betrokken is.'

Cees Hoek, de Groningse vertegenwoordiger in de huidige ledenraad, beaamt de noodzaak van de omvorming van bestuurlijke verantwoordelijkheden. Amateurbestuurders missen volgens Hoek de tijd om alle, snel ontwikkelende zaken strak te volgen. Als dat niet gebeurt, zoals Terpstra die zich liet meeslepen in de tender rond het nieuwe nationale schaatscentrum (Almere versus Thialf en Zoetermeer), dan kan er een bestuurlijk rumoer ontstaan.

Op weg naar 2020 wordt ook het schaatsparlement, de ledenraad, nader onder de loep genomen. Tot die tijd blijft de huidige ledenraad gehandhaafd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden